Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Προωθεί τους επικίνδυνους σχεδιασμούς εγχώριου κεφαλαίου και ΕΕ

Η υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής για την Ενέργεια οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια το λαό, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος

Η προώθηση των σχεδιασμών του εγχώριου κεφαλαίου για την αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή, που φλέγεται από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της «ενεργειακής ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, είναι το ζητούμενο της διακρατικής συμφωνίας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν για ενεργειακά θέματα, που επικύρωσε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προκειμένου να πάρει το δρόμο της ψήφισής της στην Ολομέλεια.

Η συμφωνία κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προβλέπει τη συνεργασία «στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας». Η «συνεργασία» αυτή περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, «θεσμική ενίσχυση και δημιουργία υποδομών», «ενεργειακή πολιτική και σχεδιασμό», «σχεδιασμό κοινών στρατηγικών και προγραμμάτων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και σε διεθνές επίπεδο για τον προσδιορισμό χρηματοδοτικών μηχανισμών, την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας». Ως μορφές συνεργασίας καθορίζονται: «Σχεδιασμός και εφαρμογή συγκεκριμένων έργων, όσον αφορά τις εφαρμογές ανανεώσιμης Ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας», «ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της βιομηχανίας και της ενέργειας καυσίμων και δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών». Για την προώθηση της «συνεργασίας» συγκροτείται και Συντονιστική Επιτροπή, της οποίας τα μέλη θα υποδειχθούν από τα αρμόδια υπουργεία των δύο κρατών.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο καθώς, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο, Ν. Καραθανασόπουλος, «το μνημόνιο υλοποιεί τους σχεδιασμούς της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας. Εργαλεία σε αυτά τα πλαίσια είναι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια και η δημιουργία νέων πηγών και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Διαπλέκεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και το παιχνίδι των ανταγωνισμών για τις πηγές Ενέργειας, τους διαδρόμους και τις διαδρομές των ενεργειακών αυτών πηγών και εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Από αυτήν τη διαδικασία του μνημονίου δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα όφελος στο λαό όσον αφορά την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της πρόσβασης σε μία πολύ φτηνή Ενέργεια, είτε αυτή είναι ηλεκτρική είτε άλλες μορφές ενεργειακές. Και από αυτήν την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς η υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής σε μία Ελλάδα πολύ πλούσια σε ορυκτές αλλά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει οδηγήσει σε τεράστια ενεργειακή φτώχεια, η οποία προσεγγίζει το 30% ή ξεπερνάει πλέον το 30% των λαϊκών νοικοκυριών».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκαν, επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς τους αγορητές, Κ. Σκρέκα και Γ. Μανιάτη, αντίστοιχα, δεν έχουν εμπιστοσύνη «σε αυτήν την κυβέρνηση και τι μπορεί να κάνει μέχρι την Ολομέλεια», όπως ειπώθηκε, επειδή θεωρούν ότι «κατέστρεψε», κατά τον Γ. Μανιάτη, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με την πώλησή του στη αζέρικη εταιρεία «Socar». Τέτοιες επιφυλάξεις εξέφρασαν η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε τη συμφωνία γιατί, σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή, Γ. Σαχινίδη, «θα έπρεπε να περιέχει δεσμεύσεις για παροχή κινήτρων»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήριξη στα σχέδια της ΕΕ για ανθρωποκυνηγητό και «ενεργειακή ασφάλεια» (2014-10-23 00:00:00.0)
Σκοπός η διασφάλιση της «ενεργειακής επάρκειας» των μονοπωλίων (2014-09-18 00:00:00.0)
Επενδύσεις στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων (2011-08-27 00:00:00.0)
Σύσφιξη συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (2010-09-22 00:00:00.0)
Συζήτηση στα Παλιά Ρούματα (2010-05-18 00:00:00.0)
Κοινωνικό αγαθό η ενέργεια (2006-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org