Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αλλο ένα πεδίο αποπροσανατολισμού και αντιπαράθεσης μακριά από την ουσία

Στις 28 Μάρτη συζητιέται στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ

Μάρτης 2003. Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου με τον τότε γγ του ΝΑΤΟ, Λ. Ρόμπερτσον, σε άτυπη Σύνοδο στην Αθήνα

Eurokinissi

Μάρτης 2003. Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου με τον τότε γγ του ΝΑΤΟ, Λ. Ρόμπερτσον, σε άτυπη Σύνοδο στην Αθήνα
Πρόταση για τη σύσταση Ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις δικογραφίες που συντάχθηκαν για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί ΠΑΣΟΚ, όταν υπουργός Αμυνας ήταν ο Γ. Παπαντωνίου (Οκτώβρης 2001 - Μάρτης 2004), κατέθεσαν στη Βουλή στις 10/3 οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η πρόταση προγραμματίζεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στις 28 Μάρτη, εγκαινιάζοντας έναν νέο γύρο συζήτησης, αντιπαράθεσης και σκανδαλολογίας ανάμεσα στα αστικά κόμματα του Κοινοβουλίου, πάνω σε υπαρκτά ζητήματα, που αξιοποιούνται κατά βάση για τον αποπροσανατολισμό του λαού και ως «καταλύτης» για ευρύτερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Η νέα αυτή Εξεταστική, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν πρόκειται να αγγίξει τα πραγματικά προβλήματα σε όλο το πλέγμα των εξοπλισμών, το θέμα του προσανατολισμού τους, όπως και του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ενταγμένες στις δομές των ΝΑΤΟ - ΕΕ και ενσωματωμένες πλήρως στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, βυθίζοντας το λαό σε δίνη επικίνδυνων εξελίξεων. Ο λαός διαθέτει πείρα από το πώς εξελίχθηκαν αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Θυμίζουμε εν συντομία ότι τους τελευταίους μήνες του 2004 και τους πρώτους του 2005 (με κυβέρνηση ΝΔ), τη Βουλή απασχόλησε Εξεταστική Επιτροπή για την προμήθεια οπλικών συστημάτων (21 ρωσικών αντιαεροπορικών TOR/M1 και 6 αμερικανικών ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ), που έγινε επί των ημερών στο υπουργείο Αμυνας των Α. Τσοχατζόπουλου (Σεπτέμβρης 1996 - Οκτώβρης 2001) και Γ. Παπαντωνίου, που τον διαδέχτηκε.

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής έγιναν σε κλίμα έντασης και στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ στελεχών των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μακριά από την ουσία της υπόθεσης. Τελικά η συζήτηση στην Επιτροπή εκφυλίστηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών περί «σκανδάλων» και «πολιτικής σκευωρίας».

Με το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, ο τότε υπουργός Αμυνας της ΝΔ, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, κατέθεσε στην Εξεταστική ότι η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αμυνας για τα TPQ ήταν βλαπτική για τα συμφέροντα του Δημοσίου διότι δεν οριζόταν εύλογος χρόνος δοκιμών, δόθηκε μεγάλη προκαταβολή (90%) και οι ποινικές ρήτρες δεν ξεπερνούσαν το 6%.

Για τα TOR/M1 ανέφερε ότι, ενώ οι Ρώσοι δεν είχαν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ενέκρινε την προμήθεια 10 επιπλέον τέτοιων συστημάτων. Επίσης, ότι δεν υπήρχε επαρκής εγγύηση για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική του Ομάδα συμφώνησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σε εναντίωση προς κάθε λογής αυταπάτες για το πού τελικά αυτές οδηγούν. Εκτός από τη διερεύνηση των συγκεκριμένων θεμάτων και των ευθυνών συγκεκριμένων παραγόντων, το ΚΚΕ επιδίωξε κυρίως να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για το συνολικό προσανατολισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών και τις ανάγκες που αυτοί καλύπτουν.

Δυσωδία αναδίνεται από παντού

Στη διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων, προέκυψαν στοιχεία που επιβεβαίωσαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του Κόμματος. Σταχυολογούμε:

Ο Γ. Σμπώκος, που διετέλεσε γραμματέας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, εξεταζόμενος από τον τότε βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκο παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα βελτιωμένο σύστημα προμηθειών, όπου τον κύριο ρόλο θα έχει η Βουλή. Πρόσθεσε ότι στις διακρατικές συμβάσεις - «λεόντειες» τις χαρακτήρισε - που υπογράφονταν με την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια όπλων «δεν υπήρχε καμία εγγύηση για τον χρόνο παράδοσης, για το πού θα πάει το κόστος, δεν υπήρχε υποχρέωση αντισταθμιστικών».

Ενδεικτικό του πολέμου που γίνεται ανάμεσα σε εταιρείες ή χώρες για την προώθηση των όπλων τους είναι και το εξής περιστατικό που διηγήθηκε: Οταν γινόταν η πρώτη δοκιμαστική βολή των ΤΟR-Μ1 στο Πεδίο Βολής Κρήτης «υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα» ότι θα υπάρξουν παρεμβολές για να μην πετύχει η βολή. Ετσι δόθηκε εντολή από τον υπουργό να παρθούν ειδικά μέτρα για να γίνει με αντικειμενικότητα η δοκιμή. «Τα συμφέροντα είναι μεγάλα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Σμπώκος.

Στη δική του κατάθεση, για την προμήθεια των TOR/Μ1, ο αντιστράτηγος ε.α. Γ. Θειακός περιγράφοντας το βούρκο που επικρατεί στον τομέα των εξοπλισμών, είπε ότι είναι κανόνας οι απευθείας αναθέσεις των προμηθειών, όπου οι μεγάλες εταιρείες συνασπίζονται και μοιράζουν τις διάφορες προμήθειες. Οσον αφορά τα περίφημα «αντισταθμιστικά ωφελήματα» (δίνονται ως δουλειά - υπεργολαβία στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία), είπε ότι οδηγούν σε υπερτιμολόγηση. Οτι αν ένα όπλο κοστίζει 1.000 ευρώ, η εταιρεία το τιμολογεί 1.200 και «χαρίζει» ως αντισταθμιστικά ωφελήματα τα 200...

Ανταγωνισμός και ωμές παρεμβάσεις

Ενδιαφέρον είχε και η κατάθεση του στρατηγού ε.α. Κ. Παναγιωτάκη, επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ, που περιγράφοντας το παρασκήνιο των εξοπλισμών τόνισε πως η χώρα μας επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες "βοήθειες" (...) Ο,τι περίσσευε μας δίνανε». Π.χ. «για να πάρουμε ένα καράβι έπρεπε να πάει ένα χρόνο το ελληνικό πλήρωμα στο ποτάμι που ήταν αραγμένο επί χρόνια και να το εκσυγχρονίσει, για να το πάρει και να το φέρει πίσω».

Η μονόπλευρη, συνέχισε ο στρατηγός, οδός προμήθειας ορισμένων οπλικών συστημάτων, κυρίως από τους Αμερικανούς, «μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις μας και στις επιχειρήσεις μας, αν κάναμε, με τους Τούρκους».

«Το είδα εγώ προσωπικά το 1987 που υπηρετούσα σε μια μονάδα πυραύλων, στη μοίρα ΧΩΚ. Περίπου 25 μέρες ήμασταν σε συναγερμό και μετά από 10, 15 μέρες η ΝΑΜΣΑ, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο οργανισμός υποστήριξης του ΝΑΤΟ, μας έκοψε τα ανταλλακτικά με κάποιο τρόπο. Εάν έχουμε, δηλαδή, μια μονοσήμαντη οδό προμήθειας, σε κάποια στιγμή, όταν έχουμε αυτόν τον αντίπαλο, μπορεί να σταματήσει η ροή των ανταλλακτικών, διότι δεν είναι μόνο να αγοράσεις ένα οπλικό σύστημα, πρέπει να γίνει και η υποστήριξη επί 10 ή 20 χρόνια. Εάν έχουμε, λοιπόν, μόνο από το ΝΑΤΟ οπλικά συστήματα ή μόνο από την Αμερική δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορούμε να κάνουμε παρατεταμένες επιχειρήσεις», είπε.

Αποκαλυπτικός ήταν ο στρατηγός και στο πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα πώς γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του TPQ: «Στην Ελλάδα υπάρχει υπό τον έλεγχο της αμερικανικής πρεσβείας ένα γραφείο που λέγεται ODS (γραφείο αμυντικής συνεργασίας)», που συμμετείχε στις συσκέψεις για την προμήθεια του όπλου και «μάλιστα ο στρατιωτικός ακόλουθος κάθε μέρα ήταν στο γραφείο. Υπήρχαν εκπρόσωποι, δηλαδή, της αμερικανικής κυβέρνησης».

«Το ΝΑΤΟ μπορεί να μας κάνει παρεμβολές όποτε θέλει», συνέχισε ο στρατηγός και είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ. «Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας την άμυνα, γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία, δε θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε». Σημειωτέον, την ίδια περίοδο, διαχέονταν στον Τύπο, διαρκώς, πληροφορίες και στοιχεία ότι υπήρξε αμερικανική παρέμβαση προς παροπλισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων που είχε αγοράσει η ελληνική πλευρά.

Αντιστοίχιση με το σήμερα

Πάνω σε αυτήν τη βάση, στο πόρισμα που κατέθεσε τότε το ΚΚΕ στη Βουλή, τόνιζε - ήδη από το 2005 και με αξιομνημόνευτη ευστοχία και αντιστοίχιση με ό,τι συζητείται και σήμερα για τις εξοπλιστικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ - ότι:

«Ασφαλώς υπάρχουν κατά τη γνώμη μας πολιτικές ευθύνες, τόσο στους δύο υπουργούς Αμυνας, όπως και γενικότερα σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που όμως εντοπίζονται όχι τόσο σε κάθε συγκεκριμένη απόφαση και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά κύρια στα εξής θέματα:

  • Στον προσανατολισμό και στην προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο δόγμα και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που στοχεύουν στην επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων" (όπως δράση εκτός συνόρων, δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ασύμμετρες απειλές, κ.λπ.).
  • Στον προσανατολισμό και στις ανάγκες που καλύπτονται από τους εξοπλισμούς και τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ΑΕΠ, από άποψη στρατιωτικών δαπανών. Κατά κύριο λόγο καλούμαστε να αποκτήσουμε εξοπλισμό που διατίθεται για την εξυπηρέτηση των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και σήμερα και της ΕΕ και του Ευρωστρατού και όχι για τις ανάγκες της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Καλούμαστε εδώ και δεκαετίες, στα πλαίσια της καλούμενης βοήθειας, να συνεισφέρουμε βαρύ οικονομικό τίμημα για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου των πολυεθνικών του πολέμου, που με το εμπόρευμά τους σκορπούν το θάνατο και την καταστροφή (...)
  • Ως προς τα περίφημα αντισταθμιστικά ωφελήματα έχουμε την εξής κατάσταση: Προωθείται η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας. Το χώρο της υλοποίησης και διαχείρισης των αντισταθμιστικών λυμαίνονται μια σειρά από ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο το κέρδος και την εξασφάλιση και νέων πελατών (...)».

Το ΚΚΕ προειδοποιούσε, ήδη από τότε, ότι: «Οσο παραμένει η πιο πάνω κατάσταση, οι Ενοπλες Δυνάμεις και η κρατική αμυντική βιομηχανία, που πρέπει να διατηρηθεί και ισχυροποιηθεί, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα ουσιαστικό από τα αντισταθμιστικά. Αυτά θα λειτουργούν ουσιαστικά ως παράγοντας επιβάρυνσης της τελικής τιμής της προμήθειας του κύριου και επιθυμητού πολεμικού υλικού και ως θερμοκήπιο μίζας και διαφθοράς»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραγραφή αδικημάτων(2006-09-30 00:00:00.0)
«Αίσιο τέλος» για τους TOR M1(2005-06-16 00:00:00.0)
Αυλαία μαρτύρων με τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο(2004-12-18 00:00:00.0)
Τελειώνει σήμερα η εξέταση μαρτύρων(2004-12-17 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι μάρτυρες(2004-11-02 00:00:00.0)
Σήμερα η απόφαση για τους μάρτυρες(2004-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ