Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Εικονική πραγματικότητα» για τους φτωχούς αγρότες, «ευνοϊκό περιβάλλον» για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Τη σκυτάλη της στημένης αντιπαράθεσης απ' όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, κράτησαν και χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Αγροτικό (η συζήτηση έγινε μετά από πρόταση της πρόεδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά), αφιερώνοντας τις προτάσεις που κατέθεσαν στη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων και στον αγροτικό τομέα, επιδιώκοντας να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία σε όλο και λιγότερα χέρια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις που κατέθεσε η Φ. Γεννηματά, όπως και οι αρχηγοί των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απουσίαζε λόγω της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Συγκέντρωση γης και «οικονομική μεγέθυνση» του κεφαλαίου

Ο πρωθυπουργός, ενόψει προφανώς και των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιχείρησε να διαμορφώσει μία εικονική πραγματικότητα για τους αγρότες. Αφού επέρριψε τις ευθύνες «για την κατάσταση που παραλάβαμε» στις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα ειδικά του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη δική του κυβέρνηση, ανέφερε ότι «αυτήν την ώρα, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου. Βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020», το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ενώ δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, το οποίο αφορά κυρίως τις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ανέφερε: «Προβλέπει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής».

Εκρυψε ότι αυτά τα χρήματα θα πέσουν στο στρωμένο τραπέζι των μονοπωλίων και ό,τι ψίχουλα περισσέψουν θα πάνε σε λίγους μεσαίους και μεγαλύτερους αγρότες. Αλλωστε, έτσι μοιράζονται και οι ενισχύσεις, όπου το 20% των αγροτών που είναι μεγαλοαγρότες καρπώνονται το 80% των ενισχύσεων.

Οπως ανέφερε, επιδίωξη της κυβέρνησης «είναι να μπουν στο χώρο δυναμικοί άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα, βασισμένοι κυρίως στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες». Δεύτερη επιδίωξη της κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι «η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής» και τρίτη «η ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές».

Οι στόχοι αυτοί επιδιώκουν να εξειδικεύσουν τη λεγόμενη «οικονομική μεγέθυνση», να διαμορφώσουν, δηλαδή, ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα δώσει ώθηση στην παραπέρα καπιταλιστική ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή και τη συγκέντρωση γης, εμπορίας και παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την καθετοποιημένη παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, ενώ ταυτόχρονα κάνουν την τυποποίηση και πιστοποίηση την οποία πληρώνουν ακριβότερα η εργατική τάξη, ο λαός, ως καταναλωτές.

Υπεράσπιση του φορο-ασφαλιστικού εκτρώματος

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό των αγροτών, επισήμανε μεν ότι «η μετάβαση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ ήταν μια δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε», όμως «καταφέραμε αυτή η μετάβαση να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού». Οσον για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εντείνοντας πλέον τον εμπαιγμό, επισήμανε ότι αυτή θα «βγει» από την «αύξηση του αφορολόγητου που φτάνει» για τους αγρότες «τα 12.000 ευρώ», το οποίο «υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές»!

Παραδέχτηκε ουσιαστικά αυτό το οποίο οι αγρότες καταγγέλλουν ως κυβερνητικό εμπαιγμό, ότι στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του φορο-ασφαλιστικού εκτρώματος, η συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση τριπλασιάζεται. Την ίδια στιγμή, κρύβει ότι ακόμη και με μηδενικό εισόδημα ισχύουν τα τεκμήρια με βάση τα οποία τελικά φορολογούνται έτσι κι αλλιώς με 12.000 ευρώ τουλάχιστον εισόδημα. Τέλος, απέφυγε να αναφερθεί στους μη κατά κύριο επάγγελμα, ετεροαπασχολούμενους αγρότες, που δεν έχουν αφορολόγητο και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 22%.

Παρουσίασε ως επίτευγμα ότι «θεσμοθετήσαμε, λοιπόν, την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως ελάχιστη», «σχεδόν διπλάσια από αυτήν που θα προέκυπτε με τις ισχύουσες διατάξεις για τον ΟΓΑ που εμείς παραλάβαμε». Με τριπλάσια δηλαδή επιβάρυνση θα παρέχεται σύνταξη πτωχοκομείου 384 ευρώ και περίπου 100 ευρώ ακόμη, μετά από 40 χρόνια εισφορών. Και με την προϋπόθεση ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να τα εξασφαλίζει.

«Συνεταιρισμοί»... ΑΕ

Ενώ στις ...πρωτοποριακές «θεσμικές τομές και πρωτοβουλίες για τον αγροτικό χώρο» που παίρνει η κυβέρνηση, εμφάνισε ως κυριότερες «το νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη απαξιωμένη και νοσηρή κατάσταση στους συνεταιρισμούς», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο αυτό, στον συνεταιριστικό χώρο, άλλες σκοπιμότητες», όταν πρόκειται ουσιαστικά για συνεταιρισμούς - ανώνυμες εταιρείες, όπου μέσα στο διοικητικό του συμβούλιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αποτελεί συνέχεια του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2000, τον οποίο εκσυγχρονίζει, ενώ τον κατάγγειλε ως το «θερμοκήπιο σκανδάλων».

«Ιδιαίτερη βαρύτητα - πρόσθεσε - δίνουμε εδώ στους συνεταιρισμούς γυναικών, καθώς και στην οργάνωση των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας», που πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο με το οποίο προωθείται η ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εφερε σε αντιπαράθεση τα όσα προωθεί η κυβέρνηση με τη διαχειριστική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, ενώ θέτοντας τις γνωστές πλαστές διαχωριστικές γραμμές, σημείωσε ότι η πραγματική αντιπαράθεση «είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας και του παρασιτικού πολιτικού συστήματος που έστησε τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς από τη μια και της αντιαισθητικής και αλαζονικής ελίτ που εσείς εκπροσωπείτε».

Για άλλη μια φορά, προσπάθησε δηλαδή να αποπροσανατολίσει από την πραγματική αντίθεση που διαπερνά και την ελληνική κοινωνία ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα από τη μία, και τους βιομήχανους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες από την άλλη, που είναι τα πραγματικά παράσιτα της καπιταλιστικής οικονομίας, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα του ευρωμονόδρομου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ