ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να αποδοθούν άμεσα στους ανέργους τα «πλεονάσματα» του ΟΑΕΔ

Ανακοίνωση για τις απαράδεκτες αναφορές περί «πλεοναζόντων ποσών» στα ταμεία του Οργανισμού και την παράδοσή τους στην ΤτΕ

Τη στιγμή που κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους ανέργους, η κυβέρνηση - μέσω της διοίκησης του ΟΑΕΔ - κάνει λόγο για «πλεονάζοντα ποσά» στα ταμεία του Οργανισμού!
Τη στιγμή που κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους ανέργους, η κυβέρνηση - μέσω της διοίκησης του ΟΑΕΔ - κάνει λόγο για «πλεονάζοντα ποσά» στα ταμεία του Οργανισμού!
Την προκλητική αναφορά της κυβέρνησης - μέσω της διοίκησης του ΟΑΕΔ - για «πλεονάζοντα ποσά» στα ταμεία του Οργανισμού, την παράδοσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), όπως και τις εξίσου προκλητικές «φωνές» της ΝΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, απαιτώντας να αποδοθούν εδώ και τώρα τα λεγόμενα «πλεονάσματα» του ΟΑΕΔ στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Σε συνέχεια των αποφάσεων της άνοιξης του 2015, η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης του ΟΑΕΔ συνεχίζει την απαράδεκτη και προκλητική αναφορά σε πλεονάζοντα ποσά που υπάρχουν στα ταμεία του Οργανισμού και την παράδοση αυτών στην ΤτΕ.

Οταν επιδοτείται μόλις το 1/10 των ανέργων και αυτοί με το επίδομα ανεργίας να παραμένει στα κατώτερα επίπεδα, με βάση την αναλογία των άθλιων νομοθετημένων μισθών που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τους έχει τσιμεντάρει η τωρινή, όταν το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε "επιταγή εργασίας" και ζεστό χρήμα για τα αφεντικά, όταν έχουν καταργηθεί αρκετά επιδόματα προστασίας των ανέργων (π.χ. οικογενειακά επιδόματα), όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι των προγραμμάτων απασχόλησης σε διάφορους κλάδους βρίσκονται απλήρωτοι, η αναφορά σε πλεονάζοντα ποσά αποτελεί κοροϊδία στα μούτρα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Κανένας άνεργος να μην ξεγελαστεί από τις εξίσου προκλητικές και υποκριτικές φωνές της ΝΔ για τον ΟΑΕΔ. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Είναι αυτοί που έσυραν πρώτοι το χορό στο χτύπημα της ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, μειώνοντας το επίδομα ανεργίας στα 360 ευρώ, εξαφανίζοντας τα υπόλοιπα επιδόματα που έδιναν μια ορισμένη ανακούφιση στους ανέργους και τις οικογένειές τους, διαλύοντας τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τις υπόλοιπες παροχές της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Η κυβέρνηση, εφόσον κρίνει πως ο ΟΑΕΔ έχει "πλεονάσματα", να τα διαθέσει "εδώ και τώρα" στους ανέργους με βάση τις οξυμένες ανάγκες τους. Να αυξήσει τώρα το επίδομα ανεργίας, να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τους εργαζόμενους των προγραμμάτων απασχόλησης».

Πρωτοβουλίες σωματείων με επίκεντρο το βιβλίο

Οι αφίσες για τις πρωτοβουλίες των δύο σωματείων
Οι αφίσες για τις πρωτοβουλίες των δύο σωματείων
Το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ» διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Η σιδερένια φτέρνα», του Τζακ Λόντον, τη Δευτέρα 10/4, στις 13.00, στο χώρο του εργοστασίου. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει αποφασίσει το Σωματείο με ορόσημο τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το Σωματείο υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανάγκη «η εργατική τάξη να ασχοληθεί με το διάβασμα και κυρίως με το ποιοτικό βιβλίο», ενώ αναφέρει ότι το κάλεσμά του έχει «αγκαλιαστεί» από τους εργαζόμενους, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο για να το διαβάσουν, «δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που λένε ότι οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες εκδηλώσεις και θεματολογίες».

Και προσθέτει: «Οι ταξικές δυνάμεις που βρίσκονται στο τιμόνι του σωματείου δίνουμε καθημερινά τη μάχη για όλα τα ζητήματα και ένα από τα κύρια καθήκοντά μας είναι η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση, την ΕΕ, την άρχουσα τάξη. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς απαιτείται να ανεβάσουμε περισσότερο την αντιπαράθεση με όλους τους παραπάνω. Να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να σηκωθούν από την απραξία, τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, ώστε να εμποδίσουμε τη βαρβαρότητα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, τελικά να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, να καρπωθούμε τον πλούτο που όλοι εμείς παράγουμε».

Σε μια ανάλογη πρωτοβουλία, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων οργανώνει έκθεση βιβλίου. Η έκθεση που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και θα συνεχιστεί μέχρι την Πρωτομαγιά λειτουργεί καθημερινά (9.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00) στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Πρωτιές για τη ΔΑΣ σε Λυκόβρυση - Πεύκη και Γιάννενα

Την απόλυτη πλειοψηφία πήρε ξανά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, βγαίνοντας παράλληλα ενισχυμένο σε ψήφους.

Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 196 εργαζόμενοι, από 157 στις προηγούμενες εκλογές, καθώς πλέον μέλη του σωματείου έγιναν και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας (π.χ. συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου). Τα άκυρα και τα λευκά ήταν 8.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ πήρε 114 ψήφους, 60,6% και 4 έδρες (από 90 ψήφους, 61,22% και 4 έδρες το 2014). Η «Ενωτική Δράση Εργαζομένων» πήρε 41 ψήφους, 21,8%, και 2 έδρες (στηρίζεται από δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - δεν κατέβηκε την προηγούμενη φορά) και η «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία» (στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 33 ψήφους, 17,6% και 1 έδρα (από 27 ψήφους, 18,36% και 1 έδρα το 2014).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ χαιρετίζει τους εργαζόμενους, που «με την ψήφο τους ανανέωσαν τη στήριξή τους στις ταξικές δυνάμεις, προστάτεψαν ως κόρη οφθαλμού το σωματείο μας, το αποκούμπι όλων μας, το θωράκισαν από τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας και των ανθρώπων της στο κίνημα, αναγνώρισαν τους κόπους, τους αγώνες μας».

Πρωτιά και στα Γιάννενα

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΣ ΟΤΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και στις εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων.

Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 569 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 16 λευκά και άκυρα.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ πήρε 163 ψήφους και 3 έδρες, η «Ενότητα» 154 ψήφους και 3 έδρες, η «Δυναμική Πρωτοβουλία Εργαζομένων» 153 ψήφους και 2 έδρες, οι «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» 83 ψήφους και 1 έδρα.

Η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους εργαζόμενους που την ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη, «όλους αυτούς που αναγνώρισαν τους αγώνες που κάνουν οι ταξικές δυνάμεις μέσα κι έξω από τα δημαρχεία, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στους υπόλοιπους εργάτες, στους άνεργους, στους κακοπληρωμένους εργαζόμενους της πόλης μας».

Νέα κινητοποίηση από τους εργαζόμενους στο «Ζούρα»

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την εκδίκαση υπόθεσης σχετικής με τις κόντρες εργοδοτών για το ποιος θα λειτουργήσει το πτηνοσφαγείο του «Ζούρα» στην Τανάγρα, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό.

Οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή έστειλαν μήνυμα πως παλεύουν για τις θέσεις εργασίας και όλα τα δικαιώματα που με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει, ανεξάρτητα από τα χέρια στα οποία θα βρεθεί η επιχείρηση. Παράλληλα, ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο των ταξικών σωματείων στη Χαλκίδα.

Σημειώνεται ότι στην ετήσια Γενική τους Συνέλευση, στα τέλη Μάρτη, οι εργαζόμενοι στο «Ζούρα» είχαν επιβεβαιώσει την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, κόντρα στους σχεδιασμούς των βιομηχάνων της πτηνοτροφίας που «έχουν κοινό στόχο να τσακίσουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης αντιτίθεται στις ορέξεις τους».

Οπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, διεκδικούν: Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Καταβολή δεδουλευμένων που οφείλονται σε εργαζόμενους και απολυμένους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Να δοθεί αντικείμενο εργασίας στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, τα οποία βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και μήνες, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να τους μεταθέσει σε εγκαταστάσεις μακριά από τον τόπο δουλειάς και κατοικίας τους.

Με αφορμή τη συνέλευση, στους εργαζόμενους μοιράστηκαν τρόφιμα και άλλα είδη που συγκεντρώθηκαν από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την άμεση πληρωμή τους αποφάσισε το δικαστήριο

Την άμεση πληρωμή των 700 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε χτες το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα.

Οι συμβασιούχοι - παρατασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απλήρωτοι από το Γενάρη, όπως και εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί τους πανελλαδικά, καθώς έχουν μετατραπεί σε ομήρους μεταξύ κυβέρνησης, δημάρχων και παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με μπροστάρη τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, παλεύουν πολύμορφα για να πληρώνονται για την εργασία τους, αλλά και για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Προχτές, με τη στήριξη του κλαδικού Σωματείου, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης και ζήτησαν την έκδοση εντολής άμεσης πληρωμής τους. Η ειρηνοδίκης που εκδίκασε το αίτημα, αποφάσισε και δίνει εντολή στο δήμο να καταβάλει άμεσα 1.000 ευρώ σε κάθε συμβασιούχο, ως έναντι των δεδουλευμένων που τους οφείλει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ