Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017 - αριθ. φύλλου: 12678

20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κορυφώνονται η εσωκομματική διαδικασία και οι εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ

ΣΕΛ.  12  -  13
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Η κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές

Αίτημα για άμεση συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής έχει καταθέσει το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4

Το κάλεσμα «συνενοχής» στα μέτρα να μη βρει έδαφος στο λαό

Απόκρουση και της κοροϊδίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Με σαφή πρόθεση να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση για τη στήριξη του νέου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων, με ευρύτερη συναίνεση των αστικών κομμάτων, αλλά και με ξεκάθαρο στόχο να αποπροσανατολίσουν το λαό από τη στρατηγική τους σύμπλευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου.

Στην πραγματικότητα, το κλείσιμο της «αξιολόγησης», για το οποίο μιλούν και οι δύο, θα φέρει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η συζήτηση για τα λεγόμενα «αντίμετρα» είναι το δόλωμα για να καταστήσουν το λαό συνένοχο στην πολιτική που τον εξοντώνει.

ΚΚΕ: Το κρίσιμο ζήτημα είναι τόσο το κάλεσμα «συνενοχής» στα μέτρα, που απευθύνει η κυβέρνηση, όσο και η κοροϊδία που κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μη βρουν έδαφος μέσα στο λαό.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μην πέσει ο λαός στην παγίδα

Με ατάκες, ευφυολογήματα και στατιστικές αλχημείες, κυβέρνηση και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος θα κατοχυρωθεί ως ο πιο ικανός διαχειριστής των υποθέσεων του κεφαλαίου και ταυτόχρονα ως ο αυθεντικότερος θεματοφύλακας του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2017 και την υπερκάλυψη του στόχου κατά δυόμιση φορές, ανέκαμψε η θριαμβολογία της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής της πολιτικής, που προβάλλεται ως όρος αναγκαίος για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας.

Το αντεπιχείρημα της ΝΔ είναι ότι η υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «εικονική» και ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» στερεί την αγορά από τα κονδύλια της «ποσοτικής χαλάρωσης», συμβάλλοντας στην ταλάντευση της οικονομίας ανάμεσα στη συρρίκνωση και την οριακή ανάκαμψη.

Η υπεραπόδοση στα πρωτογενή πλεονάσματα, για την οποία καυχιέται η κυβέρνηση, είναι πάνω απ' όλα αποτέλεσμα της αφαίμαξης των εργαζομένων και του λαού, με ληστρικούς φόρους και χαράτσια. Είναι συνέπεια των περικοπών σε στοιχειώδη μέτρα στήριξης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, της μείωσης των συντάξεων, των μειωμένων κρατικών κονδυλίων για Υγεία - Πρόνοια.

Και μόνο η σύνδεσή τους με το στόχο της ανάκαμψης δείχνει ότι αυτή δεν μπορεί να υπηρετεί ταυτόχρονα τα κέρδη του κεφαλαίου και τα λαϊκά συμφέροντα, πόσο μάλλον να ικανοποιήσει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Και σαν μην έφταναν τα αντεργατικά μέτρα και οι φόροι που κατοχύρωσε και επέκτεινε η σημερινή κυβέρνηση, ετοιμάζεται τώρα να νομοθετήσει και νέα, με ορίζοντα εφαρμογής βαθιά μέσα στο χρόνο, με πρώτη δόση τα 3,6 δισ. ευρώ περικοπών σε συντάξεις και αύξησης της φορολογίας.

Η κριτική της ΝΔ σε όλα αυτά δεν γίνεται βέβαια από τη σκοπιά της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και του εισοδήματος, αλλά με μέτωπο στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και «αναβλητικότητα» σε μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά να βελτιώσουν το «επιχειρηματικό κλίμα» και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αυτό το νόημα έχει ο ισχυρισμός του Κυρ. Μητσοτάκη από την Κρήτη ότι «βρέχει λεφτά, αλλά η κυβέρνηση κρατάει ομπρέλα», εννοώντας το φτηνότερο χρήμα που υπόσχεται η ΕΚΤ στο κεφάλαιο, αν ολοκληρωθεί έγκαιρα η «αξιολόγηση» και νομοθετηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση - κουαρτέτο.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι η ένταξη στο μηχανισμό της «ποσοτικής χαλάρωσης» ήταν από τα βασικά ορόσημα στον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως, η σημερινή κριτική της ΝΔ για καθυστερήσεις εκφράζει ευρύτερες ανησυχίες ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης για την πορεία και την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», με δεδομένη την επιδείνωση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία το 2017.

Και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που λέει το ΚΚΕ. Οτι πίσω από τους καβγάδες για το «θεαθήναι», κρύβεται η πραγματική αιτία της αντιπαράθεσής τους: Ποιος είναι πιο ικανός να περάσει τις αναδιαρθρώσεις που ζητά το κεφάλαιο. Σε αυτό δίνουν εξετάσεις και μ' αυτό το κριτήριο χρειάζεται να βλέπει ο λαός τον ανταγωνισμό τους και να οργανώσει την πάλη του. Να μην πέσει στην παγίδα που του στήνουν για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια σε νέα κάλπικα δίπολα, να τον κάνουν συνένοχο στα μέτρα, στον «εθνικό στόχο» της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να φτάσει παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού!

Πλήθος παρεμβάσεων σε τόπους δουλειάς και συνοικίες, που θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 20 Μάρτη με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Κλιμακώνεται η πολύμορφη δράση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το κάλεσμα του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


ΣΕΛ.  11


ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα σε Αθήνα, Γιάννενα, Πάτρα

Στη ΦΕΠΑ θα μιλήσει ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ


ΣΕΛ.  15
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μαζική απεργία για το νοσοκομείο και τα σκουπίδια

ΣΕΛ.  9
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

ΣΕΛ.  8
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΠΑΡΩΔΙΑ
Σήμερα η νέα δίκη 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  8
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε δωρεάν όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς»

Παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Προπαγανδιστικά τρικ για να «χρυσώσουν» τη νέα αντιλαϊκή επίθεση όσα διέρρευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες


ΣΕΛ.  16


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org