Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12693

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι στη μάχη για τα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

ΣΕΛ.  9

Ακόμα ψηλότερα ο πήχης για την υλοποίηση των Αποφάσεων

  • Η Πολιτική Απόφαση, η Εισήγηση και το Κλείσιμο της απερχόμενης ΚΕ ψηφίστηκαν ομόφωνα
  • Η νέα ΚΕ που εκλέχτηκε, στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ.
  • Η Κεντρική Επιτροπή, στην πρώτη της συνεδρίαση, εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
  • Η Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου, η Εισήγηση και το Κλείσιμο της απερχόμενης ΚΕ ψηφίστηκαν ομόφωνα, όπως και η Εισήγηση της ΚΕΟΕ.
  • Στη συζήτηση εκφράστηκε η ουσιαστική συμφωνία με τις Θέσεις και την Εισήγηση της ΚΕ. Υπήρξε πλούσιος προβληματισμός για το πώς το ΚΚΕ θα γίνει πιο ικανό στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.
  • Τα 102 έφτασαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα για το 20ό Συνέδριο.
  • Εκλέχτηκαν νέο Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής και πρόεδρος της ΚΕΟΕ.
  • Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την τελική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εκ μέρους της απερχόμενης ΚΕ.

ΣΕΛ.  10  -  11,   12,   14  -  18

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μη χαθεί ούτε ώρα!

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 7 Απρίλη μπαίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εντατικοποιώντας, τις μέρες που απομένουν, τη δράση τους μέσα στους χώρους δουλειάς, για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα που βρίσκονται «προ των πυλών», για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης και ετοιμότητας της εργατικής τάξης και να απαντήσει άμεσα με την προκήρυξη απεργίας, οποιαδήποτε στιγμή το απαιτήσουν οι εξελίξεις.

Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ οργανώνονται τη μέρα που η κυβέρνηση και το κουαρτέτο θα αναζητούν στο Γιούρογκρουπ τη φόρμουλα για την προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, με τα οποία κλιμακώνεται η φοροληστεία στα ισχνά λαϊκά εισοδήματα, ξαναμπαίνουν στην «κλίνη του Προκρούστη» οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση και στρώνεται το έδαφος για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.

Πρόκειται για μέτρα που, εκτός από τις άμεσες περικοπές, δένουν χειροπόδαρα το λαό και μετά την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου, χάριν της «ανάπτυξης», θυσία στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστικών ομίλων.

Μπροστά στο νέο γύρο της επίθεσης, κεφάλαιο - κυβέρνηση - κουαρτέτο ανασύρουν και πάλι την ξαναζεσταμένη σούπα των «αντίμετρων». Ετσι, ενώ με το ένα χέρι σπρώχνουν τα λαϊκά στρώματα βαθύτερα στη φτώχεια, με το άλλο η κυβέρνηση επιδεικνύει το «καρότο» της αντιμετώπισης τάχα του κρατικού χρέους, που για δεκαετίες συσσώρευσε η πολιτική υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να θολώσει τα νερά, να εξωραΐσει την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, την οποία σιγοντάρουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που ταυτίζονται στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Γι' αυτό καταλογίζουν στην κυβέρνηση ολιγωρία και «ανικανότητα» να κλείσει έγκαιρα τη διαπραγμάτευση, νομοθετώντας τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που αξιώνουν πρώτοι απ' όλους οι βιομήχανοι και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και η νέα γενιά που περιπλανάται στην ανεργία και εξωθείται στη μετανάστευση, έχουν πλέον πείρα, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια «προγραμμάτων που σώζουν τη χώρα» και εξαθλιώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ο φαύλος κύκλος μέτρα - θυσίες - μέτρα, που ανανεώνεται και αναπαράγεται απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις, οδηγεί το λαό ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια.

Γι' αυτό χρειάζεται, τις μέρες που απομένουν έως τα συλλαλητήρια, να ενταθεί η προσπάθεια για την προετοιμασία τους μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς επανάπαυση, με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις για τα ιδιαίτερα ζητήματα του κάθε χώρου. Να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες των συνδικάτων, να αγκαλιάσουν πλατιά τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή της εργατικής τάξης απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Κυβέρνηση και εργοδοσία να νιώσουν τη δύναμή της, την πυγμή της, να πάρουν το μήνυμα του ασυμβίβαστου αγώνα. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, να δυναμώσει η προετοιμασία για να δοθεί άμεση απεργιακή απάντηση. Να καταγραφούν τα συλλαλητήρια και συνολικά ο αγώνας ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, ως μια καθοριστική συμβολή στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος, της προώθησης της Κοινωνικής Συμμαχίας.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τη χρυσαυγίτικη δολοφονική επίθεση σε φοιτητή

ΣΕΛ.  6
ΡΩΣΙΑ - ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ερευνες για την πολύνεκρη έκρηξη στο Μετρό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  25
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η παναττική συγκέντρωση

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης


ΣΕΛ.  19


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org