Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«DYNAMIC MANTA 2017»
Σε εξέλιξη με ελληνική συμμετοχή

Με τη φρεγάτα «Αδριάς» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2017», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, στα ανοιχτά της Σικελίας, και προγραμματίζεται να διαρκέσει δυο βδομάδες, μέχρι τις 25 Μάρτη, με ανάπτυξη τμημάτων της και στο Ιόνιο.

Η άσκηση συγκεντρώνει σκάφη και προσωπικό από 10 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας για γυμνάσια στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και στα ανατολικά της Σικελίας, στο Ιόνιο. Μετέχουν 6 υποβρύχια από Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, 10 πολεμικά πλοία από Καναδά, Γαλλία, Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, 9 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 3 ελικόπτερα από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση συμμετέχει και η υποομάδα πλοίων «Task Unit 02» της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που έχει απλωθεί εδώ και ένα χρόνο στο Αιγαίο, επισήμως με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού. Προηγουμένως, στο διάστημα 31/1 - 20/2, η «Task Unit 02», με διαφορετική σύνθεση πλοίων, αναπτύχθηκε και στη Μαύρη Θάλασσα για «γυμνάσια» με άλλα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη πλοίων της SNMG2 σε Μαύρη Θάλασσα και Κεντρική Μεσόγειο αποδεικνύει στην πράξη πως το Αιγαίο, με βαριά ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει μετατραπεί σε ενδιάμεσο και αναπόσπαστο κρίκο των σχεδιασμών και της ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς έλεγχο όλου του διαύλου Μεσογείου - Μαύρης Θάλασσας, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org