Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Αρχίζει το «ξήλωμα» και του επιδόματος ανεργίας

Από Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα μετατροπής του γλίσχρου βοηθήματος σε άμεση επιδότηση της εργοδοσίας

Με πρωτοσέλιδό του, ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το θέμα το περασμένο Σάββατο
Με πρωτοσέλιδό του, ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το θέμα το περασμένο Σάββατο
Το ξήλωμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας, που το λαμβάνει μόλις ένας στους δέκα ανέργους, «βάζει μπρος» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ικανοποιεί έτσι έναν από τους μύχιους πόθους των εργοδοτών και πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα το σχεδιασμό να αποδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους το σύνολο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, μέσω των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Ετσι, χτες ο ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε και επίσημα το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για 10.000 ανέργους, οι οποίοι εντασσόμενοι στο εν λόγω πρόγραμμα θα παραδίδουν το επίδομά τους στα ταμεία των επιχειρήσεων, στο όνομα της προσωρινής τους «ένταξης στην αγορά εργασίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν από Δευτέρα να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ η επιλογή των ανέργων που θα ενταχθούν δεν θα γίνεται με δική τους αίτηση, αλλά με υπόδειξη των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Με τον τρόπο αυτό και σε πρώτη φάση, 10.000 άνεργοι θα γίνουν πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις, καταβάλλοντας για μια θέση εργασίας με ημερομηνία λήξης (το πολύ 15 μήνες) τα 360 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος, χρηματοδοτώντας δηλαδή από την τσέπη τους την επιχείρηση που θα τους προσλάβει. Οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλλουν μόνο τη διαφορά που απομένει, μέχρι οι μηνιαίες αποδοχές να φτάσουν (στην καλύτερη περίπτωση) στο ύψος του κατώτερου μισθού, που είναι σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 511 για τους κάτω των 25.

Ετσι, στην πρώτη περίπτωση, ο εργοδότης θα μπορεί με 226 ευρώ τον μήνα να προσλαμβάνει έναν επιδοτούμενο άνεργο σε θέση πλήρους απασχόλησης, καθώς για το υπόλοιπο του μισθού του (μέχρι τα 586 ευρώ μεικτά) ο άνεργος θα αυτοχρηματοδοτείται από το επίδομά του! Αν, μάλιστα, μιλάμε για ανέργους κάτω των 25 ετών, ο εργοδότης θα μπορεί να τους απασχολεί με μόλις 151 ευρώ το μήνα (511 - 360 = 151) για οκτάωρη τουλάχιστον δουλειά, που σημαίνει σχεδόν τζάμπα εργασία!

Μετά το πέρας της 12μηνης διάρκειας του προγράμματος, οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απασχολούν τους ανέργους μόνο για τρεις επιπλέον μήνες και σε αυτό το διάστημα η απασχόληση του ανέργου συνεχίζει να επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας του προγράμματος οι άνεργοι θα επιστρέφουν στις ουρές των ανέργων, όπως συμβαίνει στην πράξη με όλα τα σχετικά προγράμματα που κατ' ευφημισμό η ΕΕ ονομάζει «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τα οποία μοναδικό σκοπό έχουν τη στήριξη του κεφαλαίου με τις εισφορές που προέρχονται από τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ