Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Με «πολικό αστέρα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Με τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση» να είναι «προ των πυλών» και με κοινό παρονομαστή τους τα όσα έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να περάσει σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης, κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν και χτες το «γαϊτανάκι» των δηλώσεων για το ποιος είναι πιο αποφασισμένος να υλοποιήσει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και ικανός να εξασφαλίσει την αντιλαϊκή «σταθερότητα» και «συνέχεια» που έχει ανάγκη η επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Χαρακτηριστική σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά της να κλείσει γρήγορα το αντιλαϊκό πακέτο και να πάρει όλα τα «αναγκαία μέτρα» για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η χτεσινή τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη, της ομάδας των «53+», που, βάζοντας τέλος στη φημολογία περί «διαρροών» κατά την ψήφιση των μέτρων, έκανε σαφές πως «ενάμιση χρόνο τώρα δεν υπάρχουν διαρροές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρόκειται για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι του 2015. Ο κάθε βουλευτής είναι γνώστης και δεν έχουν καταγραφεί διαφωνίες, αν και έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις σε άλλου είδους θέματα της διακυβέρνησης. Οσοι, βάζω και τον εαυτό μου, θεωρήσουμε πως δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε θα παραιτηθούμε αντί να καταψηφίσουμε».

Ταυτόχρονα, μετά και τις προχτεσινές δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη ότι «επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία», συνεχίστηκαν και χτες οι παρόμοιες δηλώσεις. Στόχος να διασφαλιστεί η έμπρακτη δέσμευση απέναντι στην αστική τάξη για την προσήλωση σύσσωμου του πολιτικού της προσωπικού στα ζητούμενά της, αλλά και να «επιμεριστεί» το πολιτικό κόστος των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Ετσι, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», είπε πως υιοθετεί «τον πολιτικό προβληματισμό και την αγωνία του κ. Σκουρλέτη» η συμφωνία «να γίνει αποδεκτή και από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης», ώστε «να αναλάβει τις ευθύνες της η αντιπολίτευση».

«Προσήλωση» στην καπιταλιστική ανάκαμψη και διεργασίες

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, όπου περίσσεψαν τα ταξίματα στο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικά, σε συζήτηση που είχε με εργαζόμενους στον τομέα του Τουρισμού χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας που, όπως είπε, «σκοτώνει την ανάπτυξη», έχει «πάρα πολύ μεγάλο κόστος για την αναπτυξιακή δυναμική και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων». Δε βρήκε, βέβαια, λέξη να πει για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, πάνω στους οποίους χτίζεται η «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «δεν θέλει να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις» με «επιπτώσεις στη διάθεση των επενδυτών να επενδύσουν χρήματα στην αγορά».

Ταυτόχρονα, μιλώντας σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Κρήτης, υπερασπίστηκε εκ νέου στόχους των επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» λέγοντας ότι «θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις». Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, καθυστερώντας να κλείσει την «αξιολόγηση», «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο».

Εξάλλου, ενδιαφέρον για τις εξελίξεις τόσο στο εσωκομματικό μέτωπο όσο και στο πεδίο ευρύτερων ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό είχε η συνάντηση, χτες, της τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον πρ. πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο πολιτικό γραφείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησαν για το πώς θα «αποδομήσουν» την προσπάθεια του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διεκδικεί την «κληρονομιά» του «καραμανλισμού», κατηγορώντας τη ΝΔ για μετάλλαξη.

Στο μενού της συζήτησης ήταν και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενόψει και της προγραμματισμένης για αύριο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Κατά κύκλους, η πλευρά Καραμανλή εκφράζει προβληματισμό για το «διαρκές αίτημα» Μητσοτάκη για εκλογές και θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφεθεί ή και να στηριχτεί για να κλείσει την «αξιολόγηση» όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για «εθνικούς», δηλαδή για τη γεωστρατηγική θέση της ντόπιας αστικής τάξης στο σύστημα της Ανατολικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ