Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέες απειλές κατά του ισχυρού και ανταγωνιστικού σε γεωπολιτικό επίπεδο Ιράν εκτόξευσε χτες από το Λονδίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι, προτρέποντας άλλες «υπεύθυνες χώρες» να ακολουθήσουν το παράδειγμα της νέας κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος 11 Ιρανών πολιτών και 13 ιρανικών εταιρειών...

«Το Ιράν επιδιώκει να εξοντώσει το Ισραήλ, το λέει ξεκάθαρα. Επιδιώκει να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή, απειλεί την Ευρώπη, απειλεί τη Δύση, απειλεί τον πλανήτη και διαπράττει τη μία πρόκληση μετά την άλλη. Για αυτό ακριβώς χαιρετώ την επιμονή του Προέδρου Τραμπ σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν...» είπε ο Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ότι οι «επιθέσεις του Ιράν δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση».

Οι προσπάθειες του Νετανιάχου να αποσπάσει τη συναίνεση ή έστω την ανοχή της Μέι για νέες κυρώσεις της Βρετανίας σε βάρος του Ιράν δεν φάνηκε να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στην αρχή της συνάντησής τους, επέλεξε να αναφερθεί στην υποστήριξη που επιφυλάσσει η κυβέρνησή της στην εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, στη βάση των δύο βιώσιμων ανεξάρτητων κρατών.

Συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στη Συρία και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των βρετανοϊσραηλινών εμπορικών σχέσεων, ενόψει της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θέλησε να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καλώντας την Τερέζα Μέι να εκφράσει με σαφήνεια την υποστήριξη του Λονδίνου στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού...

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι την ώρα της συνάντησης των πρωθυπουργών Ισραήλ - Βρετανίας, στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία επί της οδού Ντάουνινγκ 10, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της πολιτικής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ