Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις στη Δαμασκό πριν τη... Γενεύη

Ανησυχία στην Τουρκία για συνεργασία Κούρδων και Ρώσων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρεις μέρες πριν την έναρξη του πέμπτου κατά σειρά γύρου ενδοσυριακού γύρου διαπραγμάτευσης στη Γενεύη της Ελβετίας (ξεκινάει αύριο) ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, σημειώθηκε την Κυριακή αιφνιδιαστική σφοδρή επίθεση τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» κατά δυνάμεων του συριακού στρατού στις συνοικίες Τζομπάρ και Καμπούν της Δαμασκού, χρησιμοποιώντας δίκτυο σηράγγων. Ο συριακός στρατός ανέφερε χτες πως εκδίωξε τους τζιχαντιστές και ανέκτησε τον έλεγχο όλων των περιοχών.

Την ίδια ώρα, χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των κουρδικών «Λαϊκών Δυνάμεων Αυτοάμυνας» (YPG), Ρεντούρ Χαλίλ, πως στην περιοχή θα έχουν τη βάση τους μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή Τζαντάρις του καντονιού Αφρίν έπειτα από συμφωνία μαζί του και θα τους εκπαιδεύουν, «άναψε» φωτιές στην Τουρκία. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι πρόκειται για νέα βάση και σημείωσε ότι πρόκειται για «τομέα του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης εμπόλεμων πλευρών και έχει στόχο την επικοινωνία με Κούρδους μαχητές και τους αντικαθεστωτικούς του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" που ελέγχονται από την Τουρκία». Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, πάντως, σημείωσε χτες πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εγκαθίδρυση μιας «περιοχής του τρόμου» στη Βόρεια Συρία και πως η εθνοτική σύνθεση της περιοχής «θα πρέπει να διατηρηθεί και να περιφρουρηθεί».

Αυτά ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τη Ρωσία για την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Αφρίν. Η συνεργασία ΗΠΑ και Ρωσίας με τους Κούρδους της Συρίας προκαλεί έντονη ανησυχία στην Τουρκία, που εξακολουθεί να φοβάται τη δημιουργία κουρδικού θύλακα στα νότια σύνορά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι κόντρες και οι «προειδοποιήσεις»(2018-03-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και υποκριτικές εκκλήσεις για «εκεχειρία»(2018-03-06 00:00:00.0)
Ενταση των συγκρούσεων και διπλωματικά παζάρια(2018-02-24 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές «τριβές»(2018-02-15 00:00:00.0)
Με «μη αναστρέψιμες» συνέπειες απειλεί τις ΗΠΑ η Αγκυρα(2018-01-18 00:00:00.0)
Επικίνδυνη όξυνση συγκρούσεων και έντασης στα σύνορα με την Τουρκία...(2016-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ