Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρά ερωτήματα...

Σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και αντιδράσεις στο χώρο των απόστρατων αξιωματικών έχει προκαλέσει η αγωγή «για συκοφαντική και δυσφημιστική ανάρτηση» που κατέθεσαν ο πρόεδρος και το ΔΣ της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) κατά του απόστρατου αντισυνταγματάρχη, Ν. Παπαναστάση, ζητώντας μάλιστα εξοντωτική οικονομική αποζημίωση της τάξης των 110.000 ευρώ.

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του Ν. Παναναστάση, μιας εκ των πολλών παρόμοιων από απόστρατους, για άρθρο που φιλοξένησε το επίσημο περιοδικό της ΕΑΑΝ, «Θαλασσινοί Απόηχοι» (τ. Ιούλη - Αυγούστου 2016), όπου αναπαράγονται οι πιο αντιδραστικές απόψεις - γνωστές από την εποχή των δοσίλογων συνεργατών των ναζί - ότι για όσα υπέφερε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έφταιγαν οι αντάρτες γιατί αντιστέκονταν! Ο αρθρογράφος, μάλιστα, όχι μόνο «βγάζει λάδι» τον δοσίλογο πρωθυπουργό Τσολάκογλου, όχι μόνο αμφισβητεί τον πατριωτισμό εκείνων που απελευθέρωσαν τη χώρα από τους ναζί κατακτητές, αλλά φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει την αντίσταση στους κατακτητές «δολοφονία των συμπατριωτών σου»!

Αυτές τις απαράδεκτες και καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού απόψεις καταδίκασε με ανάρτησή του ο Ν. Παπαναστάσης, επισημαίνοντας επιπλέον πως «η περί ου ο λόγος ΕΑΑΝ υπάγεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και χρηματοδοτείται υποχρεωτικά από το υστέρημα των απόστρατων του Πολεμικού Ναυτικού. Η διοίκησή της ναι μεν εκλέγεται, αλλά αναλαμβάνει καθήκοντα μετά από διορισμό της με σχετική Υπουργική Απόφαση. Η παρούσα λοιπόν διοίκηση για πολλοστή φορά συντάσσεται με θέσεις που συναντά κάποιος στα ρυπαρά κείμενα του εγκληματικού ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Με παλαιότερη δήλωσή του, ο νυν πρόεδρός της είχε δηλώσει "καλώς ψήφισαν Χρυσή Αυγή" οι Στρατιωτικοί».

Αυτές τις επισημάνσεις βρίσκουν «παντελώς ψευδείς» οι μηνυτές, ζητώντας τη δίωξη του Ν. Παπαναστάση. Ζητώντας, δηλαδή, ουσιαστικά να μην ακούγεται η αλήθεια, γιατί όλα όσα είπε ο απόστρατος αξιωματικός, ένα προς ένα, απλά είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Η ΕΑΑΝ όντως είναι μια από τις τρεις Ενώσεις των Απόστρατων Αξιωματικών που υπάγεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Οντως χρηματοδοτείται υποχρεωτικά από τη σύνταξη των απόστρατων του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι εντάσσονται σε αυτή «αυτοδικαίως» (υποχρεωτικά) μετά την αποστράτευσή τους. Η διοίκησή της, το ΔΣ που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία όπου υπάρχει ενιαία λίστα, όντως αναλαμβάνει καθήκοντα μετά από διορισμό του με σχετική Υπουργική Απόφαση.

Και ο νυν πρόεδρός της όντως το Δεκέμβρη του 2013, όταν δηλαδή ήδη υπήρχαν πάρα πολλά παραδείγματα από την εγκληματική δράση του ναζιστικού μορφώματος της ΧΑ (δολοφονία Π. Φύσσα, δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές και κομμουνιστές στο Πέραμα κ.τ.λ.), είχε δηλώσει σε εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ορθώς την ψήφισαν», με το επιχείρημα ότι «την περίοδο που ψήφισαν, ουδείς γνώριζε ότι επρόκειτο περί εγκληματικής οργάνωσης», παρουσιάζοντας το ναζιστικό μόρφωμα ως ένα οποιοδήποτε κόμμα που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι. Δήλωση που, ας σημειωθεί, ποτέ δεν ανασκευάστηκε με κάποιο τρόπο, αν και από τότε προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο χώρο των απόστρατων αξιωματικών, ενώ έχουν προστεθεί και πλείστα στοιχεία για το ναζιστικό και γι' αυτό εγκληματικό χαρακτήρα του μορφώματος, από τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οσο για το εν λόγω άρθρο, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε το αυτονόητο, ότι δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε περιοδικό που φιλοξενεί «προσωπικές απόψεις», αλλά για περιοδικό που βγαίνει με ευθύνη του ΔΣ της ΕΑΑΝ, η οποία φέρει ευθύνη για ό,τι δημοσιεύεται.

Ολα τα παραπάνω δίκαια γεννάνε σοβαρά ερωτήματα και αντιδράσεις στους κόλπους των απόστρατων αξιωματικών για τη σκοπιμότητα της εν λόγω αγωγής και την απαίτηση για οικονομική εξόντωση του Ν. Παπαναστάση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ