Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12649

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
Αναζωπυρώνει κόντρες και σενάρια η έκθεση του ΔΝΤ

ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
«Δωδεκάλογος» - φωτιά για μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

ΣΕΛ.  14

Κλιμακώνουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Θα γίνει την Τρίτη, 14 Φλεβάρη, και αποφασίστηκε στη χτεσινή μαζική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας

Eurokinissi

Την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, που δίνουν εδώ και 18 μέρες στα μπλόκα, με πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών, δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα από 45 νομούς της χώρας και από 35 μπλόκα, που συμμετείχαν χτες στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας.

Παράλληλα, παίρνουν μέτρα για την ενίσχυση των μπλόκων και απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους.

Η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση, για την Παρασκευή 10/2, όπου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα θέσει το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους.


ΣΕΛ.  8   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη ρητορική

Η προχτεσινή επίσκεψη Μουζάλα στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό και όσα διαδραματίστηκαν εκεί, έφεραν ξανά στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής της ΕΕ.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, τι είπε προχτές η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής; Πως σε όποιον δεν αρέσει να ζει έτσι, μπορεί να φύγει και να πάει στο καλό... Και επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, επειδή ακριβώς η ίδια η κυβέρνηση συμφώνησε να μην μπορεί να γίνει, ας μείνουμε στο μήνυμα που στέλνει ο αρμόδιος υπουργός μέσα απ' αυτές τις κυριολεκτικά προκλητικές δηλώσεις.

Πρώτον: Στέλνει το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αποδέχονται να ζουν σαν ζώα και να είναι και ευχαριστημένοι. Δεύτερον: Στέλνει το μήνυμα ούτε λίγο - ούτε πολύ ότι οι πρόσφυγες καταχρώνται της φιλοξενίας της χώρας και άρα είναι και αχάριστοι. Τρίτον: Απειλεί τους πρόσφυγες ότι εάν θελήσουν να φύγουν, τότε θα συλληφθούν και πιθανόν θα απελαθούν.

Πέρα απ' την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες για την αθλιότητα που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όλα τα παραπάνω ρίχνουν νερό στο μύλο των φασιστοειδών που χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση «φλερτάρει» με αντιδραστικά ιδεολογήματα, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, που έχουν δώσει από το υστέρημά τους ό,τι μπορούν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους, διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και πως οι άνθρωποι αυτοί είναι καταδικασμένοι να ζήσουν εδώ για πολλά χρόνια, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν στον προορισμό για τον οποίο ξεκίνησαν, διωγμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια που γεννούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η στάση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και προκλητική. Στην πραγματικότητα, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ΜΚΟ, που με τη βούλα της κυβέρνησης και της ΕΕ κάνουν κουμάντο, αλλά και διάφορους επιτήδειους που αλωνίζουν τους καταυλισμούς με σκοπούς ξένους προς τα συμφέροντα προσφύγων και μεταναστών.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι συνθήκες σ' αυτούς τους χώρους είναι άθλιες και ότι οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενταθεί η λαϊκή αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, η οργανωμένη διεκδίκηση της μεταφοράς τους σε στεγασμένους, αξιοπρεπείς και υγιεινούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, στις εγκύους και τα άτομα με προβλήματα υγείας, και την εξασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης προσφύγων.

Προπάντων, όμως, χρειάζεται να ενταθεί η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεσπάει βίαια στις πλάτες Ελλήνων και μεταναστών.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προετοιμασία για μαζικές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 21 Φλεβάρη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους ανέργους να διαδηλώσουν μαζικά την Τρίτη 21/2, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Συλλαλητήριο θα γίνει την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, για την προετοιμασία του οποίου η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.


ΣΕΛ.  8


ΣΟΥΔΑ
Κατέπλευσε κι άλλο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

ΣΕΛ.  5
ΜΑΘΗΤΕΣ
Διαδηλώνουν στα Προπύλαια στις 13 Φλεβάρη

ΣΕΛ.  11
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Μοιρασμένοι ρόλοι στον αποπροσανατολισμό του λαού

ΣΕΛ.  4
ΚΚΕ
Κοροϊδία η ρύθμιση για τα «μπλοκάκια»

ΣΕΛ.  10


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org