Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απρόσκοπτη» παραπλάνηση

«Απρόσκοπτη και αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία με τον κόσμο χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η «εξόρμηση» που πραγματοποιούν για τα δύο χρόνια διακυβέρνησής τους. «Αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία όμως είναι πραγματικά αδύνατη. Γιατί ανάμεσα στα όσα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όσα ακούνε οι εργαζόμενοι, «μεσολαβεί» η πραγματικότητα που βιώνουν λόγω της βάρβαρης πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προκατόχων της. Οσο για τη στόχευση της «εξόρμησης»; Οπως είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, στην «Αυγή», «είναι κρίσιμο να αντιληφθεί η κοινωνία το σχέδιο μερίδας των εταίρων μας, ώστε να κατανοήσει πως η κυβέρνηση καταβάλλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διαμορφώσει ένα καλύτερο τοπίο...». Αρα μάλλον η εξόρμηση έπρεπε να έχει τίτλο «απρόσκοπτη παραπλάνηση», γιατί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους «εταίρους» της διαμορφώνει «καλύτερο τοπίο» για τα μονοπώλια: Τόσο με τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους, όσο και με τα μέτρα για την ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη που τους παρέχει.

Πάνω απ' όλα η συνέπεια

«Πιστεύετε ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής σας ομάδας θα ψηφίσουν νέα μέτρα, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;», ρωτήθηκε ο Ν. Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ από το «Βήμα της Κυριακής» και η απάντηση που έδωσε δεν χωράει παρερμηνείες: «Εχω εμπιστοσύνη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η αξιολόγηση θα κλείσει - γιατί όλοι θέλουμε να κλείσει - με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Από εκεί και πέρα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν έως τώρα ψηφίσει δύσκολα μέτρα, με τεράστιο αίσθημα ευθύνης. Και έχουμε μείνει μόνοι, γιατί όλοι εκείνοι που ψήφισαν τη συμφωνία - συμπεριλαμβανομένων των "ουρών" από την κυβέρνηση Σαμαρά - τον Αύγουστο 2015, το έβαλαν στα πόδια όταν τα μέτρα που προέκυπταν από τη συμφωνία έρχονταν ένα - ένα στη Βουλή». Για όποιον δεν κατάλαβε, τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα θεωρούνται δεδομένα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάνει ...ενέσεις ηθικού στα μέλη της για να τα ψηφίσουν μόλις έρθει η ώρα. Περηφανεύονται οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές ότι πάντα υπήρξαν συνεπείς στο αντιλαϊκό τους καθήκον και ψήφιζαν όλα τα μέτρα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, που ψήφισαν μαζί τους το τρίτο μνημόνιο και μετά τους άφησαν μόνους να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά. Πάντως, όπως και να 'χει, χρειάζεται πολύ θράσος για να επιδεικνύεις τη συνέπεια της κοινοβουλευτικής σου ομάδας στην υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αλλά έχει να κάνει με το πού δίνει ο καθένας αναφορά...

Τα οικονομικά δεδομένα...

Πολλά και διάφορα γράφονται αυτές τις μέρες για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις αλλαγές που προωθεί στην αμερικανική οικονομική και εξωτερική πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχό του. Οσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Τραμπ ότι πολιτεύεται με «ιδεοληψίες» ή ότι οι πολιτικές του αποφάσεις αντιστοιχούν στα ιδιαίτερα συμφέροντα συγκεκριμένων αμερικανικών μονοπωλίων ενάντια σε άλλα, παραγνωρίζουν ή αποσιωπούν τα πραγματικά δεδομένα και τα διακυβεύματα της αμερικανικής οικονομίας. Μια ενδεικτική εικόνα δίνει ο διεθνής οικονομικός Τύπος: Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναπτύσσονται με ρυθμούς κάτω του 2%, συγκριτικά με την ιστορική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας, της τάξης του 3,5%. Επίσης, με βάση τα στοιχεία για το 2015, οι ΗΠΑ είχαν μόνο με τη Γερμανία 74,9 δισ. δολάρια έλλειμμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο, 367 δισ. δολάρια με την Κίνα, 68 δισ. δολάρια με την Ιαπωνία και πάει λέγοντας. Σημειώνεται τέλος ότι οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ είναι προσωρινής απασχόλησης, γεγονός που εξηγεί τη χαμηλή ανεργία, δεν μεταφράζεται όμως και σε σχετική βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα λαϊκά νοικοκυριά.

... και η πολιτική Τραμπ

Επομένως, αυτό που κρίνεται για τις ΗΠΑ, μέσα στον γενικότερο οικονομικό ανταγωνισμό, είναι να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους, πετυχαίνοντας ορμητικότερους ρυθμούς ανάκαμψης και αντιστρέφοντας τους δείκτες όπου μειονεκτούν στις οικονομικές σχέσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Πάνω εκεί συγκρούονται διαφορετικές απόψεις, πολιτικές και προσανατολισμοί για το πώς μπορούν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, που αντανακλούν το γενικό συμφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι οικονομικοί αναλυτές ελάχιστα ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πέρα από την οικονομική διάσταση της πολιτικής Τραμπ, εκφράζοντας αμφιβολίες και προβληματισμούς για το κατά πόσο η ενίσχυση του προστατευτισμού θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, έστω κι αν μεσοπρόθεσμα υπάρξουν κάποια οφέλη για την αμερικανική οικονομία.

Και εις ανώτερα...

Φαίνεται πως εκεί στην ΕΡΤ, την κρατική τηλεόραση, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται - με τα δικά τους κριτήρια - την περιβόητη «πολυφωνία», είναι ιδιαίτερος. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι η βραδινή ζώνη έχει κατοχυρωθεί αποκλειστικά για την προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Οπως έγινε προχτές το βράδυ, σε εκπομπή με θέμα την εξωτερική πολιτική, έτσι και πολλές άλλες φορές, το πάνελ είναι αμιγώς μονοκομματικό κυβερνητικό ή δικομματικό. Μάλλον, εκεί στην ΕΡΤ υπάρχει ένας φόβος, μία διστακτικότητα, μην τυχόν και κληθεί το ΚΚΕ και πει κάτι για το ΝΑΤΟ ή σε άλλες περιπτώσεις μην αποκαλύψει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται σε συμφωνία με τους εταίρους της κυβέρνησης σε ΕΕ και ΗΠΑ. Και, βέβαια, έχει περιοριστεί η παρουσία των μικρότερων κομμάτων στα πάνελ των πρωινών εκπομπών, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο δικομματισμός. Για άλλη μια φορά, αυτό που ταιριάζει στην ΕΡΤ είναι το: «Και εις ανώτερα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ