Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1756 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1775 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ φον Σέλινγκ.

1832 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούτγουιτζ Ντόντγκσον).

1901 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.

1918 Ξεσπά στη Φινλανδία σοσιαλιστική επανάσταση και στο νότιο (βιομηχανικό) τμήμα εγκαθιδρύεται εργατική εξουσία. Εναντίον της κινήθηκαν αμέσως τόσο οι αστικές δυνάμεις (με έδρα τον βορρά), όσο και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, η στρατιωτική υπεροχή του οποίου ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αντεπανάστασης. Το τελευταίο προπύργιο της επανάστασης, το Βίμποργκ, θα πέσει στις 29 Απρίλη 1919.

1918 Ξεκινά στην Πετρούπολη σύσκεψη αντιπροσώπων της επαναστατικής πτέρυγας μιας σειράς σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με θέμα την ίδρυση της Γ' Διεθνούς (27/1 - 2/2/1918).

1926 Η παγκαλική δικτατορία καθορίζει την υποχρεωτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία ειδικών μαθημάτων για «την καταπολέμησιν του κομμουνισμού».

1932 Ο Α. Χίτλερ εισηγείται το πρόγραμμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος σε συγκέντρωση βιομηχάνων και τραπεζιτών στο Ντίσελντορφ.

1944 Μετά από 900 μέρες σκληρών και ηρωικών μαχών λήγει η πολιορκία του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Αξονα.

1945 Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού (60ή Στρατιά του 1ου Ουκρανικού Μετώπου) απελευθερώνουν τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

1959 Ξεκινά το 21ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), που διήρκεσε έως τις 5/2.

1964 Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τη ΛΔ της Κίνας, προκαλώντας τη μετά βίας συγκαλυπτόμενη οργή της Ουάσιγκτον, ενώ, μετά την αναγνώριση, το Πεκίνο απαιτεί από το Παρίσι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με την αστική κυβέρνηση της Ταϊβάν.

1973 Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού υπογράφεται η Συμφωνία για τη Λήξη του Πολέμου και την Αποκατάσταση της Ειρήνης στο Βιετνάμ. Ωστόσο, ο πόλεμος θα μαινόταν για 2 ακόμα χρόνια, ωσότου οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ εισέλθουν νικηφόρες στην πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ Σαϊγκόν στις 30/4/1975.

1973 Με απόφαση της συγκλήτου αναστέλλεται επ' αόριστον η λειτουργία του Πολυτεχνείου, επειδή οι φοιτητές συνέχιζαν την απεργία τους. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής, της Φιλοσοφικής και της Φυσικομαθηματικής Σχολής πραγματοποιούν διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας. Ομάδες οικοδόμων προσχώρησαν στη διαδήλωση. Διενεργήθηκαν πολλές συλλήψεις από την Ασφάλεια.

1976 Σε έκθεση του κογκρέσου για τις δραστηριότητες της CIA αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών, ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

1980 Πεθαίνει ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας (πραγματικό όνομα Γιάννης Χατζηανδρέας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ