Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Προσπάθεια διορθώσεων, ίδια ουσία...

Τροπολογία υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων κατέθεσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να αλλάζει την ουσία του νομοσχεδίου για την επιχειρηματική αξιοποίηση του δασικού πλούτου

Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών ανά την επικράτεια, όπως επίσης και των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων αλλά και του υψηλού κόστους για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε χτες τροπολογία ρύθμισης ορισμένων πτυχών του θέματος, δίχως φυσικά να αλλάζει τη βασική φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδιασμού για τους δασικούς χάρτες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής στη συζήτηση του νομοσχεδίου, Ν. Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι η βασική κριτική του Κόμματος όσον αφορά τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες «είναι ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία διευκολύνεται η επιχειρηματική αξιοποίηση του δασικού συστήματος της χώρας μας», ενώ ειδικά για την τροπολογία, σημείωσε ότι «αντιμετωπίζει κάποιες πλευρές και με την παράταση του χρόνου που δίνεται, που μπορεί να διευκολύνουν επί της ουσίας τους ενδιαφερόμενους». Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την τροπολογία.

Μεταξύ των αλλαγών η εν λόγω τροπολογία παρατείνει την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τις 60 στις 90 μέρες, ενώ παράλληλα καταργεί την υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Μόνο εφόσον υπάρξει οριστικός Δασικός Χάρτης δημοσιευμένος σε ΦΕΚ, θα αποστέλλεται στους δύο παραπάνω φορείς. Επίσης, εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών εκτάσεις που σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία δεν υπήρξαν δάση ή δασικές εκτάσεις, αλλά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων, ενώ άλλη διάταξη δίνει τη δυνατότητα ανάκλησης κάθε διοικητικής πράξης που κήρυττε κάποια έκταση ως αναδασωτέα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία, οι αλλαγές στοχεύουν στην απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, δίχως ανακοπή της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «διασφαλίζεται η συνταγματική κατοχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της συγκεκριμένης τροπολογίας οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για το δασικό ή μη χαρακτήρα σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες.

Πάντως, ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι τα επίσημα στοιχεία της «ΕΚΧΑ ΑΕ» (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση), όπως παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ, προχτές Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία περίπου 1.500.000 στρέμματα που έχουν σήμερα γεωργική χρήση είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, ενώ επιπλέον 1.193.368 στρ. που είχαν στο παρελθόν γεωργική χρήση είναι επίσης καταχωρημένα σήμερα ως δασικές περιοχές. Παράλληλα, όπως τόνισαν αρμόδιοι επιστήμονες, εάν δεν διορθωθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με πραγματικές αγροτικές εκτάσεις οι οποίες εξαιτίας πολλών ειδών λαθών χαρακτηρίστηκαν δασικές, τότε θα προκληθεί πρόβλημα και με τις επιδοτήσεις που είχαν καταβληθεί γι' αυτές κατά τα προηγούμενα χρόνια, με ενδεχόμενο απαίτησης επιστροφής τους από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ακόμη και επιβολής υψηλών προστίμων στη χώρα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org