Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»
Μερεμέτια που δεν αλλάζουν το απαράδεκτο καθεστώς ασφάλισης

Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα «μπλοκάκια»
Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα «μπλοκάκια»
Να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων - ασφαλιζόμενων με «μπλοκάκι» επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Χτες εξέδωσε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, τη δεύτερη μέσα σε λίγες βδομάδες, που τροποποιεί την πρώτη σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς όμως να αναιρεί τις επώδυνες ανατροπές στην ασφάλιση επιστημόνων και αυτοαπασχολούμενων.

Ετσι, και η δεύτερη διευκρινιστική εγκύκλιος διαιωνίζει το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης με τα «μπλοκάκια», τα οποία υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας κι από πάνω φορτώνει στον ίδιο τον ασφαλισμένο το βάρος ν' αποδείξει τη σχέση αυτή.

Η μόνη διαφορά που φέρνει η νέα τροποποιητική εγκύκλιος, είναι ότι για το διάστημα που ο εργαζόμενος - ασφαλισμένος με «μπλοκάκι» θα «κυνηγά» να αποδείξει ότι υπάγεται σε αυτό το καθεστώς ασφάλισης (άρθρο 39, παράγραφος 9 του νόμου 4387), αν ο εργοδότης δεν το αποδέχεται, δεν θα καταβάλλει το σύνολο της εισφοράς για την κύρια σύνταξη 20% - όπως δηλαδή προέβλεπε η προηγούμενη εγκύκλιος - αλλά θα καταβάλλει το 6,67% των αποδοχών του, όπως δηλαδή και οι μισθωτοί.

Βέβαια, το βασικό ζήτημα που προέκυπτε από την πρώτη εγκύκλιο, το γεγονός δηλαδή ότι το βάρος της απόδειξης της σχέσης του ασφαλισμένου με τον εργοδότη το επωμίζεται ο πρώτος, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τη νέα εγκύκλιο. Ως εκ τούτου, οι δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων ασφαλισμένων με «μπλοκάκι» παραμένουν ακέραιες.

Και τούτο διότι η διαδικασία «απόδειξης» εκ μέρους του ασφαλισμένου της σχέσης εργασίας με τους εργοδότες του (και μόνο έως δύο) μόνο εύκολη δεν είναι, αφού στην καθημερινή πραγματικότητα, μέσα στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, αυτό θα οδηγεί είτε σε μετακύλιση της συνολικής επιβάρυνσης στις πλάτες του ασφαλισμένου σιωπηρά, είτε σε μείωση των αποδοχών και άρα έμμεση μεταφορά ολόκληρης της ασφάλισης σε βάρος του ίδιου, είτε σε εξαναγκασμό να διακόψει μια τέτοια απασχόληση και να «κλείσει» το «μπλοκάκι».

Η νέα διάταξη

Στη νέα τροποποιητική εγκύκλιο, η αναφορά που γινόταν για τον τρόπο απόδειξης της συγκεκριμένης σχέσης μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), παραμένει σε ισχύ και προβλέπει πως «ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, οφείλει να αναγράφει στο ΔΠΥ που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση. Αντίστοιχα, και μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα, ο εν λόγω αντισυμβαλλόμενος υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση ΑΠΔ, προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης.

(...) Στην περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποβάλει ΑΠΔ, προκειμένου ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος να υπαχθεί στην οικεία ρύθμιση, ο εν λόγω ασφαλισμένος οφείλει να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση περί πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων, όπως αυτές περιγράφονται ως άνω, δηλώνοντας ταυτόχρονα το ΑΦΜ του/των αντισυμβαλλομένου/ων του και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσής του (...) Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ (...) μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά...».

Εξοντωτικές εξαιρέσεις

Επιπλέον, όπως προκύπτει και από τις δύο εγκυκλίους, από τη διάταξη με τα «μπλοκάκια» εξαιρούνται οι εργαζόμενοι δικηγόροι που προσφέρουν την εργασία τους σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία.

Οπως αναγράφεται στην παράγραφο 6 της εγκυκλίου, «στην κοινοποιούμενη διάταξη δεν υπάγονται οι εταίροι και συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές με βάση το άρθρο 39 (ως μη μισθωτοί)». Με δεδομένο ότι πολλές τέτοιες εταιρείες εμφανίζουν τους δικηγόρους μισθωτούς σε αυτές ως «συνεργάτες», γίνεται φανερό ότι το βάρος ολόκληρης της ασφάλισης πέφτει σε αυτούς.

Οπως καταγγέλλουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών Δικηγόρων, η εγκύκλιος πέραν των άλλων «εξαιρεί προκλητικά από την εφαρμογή της τις δικηγορικές εταιρείες, ακυρώνοντας έτσι και τυπικά την υποχρέωσή τους να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για τους "συνεργάτες" - υπαλλήλους συναδέλφους σε αυτές, που αμείβονται με αυτό το καθεστώς!».

Τέλος, από τη νέα τροποποιητική εγκύκλιο προκύπτει πως στην περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος έχει μισθωτή σχέση και ασφαλίζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και ταυτόχρονα προσφέρει υπηρεσίες σε ακόμα ένα ή δύο αντισυμβαλλόμενους με «μπλοκάκι», τότε και σε αυτόν θα εφαρμόζεται το καθεστώς της παρ. 9 του άρθρου 39.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο 30% παγιώνεται η μερική απασχόληση, με μισθούς κάτω από 400 ευρώ μεικτά(14/2/2018)
Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στην Ομόνοια(21/2/2017)
Νέες εισφορές στα ΜΜΕ με «τράτο» για τους εργοδότες(14/1/2017)
«Φακέλωμα» στην κατανάλωση νερού, ρεύματος, τηλεφώνου...(20/12/2012)
Τι γίνεται στο ΙΚΑ;(18/8/2007)
Πεδίο αντιασφαλιστικών εφαρμογών(22/8/2004)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org