Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πάλη για επίδομα τοκετού για όλες τις μητέρες

Αγωνιστική παρέμβαση από τον Σύλλογο της ΟΓΕ στην Καλαμάτα, που απαιτεί παράλληλα να ξαναδοθεί το επίδομα σε μητέρες που υποχρεώθηκαν να το επιστρέψουν

Από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση στο ΙΚΑ Καλαμάτας
Από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση στο ΙΚΑ Καλαμάτας
Παρέμβαση στο ΙΚΑ, διεκδικώντας επίδομα τοκετού για όλες τις μητέρες, πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Καλαμάτα. Το επίδομα τοκετού καταργήθηκε στα τέλη του 2012 (διατηρήθηκε μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι), ενώ εκατοντάδες μητέρες κλήθηκαν να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος, με ειδοποιητήρια που τις απειλούσαν ακόμα και με κατασχέσεις, επειδή αυτό τους χορηγήθηκε λίγες μέρες μετά την κατάργηση της σχετικής παροχής!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συλλόγου, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και στη χτεσινή του παρέμβαση, μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα βρέθηκαν 62 γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση.

Μετά από παρεμβάσεις Συλλόγων Γυναικών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, καθώς και της ΟΓΕ στα αρμόδια υπουργεία, υιοθετήθηκε τροπολογία, με βάση την οποία δεν θα απαιτείται το ποσό του επιδόματος από τις μητέρες στις οποίες το ΙΚΑ το είχε ήδη καταβάλει.

Σήμερα όμως, και ενώ έχουν περάσει μήνες από την υιοθέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης, μόλις σε 4 από τις 62 μητέρες έχει επιστραφεί το ποσό που αναγκάστηκαν να πληρώσουν στο ΙΚΑ. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, είναι προκλητικό από τη μια να αποστέλλονται μαζικά σημειώματα με απειλές για κατασχέσεις για να πάρει το ΙΚΑ πίσω το επίδομα, και από την άλλη όταν πρόκειται για την επιστροφή του ποσού στις μητέρες να προφασίζονται οι υπηρεσίες ότι... «δεν ξέρουν» ποιες είναι οι δικαιούχοι.

Τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος θα οργανώσει εξορμήσεις σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, προκειμένου να ενημερώσει όλες τις γυναίκες που δικαιούνται να τους επιστραφεί το επίδομα. Επιπλέον, διεκδικεί το ποσό να επιστραφεί στις μητέρες, που έχουν ανάγκη τα χρήματα αυτά για να καλύψουν ανάγκες των παιδιών τους, και να μην συμψηφιστεί με τυχόν χρέη που έχουν στην εφορία ή στο Δημόσιο.

Ελάχιστη ενίσχυση για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας

Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί τις γυναίκες να παλέψουν για επίδομα τοκετού για όλες τις μητέρες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος και της επιδείνωσης των όρων ζωής και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μια ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια», αναφέρει ο Σύλλογος στο ψήφισμα το οποίο επέδωσε και χτες στη διευθύντρια του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org