Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Πάνω από δυο βδομάδες τώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα. Παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους, αφού με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε βάρος τους με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τα μνημόνια, καθώς και με την ΚΑΠ της ΕΕ, κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τους οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα να αντιδράσουν αγωνιστικά για:

  • Την φοροεπιδρομή και την εισφοροληστεία σε βάρος του ισχνού εισοδήματός τους που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υλοποιώντας το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι στη Βουλή από τους 222 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κι ήρθε ως συνέχεια των δυο προηγουμένων μνημονίων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
  • Το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, που επιβάλλουν τα μονοπώλια και το αστικό κράτος, πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα για φυτά και ζώα, ζωοτροφές, μηχανήματα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, αρδευτικό νερό κ.ά.).
  • Τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, υπηρετώντας την αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών.
  • Τις δραστικές περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που υλοποιούνται με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει, μέσω του ΕΛΓΑ, στις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις άλλες αρρώστιες.
  • Τις άμεσες απειλές για κατασχέσεις σπιτιών, χωραφιών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τραπεζικών λογαριασμών αγροτοκτηνοτρόφων οι οποίοι, λόγω αποδεκατισμού του αγροτικού εισοδήματός τους, αδυνατούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους στην εφορία, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, στις τράπεζες.

Ολα αυτά τα μέτρα - και πολλά άλλα που κινούνται στον ίδιο «ντορό» - οδηγούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, που συνεπάγεται παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτό ακριβώς αντιπαλεύουν το μπλόκο της Νίκαιας και τα άλλα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που συντονίζονται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίζεται (τουλάχιστον μέχρι τώρα) αδιάλλακτη απέναντι στα αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την υλοποίηση των μνημονίων, της αντιλαϊκή πολιτικής και της νέας ΚΑΠ.

Προχτές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε: «Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών και θέλουμε να δώσουμε λύση, με βάση, όμως, τις δυνατότητες της οικονομίας και τις δεσμεύσεις της χώρας μας». Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει «χωρίς να παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να πάρει μέτρα για την αγροτική παραγωγή, που θα την κάνουν βιώσιμη και ανταγωνιστική».

Πράγματι, τέτοια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση. Μόνο που αυτά τα μέτρα αφορούν την ενίσχυση μιας χούφτας καπιταλιστών αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα και όχι βέβαια τη μικρομεσαία αγροτιά που στενάζει και αφανίζεται.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης, πετώντας συνεχώς στον αέρα τρανά ψέματα και χοντροκομμένες ανακρίβειες. Οπως ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται πλήττουν ελάχιστα, ή και καθόλου τους μικρομεσαίους αγρότες, ότι έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων που έθεταν οι αγρότες πέρσι στα μπλόκα και κάποια οδεύουν προς υλοποίηση, ότι το αγροτικό εισόδημα έχει αυξηθεί και στα δυο χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κι άλλα παρόμοια...

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί «να τη βγάλει καθαρή» με τα μπλόκα, ελπίζοντας ότι οι αγρότες θα κουραστούν ν' αγωνίζονται, θ' απελπιστούν και θα τα παρατήσουν. Αξιοποιεί επίσης το γεγονός ότι η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, παρά τις αντιπολιτευτικές τους κορόνες, δεν μπορούν και δεν θέλουν να την «κοντράρουν» στο αγροτικό ζήτημα, αφού συμφωνούν επί της ουσίας με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ποντάρει ακόμα η κυβέρνηση στη βοήθεια που μπορεί να της προσφέρουν στην κατάλληλη στιγμή οι διάφοροι «πρόθυμοι» συνομιλητές της, που δρουν υπονομευτικά μέσα στο αγροτικό κίνημα, εκπροσωπώντας στα συμφέροντα και προβάλλοντας τα αιτήματα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών.

Ομως, «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο». Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δεν πρόκειται ούτε να κουραστούν ν' αγωνίζονται, ούτε να επιτρέψουν να ξεστρατίσει ο αγώνας από την κατεύθυνση και την πορεία εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και να συρθούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες σ' έναν προσχηματικό «διάλογο» με την κυβέρνηση, που θα υπονομεύει τον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους. Αντίθετα, θα κλιμακώσουν παραπέρα την πάλη κι αυτό, ακριβώς, θα συζητηθεί στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που συγκαλείται σήμερα στη Λάρισα.


Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ