Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Σε πλήρη στοίχιση για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Χέρι - χέρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα υπερψήφισαν χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Σουηδίας και Ελλάδας, για τη συνεργασία των σουηδικών ΕΔ με το «Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στον Τομέα ανταλλαγής και εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων», δείχνοντας τη συμφωνία τους στην προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, εμπλέκοντας όλο και βαθύτερα το λαό στο κουβάρι των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, η συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών θα γίνει «κατ' εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας σχετικά με το νομικό καθεστώς των δυνάμεων του ΝΑΤΟ/PFP (ΝΑΤΟ/Συνεργασία για την Ειρήνη)». Πρόκειται για παράρτημα του ΝΑΤΟ το οποίο έχει συγκροτηθεί από το 1995, προκειμένου να αποτελέσει τον προθάλαμο για την ένταξη στη «λυκοσυμμαχία» των πρώην Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, όπως και των χωρών που είχαν κρατήσει τυπικά «ουδέτερη» στάση, όπως η Σουηδία.

Σκοπός της συμφωνίας είναι ο καθορισμός των καθηκόντων που αναλαμβάνουν τα δύο κράτη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσον αφορά «τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Σουηδία και την Ελλάδα, τη μεταφορά εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών», αλλά και των κοινών «δράσεων» (ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις κ.λπ.) των Ειδικών Δυνάμεων των δύο κρατών, στην επικράτειά τους. Ενδεικτικά, στις υποχρεώσεις Ελλάδας και Σουηδίας είναι, για παράδειγμα, «να συμμορφώνονται με τις διαδικασίες ασφαλείας του ΝΑΤΟ», ως προς την αποθήκευση, χειρισμό πολεμικού υλικού, ασκήσεων κ.ο.κ., όσο και ως προς τη δημοσιοποίηση πληροφοριών και εγγράφων κ.ά.

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Λ. Κανέλλη, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, με την προώθηση των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, δουλεύει για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας που θέλει το εγχώριο κεφάλαιο, στους ανταγωνισμούς τους για μερίδιο στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων. Πρόσθεσε ότι, εξάλλου, «όλη η στρατιωτική προετοιμασία που γίνεται αυτή τη στιγμή στο χώρο μας, στη γειτονιά μας» είναι για τους ενεργειακούς δρόμους και πως για το λόγο αυτό και «η Σουηδία βρίσκεται εν πολέμου προετοιμασία, επαναφέροντας και τη στρατιωτική θητεία».

Παρόμοιου περιεχομένου ήταν και το δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αρμενίας, το οποίο επίσης καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. «Υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Σουηδία είχαν συμπεριληφθεί και δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά την εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά και την παραχώρηση οικοπέδου των ΕΑΣ στα ΕΛΠΕ. Η Λ. Κανέλλη ανέφερε ότι αν η τροπολογία αφορούσε μόνο τη φορολογική ενημερότητα, θα ψήφιζε «υπέρ». Τώρα αναγκαστικά ψηφίζει «κατά».

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τον καθορισμό της αμοιβής της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία «Holman Fenwick Willan LLP», η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στη δικαστική διένεξη που έχει ξεκινήσει με την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στα διεθνή δικαστήρια. Η Λ. Κανέλλη ψήφισε «παρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κύρωση Μνημονίου για βαθύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς(2019-01-08 00:00:00.0)
Ενισχύουν την εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια(2017-03-10 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ έχει λίγους υποστηρικτές(2001-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ