Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκληρό παζάρεμα εφ' όλης της ύλης

Το σχέδιο «λύσης» είναι βαθιά διχοτομικό, όπως αναδεικνύεται όλο και πιο καθαρά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ στα τέλη της βδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, σε τροχιά προετοιμασίας και της συνέχισης της «Διάσκεψης για την Κύπρο», αρχές Μάρτη στη Γενεύη.

Αναδεικνύοντας ότι το σχέδιο που προωθείται δεν προετοιμάζει παρά την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, εμπλέκοντας το νησί ακόμα πιο βαθιά στις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες», ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», είπε ότι μετά τη λύση θα υπάρχει μια «ομοσπονδιακή στέγη» δύο «πολιτικά ισότιμων συνιστωσών πολιτειών» και συνέχισε: «Η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα έχει η κάθε μια τη δική της κυβέρνηση, την δική της Βουλή, τη δική της αστυνομική δύναμη, τη δική της δικαστική εξουσία, θα ιδρυθεί ό,τι χρειάζεται μια δομή». Και συνέχισε: «Σε αυτό το σύστημα θα υπάρχει και η εκ περιτροπής προεδρία, αν και φαίνεται ότι ακόμα οι Ελληνοκύπριοι δεν το έχουν αποδεχτεί. Για δύο χρόνια θα είναι Πρόεδρος Ελληνοκύπριος και για ένα Τουρκοκύπριος. Επιπλέον στο ομόσπονδο δικαστήριο θα υπάρχει ισότητα. Θα υπάρχουν οχτώ ομόσπονδοι δικαστές, από τους οποίους οι 4 θα είναι Τουρκοκύπριοι και οι 4 Ελληνοκύπριοι, και θα προεδρεύουν εκ περιτροπής κάθε χρόνο».

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί επισήμανε ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα είναι αρμόδιες για θέματα όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, το Εμπόριο, εξηγώντας ότι σε κάποια θέματα, όπως ο Τουρισμός, θα μπορούν να κάνουν συμφωνίες - συνεργασίες όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλες τρίτες χώρες και διεθνείς οργανώσεις. Επιπλέον, ενδεικτικές των συνθηκών μέσα στις οποίες θα λειτουργεί το ομόσπονδο κράτος είναι και οι αναφορές του Ακιντζί ότι «όταν ο Πρόεδρος (της ομόσπονδης Κύπρου) θα είναι Ελληνοκύπριος, ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι Τουρκοκύπριος. Οταν ο Πρόεδρος θα είναι Τουρκοκύπριος, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι Ελληνοκύπριος, τότε οπωσδήποτε ο υπουργός ΕΕ θα είναι Τουρκοκύπριος».

Μεταξύ άλλων ο Ακιντζί τόνισε ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε θα συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία για τις εγγυήσεις (σ.σ. που προβλέπει δικαίωμα επέμβασης για τις «εγγυήτριες δυνάμεις»), υποστηρίζοντας ότι αυτή δε μπορεί κανείς να την αλλάξει μονομερώς. Είπε ακόμα ότι το «πακέτο φιλίας» που προτείνει ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς δεν έχει νόημα αν το περιεχόμενό του είναι «άδειο», υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να γίνει μια νέα ρύθμιση συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα παραμείνει ένας «λογικός αριθμός» (Τούρκων) στρατιωτών στο νησί.

Ο Αϊντε στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναμένεται να βρίσκεται στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία. Η επίσκεψή του γίνεται ενώ «φουντώνουν» τα δημοσιεύματα για την επιμονή με την οποία προτάσσει (όπως και πολλοί άλλοι) την προσδοκία της Τουρκίας να διασφαλιστούν οι «τέσσερις ελευθερίες» της ΕΕ για τους Τούρκους που θα βρίσκονται στην ομόσπονδη Κύπρο.

Το «παζάρι» έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ο Κύπριος ηγέτης, Ν. Αναστασιάδης, το συμπεριέλαβε σε ειδική επιστολή με την οποία απευθύνθηκε στους ηγέτες των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ.

Από τη μεριά του πάντως ο ηγέτης της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών, ξεκαθάρισε ότι η λυκοσυμμαχία υποστηρίζει «σθεναρά, πολιτικά και τεχνικά, τις διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό, βεβαιώνοντας για τη σημασία που οι συνομιλίες έχουν ευρύτερα για τις επιδιώξεις των Βρυξελλών. Η τοποθέτηση Γιούνκερ ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, και του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Τ. Χατζηγεωργίου, με την οποία ζητούσαν «ενεργή και εποικοδομητική δράση και συμβολή για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού», επισημαίνοντας ότι η επίλυσή του «θα συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωγραφική ζώνη, και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακών συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν τόσο την ίδια την Κύπρο, όσο και την ΕΕ συνολικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 16 Απρίλη(2018-03-31 00:00:00.0)
Επικίνδυνες παγίδες για το λαό του νησιού και όλης της περιοχής(2017-06-18 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο το παζάρι για εγγυήσεις και ασφάλεια(2016-08-24 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για συνάντηση με Μουν και αμερικανική «στήριξη»(2016-01-23 00:00:00.0)
Το παζάρι δυναμώνει αδιάκοπα(2015-12-29 00:00:00.0)
Δέσμευση για διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία(2008-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ