ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζουν με αμείωτο ρυθμό τα συλλαλητήρια της Παρασκευής

Από τη συζήτηση στο εργοτάξιο στο Φάληρο
Από τη συζήτηση στο εργοτάξιο στο Φάληρο
Κάθε ώρα που απομένει μέχρι την Παρασκευή αξιοποιούν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς το κάλεσμα στα συλλαλητήρια της Παρασκευής 7/4.

«Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας»: Αυτό είναι το σύνθημα που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σε δεκάδες πόλεις, την ίδια μέρα που στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ κυβέρνηση και «εταίροι» θα βάζουν σε ράγες τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητούν με τους εργαζόμενους την ανάγκη να προετοιμάσουν την απάντησή τους στο νέο γύρο επίθεσης με πανεργατική απεργία.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε 59 πόλεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνουν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενώ «παρών» στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στις περιοχές τους δηλώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και Λέσβου.

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί, επίσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Τονίζει την ανάγκη οι σπουδαστές να οργανώσουν συνελεύσεις σε κάθε ΙΕΚ, να συντονίσουν τον αγώνα για τα προβλήματά τους. Παράλληλα, καλούν σε αγώνα «με τα σωματεία των κλάδων και των ειδικοτήτων μας, που μας ενημερώνουν σταθερά για τα δικαιώματά μας, για το τι θα συναντήσουμε στην πρακτική και αύριο στη δουλειά».

Ουσιαστική συζήτηση με εργαζόμενους σε εργοτάξιο

Το κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Παρασκευής και την ανάγκη για προετοιμασία απεργιακής απάντησης μετέφεραν χτες σε εργοτάξιο στην περιοχή του Φαλήρου, όπου κατασκευάζονται τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Ηλεκτρολόγων Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Μηχανικών - Τεχνικών.

Οι εργαζόμενοι του εργοταξίου συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια του διαλείμματός τους και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των σωματείων.

«Μετά το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν το Δεκαπενταύγουστο, ετοιμάζονται να φέρουν το τέταρτο μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Σταύρος Λίτσας. Μίλησε για το χαρακτήρα των μέτρων και τόνισε ότι από το συλλαλητήριο της Παρασκευής, αλλά και από την απεργία - απάντηση στο νέο γύρο επίθεσης, «δεν πρέπει να λείπει κανένας οικοδόμος».

Την ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο, μετέφερε ένας οικοδόμος. «Αν στην απεργία δεν δουλέψω, θα φέρουν άλλον στη θέση μου», είπε δίνοντας αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση.

«Ο οργανωμένος αγώνας είναι η δύναμη των εργατών», απάντησαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, εξηγώντας πως όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν σαν μια γροθιά, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί και το υπαρκτό ζήτημα του φόβου που καλλιεργεί η εργοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό, μετέφεραν παραδείγματα από χώρους δουλειάς: Από τον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στη θυγατρική της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», με αποτέλεσμα να παρθούν πίσω δύο απολύσεις. Από την πείρα από τα εργοτάξια στην κατασκευή του μετρό, όπου πριν δύο χρόνια, σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και πέτυχαν αυξήσεις στους μισθούς τους.

«Δεν φτάνει να υπάρχει δουλειά», είπε ένας άλλος εργαζόμενος παίρνοντας τη σκυτάλη, αλλά πρέπει αυτή η δουλειά να γίνεται με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους, «όχι να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μην μπορούμε να πληρώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ...».

«Πρέπει κι εμείς να μην πηγαίνουμε στο Συνδικάτο μόνο στην ανάγκη, γιατί η ανάγκη είναι το χείλος του γκρεμού», σημείωσε ένας εργαζόμενος, ενισχύοντας το κάλεσμα των σωματείων σε κάθε εργαζόμενο να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής, να γίνει μέλος και πολύ περισσότερο να βρίσκεται σε επαφή με το συνδικάτο του.

Οι σημερινές πρωτοβουλίες

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους του κλάδου που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και αντίστοιχα ζητήματα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου (3ης Σεπτεμβρίου 48Β).

-- Το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων Πατησίων - Κυψέλης οργανώνουν στις 9.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στην οδό Γαλατσίου, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων και αντιδρώντας ενάντια στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση των εργοδοτών.

Συλλαλητήρια σε 59 πόλεις

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αλιβέρι, 7.30 μ.μ., πλατεία Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 7.30 μ.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Bόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Γιαννιτσά, 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 7 μ.μ., πλατεία Μικρών Καταρρακτών

Ελασσόνα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 7 μ.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 7.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 7 μ.μ., Περιβολάκια

Κως, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 7 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 7 μ.μ., μπροστά από την Εθνική Τράπεζα

Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ. στη Θεοφάνειο

Πτολεμαΐδα, 5.30 μ.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 6.30 μ.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 7.30 μ.μ., παραλία

Τρίκαλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 6.30 μ.μ., Απλωταριά

  • Το Σάββατο 8 Απρίλη:

Αρτα, 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Ικαρία, 8 μ.μ., Εύδηλος

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στην Ομόνοια

Οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών για το συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, ΕΥΔΑΠ, Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ, μισθωτών οδηγών ταξί, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Μισθωτών - Τεχνικών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών-στριών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Δικηγόρων, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, της Ανατολικής Αθήνας από την περιοχή των Μεσογείων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Α' Αθήνας και τα κλαδικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων - ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικής Αθήνας και Βορείου Τομέα Αθήνας.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Νοτίου Τομέα Αθήνας.

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κατέθεσαν πρόταση για απεργία με προοπτική κλιμάκωσης

Απορρίφθηκε από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Σε οργανωτική σύσκεψη για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων της Παρασκευής και την ανάπτυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων καλούν σήμερα, στις 10.30 π.μ., τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στην αίθουσα της Ενωσης Μηχανικών.

Χτες, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, που πραγματοποιήθηκε μετά από δική τους πρωτοβουλία, τα 3 ταξικά σωματεία κατέθεσαν πρόταση για παμπειραϊκή απεργία στις 7 Απρίλη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης, ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, απορρίφθηκε από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (αποτελούν πλειοψηφία στην ΕΕ της ΠΝΟ), οι οποίες επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά τον υπονομευτικό ρόλο τους σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης των ναυτεργατών ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. Οπως σημειώνουν, μάλιστα, τα ταξικά σωματεία, η πρόταση για απεργία απορρίφθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με βάση σχετική απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της ΕΕ (24/3), για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Απέναντι στην αντεργατική επίθεση και τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα ταξικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να παλέψουν διεκδικώντας: Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων. Επαναφορά των ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Καλούν σε μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία και πάλη, για να πληρώσουν το κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ