Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διευρύνεται η ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική

Ενώ συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης (στρατός και εθνικιστικά τάγματα), καθώς και ο πλήρης αποκλεισμός των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (οι θύλακες αυτοί στο Ντονμπάς στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που θέλουν συμμαχία με τη Ρωσία), νέες ΝΑΤΟικές δυνάμεις καταφθάνουν στην περιοχή και ιδιαίτερα ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα και μονάδες πεζοναυτών. Ηδη από τις 17 Μάρτη βρίσκονται στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού 4 αμερικανικά πλοία, που συμμετέχουν μαζί με δυνάμεις της Ρουμανίας σε ναυτικές ασκήσεις με την επωνυμία «Καταιγίδα της Ανοιξης», ενώ θα παραμείνουν στην περιοχή έως τις 20 Απρίλη που θα συμμετάσχουν σε γυμνάσια και με τις ουκρανικές δυνάμεις. Πρόκειται για πλοία του 6ου Αμερικανικού Στόλου Ευρώπης - Αφρικής και παίρνουν μέρος 1.200 στρατιώτες ΗΠΑ και Ρουμανίας και στη συνέχεια μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές Χώρες στο όνομα της αντιμετώπισης της Ρωσίας, στην πραγματικότητα στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Τις τελευταίες μέρες έφτασαν 120 από τους συνολικά 800 Βρετανούς που θα αναπτυχθούν στην Εσθονία, όπου ήδη βρίσκονται 200 Αμερικανοί, αλλά και Γερμανοί, Γάλλοι, Δανοί στρατιωτικοί. Συνολικά σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να αναπτύξει γύρω στους 4.000 στρατιώτες, η μεγαλύτερη προώθηση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Χερσόνησο της Κριμαίας στους γιορτασμούς για την τρίχρονη επέτειο επανένωσης με τη Ρωσία στις 16 Μάρτη του 2014 μετά από δημοψήφισμα, παραβρέθηκαν και οι επικεφαλής των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών. Στο χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, σημείωσε: «Η Κριμαία ξεκίνησε και εμείς θα ακολουθήσουμε. Η 16η Μάρτη είναι κοινή γιορτή μας, είναι γιορτή της μητέρας - πατρίδας Ρωσίας», ενώ πρόσθεσε πως «παρά τις ευχές της Δύσης, δεν κατάφεραν να "διαλύσουν" τα ρωσικά γονίδια του λαού, το πνεύμα και τις μνήμες που μας μετέφεραν οι πρόγονοί μας. Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει τους Ρώσους. Η Ρωσία έχει την Κριμαία, το Ντονμπάς και εκατοντάδες άλλες πόλεις. Είμαστε οι νικητές και αυτή είναι η μοίρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ