ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
Σελ. /24
Η ΕΡΤ και το «μαύρο» στο ΚΚΕ

Είναι εντυπωσιακά προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο η ΕΡΤ αποσιώπησε εντελώς την ολοκλήρωση των εργασιών του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Κυριακής δεν βρέθηκε ούτε ένα λεπτό για να δοθεί η είδηση της επανεκλογής του Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση του ΓΓ της ΚΕ ή της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής ή για την υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης του 20ού Συνεδρίου. Βέβαια, το συγκεκριμένο ήταν το αποκορύφωμα, αφού και τις προηγούμενες μέρες των εργασιών, στα δελτία ειδήσεων του κρατικού - κυβερνητικού συγκροτήματος, στις όποιες μικρές αναφορές για το Συνέδριο του Κόμματος κυριάρχησαν οι ανακρίβειες, με την ΕΡΤ να «εξαφανίζει» ακόμα τα χαιρετιστήρια μηνύματα προς το ΚΚΕ από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι τέτοια έστειλαν μόλις ...32 κόμματα, αντί για 102 που ήταν το σωστό. Δεν είναι η πρώτη φορά και προφανώς ούτε η τελευταία που η ΕΡΤ «θάβει» ή διαστρεβλώνει τόσο σοβαρά ζητήματα σε σχέση με το ΚΚΕ, επαληθεύοντας ότι το «μαύρο» που έχουν ρίξει στο ΚΚΕ και τη δράση του είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και επίσημη γραμμή τους, με ευθύνη προφανώς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Μοντέλο Cosco» στη ΔΕΗ...

«Μοντέλο Cosco» θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και στη ΔΕΗ ΑΕ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα. Σε συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα σημειώνει το παράδειγμα του Πειραιά που «εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια διεθνώς», βάζοντας την Ελλάδα «στον παγκόσμιο χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών, γεγονός που θα φέρει τεράστια οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη». «Τις ίδιες δυνατότητες έχουμε και στον ενεργειακό τομέα» ισχυρίζεται ο υφυπουργός, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο για μετατροπή της χώρας «σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο», με «στρατηγική αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας και κεφάλαια». Οπως εξηγεί, «έχουμε το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης, καθώς και το πλεονέκτημα στο συνδυασμό πηγών Ενέργειας, που δεν το έχουν πολλοί» και γι' αυτό «δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλουμε μόνοι μας διλήμματα που μας καταδικάζουν σε αδράνεια και επιτρέπουν σε άλλους να σφετερίζονται δικά μας πλεονεκτήματα».

... για τα οράματα του κεφαλαίου

Τα οράματα της αστικής τάξης αποτυπώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Η εκπλήρωση αυτών των σχεδίων, όμως, περνάει μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς, ενώ και μόνο η επίκληση του «μοντέλου Cosco» για τη ΔΕΗ φανερώνει τις παραπέρα ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους σημερινούς εργαζόμενους της επιχείρησης. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι τα σχέδια του κεφαλαίου για μεγέθυνση της κερδοφορίας του και αναβάθμιση του ρόλου του στην περιοχή συνοδεύονται από ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης στο εσωτερικό και όξυνση των κινδύνων για το λαό από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Ξαναζεσταίνουν αυταπάτες

«Η κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να φέρει στην ατζέντα τα ζητήματα της νέας γενιάς και αυτό ήταν λάθος, εάν αναλογιστούμε πως η πλειονότητα των νέων συνέβαλε στο να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συμβάλουμε στο διάλογο για την ανάδειξη προτάσεων», δηλώνει ο Γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην «Αυγή». «Αντιλαμβανόμαστε την κυβέρνηση ως εργαλείο», δήλωνε στην ίδια συνέντευξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ασχολήθηκε και με το παραπάνω με τη νεολαία, αφού η πολιτική της έχει άμεσο αντίκτυπο στο παρόν και το μέλλον της, με τις περικοπές στο μορφωτικό δικαίωμα, την εδραίωση της εργασιακής ζούγκλας, τη διατήρηση του υποκατώτατου μισθού, με μέτρα που επηρεάζουν όλο το φάσμα της ζωής της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της. Αυτήν την κυβέρνηση, που φέρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρεί «εργαλείο», ξαναζεσταίνοντας αυταπάτες για λύσεις μέσα από τη διαχειριστική πολιτική μιας «κυβέρνησης της αριστεράς». Αλλά επειδή το αγκίστρι χρειάζεται και το κατάλληλο δόλωμα, το στέλεχος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει με έμφαση ότι «εμείς δεν είμαστε ούτε υπουργοί ούτε η κυβέρνηση. Είμαστε μια αυτόνομη οργάνωση νεολαίας». Που αναλαμβάνει να ποτίσει τα μυαλά των νέων με το δηλητήριο της αστικής διαχείρισης, θα προσθέταμε εμείς, όταν σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στην ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, στην ανατροπή και όχι στη συντήρηση, στον εξωραϊσμό και στη στήριξη του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.

1900 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσσό, ο Αρθουρ Εβανς και η αρχαιολογική του ομάδα ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Γραφή Β'.

1908 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν.

1918 Αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ ιαπωνικά και αγγλικά στρατεύματα, με στόχο την κατάπνιξη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης έλαβαν μέρος συνολικά 16 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

1945 Συνήλθε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα. Αναγνωρίστηκαν απαράδεκτες υποχωρήσεις και λάθη στο Λίβανο και την Καζέρτα, όπως και ότι δεν υπήρξε σαφής αντίληψη για το ρόλο των Εγγλέζων στη σύγκρουση. Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του Κόμματος σε επαναστατική γραμμή, επιμένοντας στη λογική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης. Μεταξύ άλλων, η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση του Αρη Βελουχιώτη (παραβίαση της αρχής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, διαφωνία και αυτονόμηση από τη συλλογική δράση επί των αποφάσεων του Κόμματος) και τον διέγραψε από μέλος του ΚΚΕ. Ο Αρης Βελουχιώτης αποκαταστάθηκε πολιτικά με Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 16/7/2011 (Δοκίμιο Ιστορίας, Β' Τόμος, σελ. 609-610, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

1947 Ο κυβερνητικός στρατός ξεκινά μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις κατά του ΔΣΕ (Σχέδιο «Τέρμινους»), αρχικά στη Ρούμελη και κατόπιν στη Θεσσαλία και την Ηπειρο. Οι αρχικές επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι αντάρτες ούτε αιφνιδιάστηκαν ούτε κιότεψαν μπροστά στη δύναμη πυρός του αντιπάλου, παρά τις προσδοκίες του τελευταίου, και σύντομα ο ΔΣΕ πέρασε στην αντεπίθεση. Ετσι, το σχέδιο «Τέρμινους» κατέληξε σε πλήρη αποτυχία στις 15 Οκτώβρη.

1956 Με άρθρο της σύνταξής της, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου έκρινε θετικά τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (για το ρόλο του Στάλιν, τη στρατηγική του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλισμό κ.ά.). Λίγα χρόνια αργότερα θα άλλαζε στάση, αξιοποιώντας την κριτική σε πλευρές του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (ιδιαίτερα σε σχέση με την «ειρηνική συνύπαρξη» και τον «ειρηνικό δρόμο προς το σοσιαλισμό»), για να συνδεθεί με μια σειρά δυνάμεις μέσα στα ΚΚ που είχαν αντιδράσει στο 20ό Συνέδριο και τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή που συντελέστηκε στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 12 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Στο τυποποιημένο κατηγορητήριο αναφέρονταν πως οι κατηγορούμενοι «εισήλθον εις την Ελλάδα εκ χωρών του παραπετάσματος με σκοπόν τη διενέργειαν κατασκοπείας διά λογαριασμόν ξένης δυνάμεως». Οι Ρούλα Κουκούλου, Αύρα Παρτσαλίδου, Κώστας Φιλίνης, Γιώργης Ερυθριάδης, Ελλη Ερυθριάδου και Κώστας Τριανταφύλλου καταδικάζονται σε ισόβια μια βδομάδα αργότερα.

1961 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των Φυλακών Αβέρωφ και οι εξόριστοι του Αϊ-Στράτη προχωρούν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο, σε διαμαρτυρία για την κακοποίηση συγγενών τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

1979 Εκδηλώνεται νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που επονομάστηκε 2η Πετρελαϊκή Κρίση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ