Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, με αφορμή τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων Δύσης - Ρωσίας για την αύξηση της επιρροής και της προώθησης των συμφερόντων τους στα Δυτικά Βαλκάνια, συνεχίζεται στο Μαυροβούνιο η ενδοαστική κόντρα ανάμεσα στο κυβερνών φιλοδυτικό Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς και το φιλορωσικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Αντρίγια Μάντιτς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την επικείμενη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Χτες, ο Μάντιτς (που είχε μεταβεί την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο) ανακοίνωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να διεξάγει «λαϊκό δημοψήφισμα» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η φιλοδυτική κυβέρνηση προσπαθήσει να προωθήσει το θέμα στο Κοινοβούλιο (κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν 42 στις 81 έδρες). Ο ίδιος προσδιόρισε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος κοντά στις 24 Μάρτη, ενώ φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια από την ΝΑΤΟική επίθεση στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η αστική τάξη στο Μαυροβούνιο εμφανίζεται διχασμένη μπροστά στην προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, κατά την επικείμενη εαρινή ΝΑΤΟική σύνοδο, με δεδομένες τις παραδοσιακές στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τον περασμένο Οκτώβρη, η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς είχε συλλάβει 20 Σέρβους και Ρώσους εθνικιστές για «απόπειρα κατάληψης του κοινοβουλίου, ανατροπής της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο και δολοπλοκίας με στόχο τη δολοφονία του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού ώστε να ανέβει στην εξουσία κυβέρνηση που θα αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ