Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Διακηρύξεις για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Χωρίς να ακυρώνονται οι αντιθέσεις και οι βαθιές διαφωνίες σε πολλά πεδία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Κινέζο Πρόεδρο
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Κινέζο Πρόεδρο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Μέσω του διαλόγου θα φτάσουμε σε μια καλύτερη κατανόηση, η οποία θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και θα δώσει τον τόνο της μελλοντικής σχέσης συνεργασίας μας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, που το Σαββατοκύριακο έφτασε στην Κίνα, τον τελευταίο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του σε Ασία - Ειρηνικό. Ο Τίλερσον υποστήριξε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποδίδει «πολύ μεγάλη αξία στις επικοινωνίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί» με την κινεζική ηγεσία και «προσδοκά να διευρύνει αυτή την κατανόηση με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στο μέλλον». Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Τίλερσον τόνισε πως η Ουάσιγκτον θα ήθελε να αναπτύξει τις σχέσεις της με το Πεκίνο στη βάση του «αμοιβαίου οφέλους».

Από την κινεζική πλευρά, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι και οι δύο ηγεσίες «αναμένουμε μια νέα περίοδο εποικοδομητικής ανάπτυξης» των διμερών σχέσεων. «Τα κοινά συμφέροντα Κίνας και ΗΠΑ υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαφορές και η συνεργασία είναι η μόνη σωστή οδός και για τους δύο», πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως για να αναπτυχθούν οι δεσμοί των δύο χωρών «με υγιή και σταθερό τρόπο» πρέπει να ενισχυθούν οι ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο, να επεκταθεί η συνεργασία σε διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια πεδία, να αντιμετωπίζονται «κατάλληλα» τα ευαίσθητα θέματα, να τηρηθεί η γενική κατεύθυνση για την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων, με μια «συμπεριφορά υπεύθυνη απέναντι στην Ιστορία και τις μελλοντικές γενιές».

Το γενικό «κλίμα» στις συναντήσεις τόσο με τον Σι, όσο και με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, ανέδειξε την ανάγκη των δύο πλευρών να διατηρήσουν τη συνεργασία τους, δεδομένης καταρχήν της μεγάλης αλληλεξάρτησης των οικονομιών. Ωστόσο, οι αντιθέσεις είναι δεδομένες, ειδικά σε ένα διεθνές περιβάλλον όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι αναφορές Σι περί «υπεύθυνης συμπεριφοράς» συνδέονται και με τις συνεχιζόμενες αντεγκλήσεις Κίνας και άλλων δυνάμεων για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου διευρύνεται η στρατιωτική «παρουσία» πολλών χωρών.

Για την Κορεατική Χερσόνησο

Οι ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συνάντηση Τίλερσον - Γι, με τον Κινέζο αξιωματούχο να σημειώνει ότι «και οι δύο ελπίζουμε να βρεθούν τρόποι για επανάληψη των συνομιλιών και δεν θα σταματήσουμε καθόλου τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης». Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Γι υποστήριξε πως η Κίνα θεωρεί το ζήτημα βασικό πεδίο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ενώ ο Τίλερσον ισχυρίστηκε πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι εντάσεις στη Χερσόνησο είναι αρκετά υψηλές και τα πράγματα έχουν φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο. «Δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε το ξέσπασμα κάθε είδους σύγκρουσης...», πρόσθεσε ο Τίλερσον.

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «ενεργεί πολύ, πολύ άσχημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέσυραν πρόσκληση της Κίνας από πολυεθνικά γυμνάσια (2018-05-25 00:00:00.0)
Συμφωνίες για συνεργασία και αναγνώριση διαφωνιών (2017-11-10 00:00:00.0)
Με φόντο σκληρούς ανταγωνισμούς και σύνθετα παζάρια (2017-11-09 00:00:00.0)
Ρωσο-κινεζικές αντιδράσεις στις αμερικανικές κυρώσεις (2017-08-24 00:00:00.0)
Στην Ιαπωνία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ (2017-03-16 00:00:00.0)
Συνάντηση κορυφής (2015-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org