Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχέδια ενίσχυσης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό

Από τις εργασίες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Από τις εργασίες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2017 σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, με τη δεύτερη μέρα των διαβουλεύσεων να εστιάζει στις σχέσεις με τους «εταίρους» από Γεωργία και Ουκρανία, τις «προοπτικές της περιφερειακής ασφάλειας» στην περιοχή και την παροχή τεχνικής βοήθειας από πλευράς ΝΑΤΟ προς τις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών.

Εγινε, επίσης, ειδική συνεδρίαση, με θέμα τη Ρωσία και τις διμερείς σχέσεις με το ΝΑΤΟ, εφόσον οξύνεται η μεταξύ τους κόντρα για τη διείσδυση και τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ανάγκη ενίσχυσης, ειδικότερα, της συμμαχικής δομής διοικήσεως στην νότια πτέρυγά της, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς διαθέτει το πλεονέκτημα δημιουργίας αυξημένων κινήτρων σε χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αυτές προκλήσεις ασφαλείας και κατά συνέπεια παρέχει την δυνατότητα συμπληρωματικότητας δράσεων και ειδικών συνεργασιών».

Συνεχίζοντας, ο Α/ΓΕΕΘΑ χαιρέτισε τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες του «Μεσογειακού Διαλόγου», επισημαίνοντας ότι «παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης συνεργιών και ενιαίων δράσεων στην αντιμετώπιση κοινών απειλών». Πρόκειται για τις Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία, χώρες με τις οποίες το ΝΑΤΟ έστησε «εταιρική σχέση», διευρύνοντας τα δίκτυά του στις νότιες ακτές της Μεσογείου.

Συνολικά, στην τοποθέτηση του Α/ΓΕΕΘΑ αντανακλάται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (και της εγχώριας αστικής τάξης συνολικά) να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Φλεβάρη, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της δημιουργίας αναβαθμισμένης διοικητικής δομής της λυκοσυμμαχίας στον Νότο, με βάση το Διακλαδικό Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία.

Οι 4 μόνιμοι αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, φέρονται να έχουν ζητήσει ήδη, με επιστολή τους, προς τον γγ του ΝΑΤΟ , Γ. Στόλτενμπεργκ, την αναβάθμιση της Νάπολης, τη σύσταση θέσης αναπληρωτή γγ - συντονιστή του ΝΑΤΟ για τον Νότο, και κοινές επιχειρήσεις και ασκήσεις στη νότια πτέρυγα, ώστε να αντιμετωπιστούν «προκλήσεις που αναδύονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών, κύκλοι του υπουργείου Αμυνας και της κυβέρνησης ξεχώριζαν το βασικό ρόλο που μπορεί να παίξει η βάση της Σούδας στη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ