Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ G20
«Βγήκαν μαχαίρια» για διεθνές εμπόριο και προστατευτισμό

Bundesministerium der Finanzen

ΜΠΑΝΤΕΝ - ΜΠΑΝΤΕΝ.--

Χωρίς αναφορά «υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού» στο τελικό κοινό ανακοινωθέν, ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εργασίες των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών τραπεζών των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών (G20), που συναντήθηκαν στο Μπάντεν - Μπάντεν της Γερμανίας. Οπως σημείωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γιενς Βάιντμαν, «δεν υπήρξε συναίνεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων». Ρεπορτάζ γερμανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διπλωματική "μάχη" για κάθε λέξη στο κοινό ανακοινωθέν» και ότι «η αμερικανική αντιπροσωπεία πολλές φορές ήταν απομονωμένη στην προσπάθειά της να αγνοήσει παλαιότερες αποφάσεις του G20».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν φέρεται να σημειώνει πως «το εμπόριο είναι καλό για όλους μας. Από κει και πέρα όμως, θέλουμε να επανεξετάσουμε κάποιες συμφωνίες. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι παλαιότερες συμφωνίες που χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση». «Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί θέλουν να μειώσουν τα σημερινά ελλείμματα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στίβεν Μνούτσιν δηλώνει ότι «μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει διαφορετικές απόψεις για το ελεύθερο εμπόριο, ωστόσο σε άλλα θέματα οι ΗΠΑ παραμένουν στη γραμμή του G20, για παράδειγμα στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματαγορών ή για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής». Επιπλέον οι ΗΠΑ δρομολογούν αλλαγές στη χρηματοδότηση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική αλλαγή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Σιάο Ζίε, μετά από ιδιαίτερη συνάντηση με τον Στ. Μνούτσιν στο Μπάντεν - Μπάντεν, δήλωσε: «Τονίσαμε τη σπουδαιότητα της σινο-αμερικανικής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας και τη σημασία της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η συνεργασία μας έχει λάβει διαστάσεις μοναδικές και οι δύο χώρες θα πρέπει να διαφυλάξουν αυτό το επίτευγμα, που κερδίσαμε με μεγάλη προσπάθεια».

Τέλος οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στην «εμβάθυνση και επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες» στη γραμμή της «Ατζέντας 2063» της Αφρικανικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ