Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με ευθύνη του κράτους και δωρεάν να εξασφαλιστεί η Ειδική Αγωγή

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για υπογραφή νέων συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κέντρων και αυτοαπασχολούμενων στην Ειδική Αγωγή (δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 15 Μάρτη), έρχονται στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με παιδιά που χρειάζονται υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής. Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, προς τον υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό. Η Επίκαιρη Ερώτηση ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί χτες, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω κωλύματος του υπουργού.

Στην Ερώτηση, αναφέρεται: «Τα προβλήματα των παιδιών που έχουν ανάγκη υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, παρ' όλο που έχουν κοινωνική διάσταση, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, αντιμετωπίζονται ως ατομική ευθύνη και υπόθεση των οικογενειών. Είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής. Ανεπαρκείς οι παροχές του ΕΟΠΥΥ. Εξαναγκάζονται έτσι οι οικογένειες να πληρώνουν επιπλέον χρήματα, προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαραίτητες θεραπείες των παιδιών τους στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Η νέα μείωση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, από το ανεπαρκές ποσόν των 106 εκατομμυρίων στα 60 εκατομμύρια, προοιωνίζεται παραπέρα πετσόκομμα των παροχών.

Τα προβλήματα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμα και μετά την ενδεχόμενη υπογραφή των συμβάσεων. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, διότι στις περιπτώσεις που δεν θα υπογραφεί σύμβαση και, σε συνδυασμό, με την πλήρη απουσία δημόσιων μονάδων, οι λαϊκές οικογένειες ή θα εξαναγκαστούν να πληρώσουν εξολοκλήρου τα ποσά ή να διακόψουν την Ειδική Αγωγή ή να αλλάξουν θεραπευτές πράγμα που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις επιστημονικά αντενδείκνυται.

Αποδεικνύεται πως η "τάξη" που επικαλείται η κυβέρνηση ότι επιχειρεί να βάλει στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, είναι το προπέτασμα, προκειμένου να υλοποιήσει και στο χώρο αυτό την αντιλαϊκή της πολιτική για παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών, ώστε να στοιχίζουν πιο φτηνά οι ανάγκες των οικογενειών και οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά Κέντρα Ειδικής Αγωγής, να κερδίζουν ακόμα περισσότερα οι επιχειρηματίες της Ειδικής Αγωγής σε βάρος των οικογενειών και των πολλαπλά εκμεταλλευομένων εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη να εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την πλήρη και με όλα τα σύγχρονα μέσα και μεθόδους παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής σε όσους τις χρειάζονται απολύτως δωρεάν. Το κράτος να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με όσα ποσά χρειάζονται γι' αυτές τις υπηρεσίες.
  • Να αναπτυχθούν σύγχρονες δημόσιες μονάδες Ειδικής Αγωγής, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες πανελλαδικά και δωρεάν. Μέχρι να γίνει αυτό, το κράτος να πληρώσει γι' αυτές τις υπηρεσίες είτε υπογραφούν είτε δεν υπογραφούν συμβάσεις. Να σταματήσουν οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις των εργαζομένων. Οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί να αποζημιώνονται έγκαιρα, με αξιοπρεπή και ενιαία ποσά χωρίς «rebate» και «clawback».
Πρόγραμμα δράσης από σωματεία - φορείς

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων οργανώνει σήμερα στις 11 το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση του νομού. Απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει ο Σύνδεσμος Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ. Παράλληλα:

  • Συνεχίζονται οι εξορμήσεις του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, μπλοκάροντας αντεργατικές αποφάσεις των εργοδοτών (απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή συμβάσεων κ.ά.) και ενημερώνοντας γονείς και εργαζόμενους.
  • Την Κυριακή 29/1, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, Ομόνοια, 2ος όροφος)
  • Την Δευτέρα 30/1, το ΣΕΜΙΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) συνδιοργανώνουν πλατιά σύσκεψη φορέων, στις 11 π.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, Ομόνοια, 5ος όροφος).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ