Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
Στο επίκεντρο και πάλι το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, και του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, συναντιούνται αύριο Τετάρτη στη Μόσχα, προκειμένου να κάνουν μία συνολική αποτίμηση για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να συζητήσουν τις κινήσεις και δηλώσεις κλιμάκωσης της έντασης από τη μεριά της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ, υπό το πρίσμα των νέων αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη με πρόσχημα την τελευταία ιρανική πυραυλική δοκιμή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος χτες στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος Ιρανών πολιτών και ιρανικών εταιρειών, τις χαρακτήρισε «λυπηρές», ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Τραμπ ότι «το Ιράν είναι ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί, αναφερόμενος στις κυρώσεις σε Ιρανούς πολίτες και ιρανικές εταιρείες, σημείωσε πως η τελευταία ιρανική πυραυλική δοκιμή «δεν ήταν ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σημείωσε το Σάββατο πως το Πεντάγωνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπιστεί η «κακή συμπεριφορά» του Ιράν.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ιρανικά ΜΜΕ επανήλθαν χτες στις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνήτη της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, Βαλιολάχ Σεΐφ, πως στις 21 Μάρτη το Ιράν θα σταματήσει τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου στις συναλλαγές που αφορούν τις διεθνείς αγοραπωλησίες ιρανικού πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ