Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

«Οχι» στην έκδοση των 8 Tούρκων αξιωματικών είπε οριστικά και αμετάκλητα ο Αρειος Πάγος. Τα τρία διαφορετικά συμβούλια του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αποφάσισαν χτες, απέρριψαν το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους στην Τουρκία, κάνοντας δεκτά τα επιχειρήματα των αξιωματικών ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη γειτονική χώρα και κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Το σκεπτικό συμπυκνώθηκε σε μια παράγραφο που ανέγνωσε η πρόεδρος της μιας σύνθεσης, αναφέροντας πως ουσιαστικά απειλούνται τα δικαιώματά τους: «Η πιθανότητα, με βάση όλα όσα αναφέρονται, ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι. Υπενθυμίζεται ότι σε εισαγγελικό επίπεδο, είχε υπάρξει «ομοφωνία» αφού και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (Β. Θεοδώρου, Χ. Βουρλιώτης και Ν. Παντελής) ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε σε ανακοίνωσή του: «Το αίτημά μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών, που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής Δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών, σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίασή τους ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά». Ηδη οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέα εντάλματα σύλληψης των 8 και έκδοσής τους.

Οι αντιδράσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα, σχολιάζοντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, απαντούσαν ότι πρόκειται για απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εκαναν, επίσης, λόγο για το ότι γραμμή της κυβέρνησης είναι να επιδείξει «ψυχραιμία». Σημειωτέον, χτες, και στην προσπάθεια μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών να κρατούνται πάντα κάποιοι δίαυλοι ανοιχτοί, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος, είχε στην Αγκυρα διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του, γγ του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Umit Yalcin. Επισήμως, οι συνομιλίες εστίαζαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, την ώρα που συνεχίζονται τα παζάρια για το Κυπριακό και οι αντιθέσεις για τις ΑΟΖ. Λεπτομέρεια, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν ανακοινωθεί η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόφαση

Σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει:

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα υποστήριξε ότι επιβάλλεται να τηρηθεί η νομοθεσία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκληση αλληλεγγύης για τον Τούρκο δημοσιογράφο(6/6/2018)
«Επιτακτική» η ανάγκη χορήγησης ασύλου(17/5/2018)
Κατά της χορήγησης ασύλου το Δημόσιο(5/5/2018)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα(5/1/2018)
Δεν θα εκδοθούν οι 3 Τούρκοι αξιωματικοί(26/4/2017)
Και τρίτο «όχι» για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών(14/1/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org