Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μακρόν δείχνουν και οι νέες δημοσκοπήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διατηρεί τη δυναμική του ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν (πρώην υπουργός του Ολάντ), καθώς δημοσκόπηση της εταιρείας «Ordoxa» τον εμφανίζει να συγκεντρώνει στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών 26,5% έναντι 26% της υποψήφιας του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν. Στο β' γύρο ο Μακρόν φαίνεται να επικρατεί άνετα με 64% έναντι 36% της Λεπέν.

Οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν, ενώ χτες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η πρώτη τηλεοπτική «αναμέτρηση» των πέντε βασικότερων υποψηφίων: Της Μ. Λεπέν, του Εμ. Μακρόν, του «Ρεπουμπλικάνου» Φρανσουά Φιγιόν, του Μπενουά Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του «ανεξάρτητου» Ζαν Λικ Μελανσόν, πρώην επικεφαλής του «Μετώπου της Αριστεράς», όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας.

Ενα μόνο σχεδόν μήνα πριν από τον α' γύρο, την τακτική του προσαρμόζει και ο Αμόν, που επιδιώκει να πάρει αποστάσεις από την πενταετία Ολάντ - Βαλς και σε συγκέντρωση που οργάνωσε επέκρινε πρόσφατη απόφαση με βάση την οποία θα επιβάλλεται στους εργάτες στα δημόσια έργα να μιλούν μόνο τη γαλλική γλώσσα. «Το κόμμα του χρήματος έχει υπερβολικά πολλούς υποψηφίους σε αυτές τις εκλογές. Αυτό το κόμμα του χρήματος έχει πολλά ονόματα, πολλά πρόσωπα, ακόμη και πολλά κόμματα», είπε ο Αμόν, προσπαθώντας να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος στους «συντηρητικούς» υποψηφίους, ενώ και το δικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου.

Νέος γύρος τρομοϋστερίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί η αστυνομία εκκένωσε τα γραφεία του οικονομικού εισαγγελέα στο κέντρο του Παρισιού, έπειτα από ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα. Μετά από έρευνα, ο συναγερμός έληξε.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, επίθεση ενόπλου στις δυνάμεις ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ο οποίος αφού προσπάθησε να αφαιρέσει το όπλο από μια στρατιωτίνα στη διάρκεια περιπολίας έπεσε τελικά νεκρός, μετά από ανθρωποκυνηγητό στο αεροδρόμιο. Ο άνδρας, που φερόταν να φώναξε «είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» και «θα έχουμε νεκρούς», χτες ανακοινώθηκε ότι ήταν «γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών». Επιπλέον, μετά από τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στη σορό του βρέθηκε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και είχε κάνει χρήση κάνναβης και κοκαΐνης.

Μετά τον πρόσφατο εντοπισμό πακέτων παγιδευμένων με εκρηκτικά στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, ένας νέος γύρος τρομοϋστερίας ξεκίνησε στην Ευρώπη, βολικός γα διάφορες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, αναφορικά με την αποστολή στον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, παγιδευμένου φακέλου (που ανέλαβαν οι «Πυρήνες Συνωμοσίας της Φωτιάς»), σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild» του Σαββάτου, ήδη από το Νοέμβρη του 2016 η γερμανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τον κίνδυνο αποστολής παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων από την Ελλάδα. Στο σχετικό της άρθρο επικαλείται έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που «προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποστολής επιστολών με εκρηκτικά από "ομάδες της άκρας αριστεράς ή από αριστερούς τρομοκράτες στην Ελλάδα

  • Οκτώ ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι με αποδέκτες πρόσωπα σε ευρωπαϊκές χώρες. Το συμβάν ανακοίνωσε αργά χτες το βράδυ η Ελληνική Αστυνομία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχεδιασμοί και αναλύσεις ενόψει των επόμενων εκλογικών μαχών(2017-04-26 00:00:00.0)
Ζητούμενο η «εθνική ανεξαρτησία» για να ανακάμψει το κεφάλαιο(2017-04-21 00:00:00.0)
Παραμένουν μπροστά Λεπέν και Μακρόν(2017-04-14 00:00:00.0)
Νέα δημοσκόπηση με τον Μακρόν μπροστά(2017-04-04 00:00:00.0)
Νέες δημοσκοπήσεις και ενδεχόμενη άρση ασυλίας της Λεπέν(2017-03-02 00:00:00.0)
Πρώτη η Λεπέν, με τον Μακρόν να πλησιάζει(2017-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ