Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πολυεπίπεδα παζάρια Νετανιάχου στο Πεκίνο...

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στο Πεκίνο και με φόντο τη χτεσινή συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι και του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, στο Κάιρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τις δυνατότητες μεγαλύτερης επιρροής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας και γνώσης ισραηλινών μονοπωλίων υψηλής τεχνολογίας από αντίστοιχα κινεζικά, προσδοκά η σινική ηγεσία από την τριήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στο Πεκίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή την 25η επέτειο από τη σύναψη ισραηλινο-σινικών διπλωματικών σχέσεων.

Αντίστοιχα, από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ως βασικές επιδιώξεις την προώθηση των συμφερόντων ισραηλινών μονοπωλίων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα (σ.σ. δεν είναι τυχαίο πως συνοδεύεται στο Πεκίνο από διευθύνοντες συμβούλους 100 εταιρειών του είδους!), την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στο Ισραήλ, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, και την έναρξη παζαριών με στόχο μία διμερή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου».

Ο γενικός διευθυντής του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντενγκ Λι, ενημερώνοντας δημοσιογράφους με αφορμή την επίσκεψη Νετανιάχου και τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ, σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο μία διμερή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου». Πρόσθεσε, από την άλλη, ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός επιθυμεί να δει το Παλαιστινιακό ζήτημα να επιλύεται σύντομα, «στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και διεθνούς συναίνεσης».

Ισραηλινά ΜΜΕ συνδέουν την επίσκεψη του Νετανιάχου στην Κίνα με την τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στην Κίνα και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψε δεκάδες συμφωνίες συνολικού ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Κίνα (χώρα που διατηρεί καλές εμπορικές και άλλες σχέσεις με τον γεωπολιτικό αντίπαλο του Ισραήλ, Ιράν) πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ έχει αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις προθέσεων για την έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, μερικές ώρες πριν αναχωρήσει ο Νετανιάχου για το Πεκίνο, καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό, με πρόσχημα την υπαναχώρηση του πρωθυπουργού από αρχική συμφωνία για την κατάργηση της κρατικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής και τη δημιουργία νέου φορέα, όταν φάνηκε πως δεν θα είχαν τύχη οι προσπάθειές του ώστε ο φορέας αυτός να είναι «πιο φιλικά» προσκείμενος στην κυβέρνησή του. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Νετανιάχου ίσως να επιδιώκει την κατάρρευση της κυβέρνησής του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ώστε να καθυστερήσει τις δικαστικές έρευνες για σκάνδαλα διαφθοράς που γίνονται σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του, Σάρα Νετανιάχου.

Συνάντηση Σίσι - Αμπάς στο Κάιρο

Το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς. Κατά το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να αυξήσουν την ανέγερση χιλιάδων εβραϊκών κατοικιών σε κατεχόμενα εδάφη. Σημείωσαν πως το Παλαιστινιακό παραμένει το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα για τις αραβικές χώρες και συμφώνησαν (όπως αναφέρει ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας στο Κάιρο) να συντονίσουν οι αραβικές χώρες τη στάση τους και να πιέσουν την επόμενη περίοδο για την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών στα σύνορα του 1967 και για την εφαρμογή της απόφασης 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που χαρακτηρίζει παράνομους τους εβραϊκούς εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ