Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δικαστική απόφαση δείχνει τις ενδοαστικές κόντρες

Απάντηση Τραμπ για Πούτιν και ...συνομιλία με τον γγ του ΝΑΤΟ για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών από τους συμμάχους

Από την επίσκεψη του Τραμπ στη βάση στη Φλόριντα

Copyright 2017 The Associated

Από την επίσκεψη του Τραμπ στη βάση στη Φλόριντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με κρατικές υπηρεσίες και με ομοσπονδιακούς δικαστές όπως ο Τζέιμς Ρόμπαρτ από το Σιάτλ, που ανέστειλε το Σαββατοκύριακο το προεδρικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες...

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον δικαστή Ρόμπαρτ ότι βάζει τη χώρα «σε περιπέτειες» και πως «θα φταίει ο ίδιος» αν συμβεί κάτι. Πρόσθεσε πως έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας να «ελέγχουν με μεγάλη προσοχή» όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτιμώντας πως ...«τα δικαστήρια κάνουν τη δουλειά πολύ δύσκολη». Οπως εκτιμάται, κάθε πιθανή προσφυγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορεί να συναντά σε περιφερειακά δικαστήρια αντίστοιχη αντιμετώπιση και έτσι να μπλοκάρεται το διάταγμα.

Ο Τραμπ επισκέφτηκε χτες τη στρατιωτική βάση Τάμπα (Κέντρο των ειδικών επιχειρήσεων) στη Φλόριντα, ενώ αίσθηση προκάλεσε την Κυριακή η συνέντευξή του στο δίκτυο «Fox News», όπου αφενός εξέφρασε το σεβασμό του στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφετέρου σημείωσε πως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμφωνήσει ή θα τα πάει καλά μαζί του. Επανέλαβε ότι βλέπει πιθανή μία συνεργασία με τον Ρώσο ομόλογό του στο μέτωπο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «ισλαμικής τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο». Υπογράμμισε ότι είναι προτιμότερη η βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, ενώ όταν ο παρουσιαστής του δικτύου αποκάλεσε τον Πούτιν «δολοφόνο», ο Τραμπ απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Εχουμε και εμείς πολλούς δολοφόνους. Τι νομίζετε; Η χώρα μας είναι τόσο αθώα;».

Από την άλλη, και η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το τηλεοπτικό δίκτυο να υπάρξει «συγγνώμη» στον Πρόεδρο Πούτιν.

Συνομιλία Τραμπ - Στόλτενμπεργκ

Οσον αφορά στο διάλογο του Τραμπ με το ΝΑΤΟ, διαφάνηκε πως συνέχισε τις πιέσεις για αύξηση των οικονομικών συνδρομών των άλλων μελών εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Στη διάρκεια επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν τρόπους ενθάρρυνσης «όλων των συμμάχων στο ΝΑΤΟ ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στις αμυντικές δαπάνες» και «τη δυνατότητα ειρηνευτικής επίλυσης του πολέμου κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας».

Επιπλέον, ο Τραμπ είπε πως θα παραστεί στην προγραμματισμένη για τις 24-25 Μάη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, διαβεβαίωσε ότι θα παραστεί στην προγραμματισμένη για τα τέλη Μάη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο πλούσιων βιομηχανικά χωρών (G-7) στην Ταορμίνα της Ιταλίας. Επίσης, σε συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, υποσχέθηκε πως θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G-20) στο Αμβούργο της Γερμανίας στις αρχές Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ