Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κάλεσε την κυβέρνηση να αποτελειώσει πιο γρήγορα τους φτωχομεσαίους αγρότες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, ενώ δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών - από το 29% στο 20%. Επισήμανε ότι η ΝΔ είναι ξεκάθαρη απέναντι στον «αγροτικό πληθυσμό», εννοώντας προφανώς τους μικρομεσαίους αγρότες, που δεν είναι επιχειρηματίες, αφού τους έχει ξεκαθαρίσει ότι θα «πρέπει και αυτοί να επωμιστούν ένα μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή να πληρώσουν ακόμη περισσότερα.

Συνεχίζοντας να αποκαλύπτει ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η ενίσχυση του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιό μας για τους αγρότες έχει δύο άξονες: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας», προσθέτοντας ότι «το δικό μας σχέδιο οδηγεί τον αγροτικό τομέα μακριά από την κουλτούρα της εσωστρέφειας και των επιδοτήσεων», πρέπει «να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης στο μοντέλο της αγροτικής επιχείρησης», καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να μην καθυστερεί και να τους αποτελειώσει πιο γρήγορα.

Αφού διευκρίνισε ότι «εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στη χώρα. Εχουμε και τη γνώση, έχουμε και το σχέδιο, έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά σταθερής ανάπτυξης», κωδικοποίησε την πρόταση της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα σε 9 άξονες, όπως «απόλυτη προτεραιότητα στην ενθάρρυνση της σύστασης ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς» τη λειτουργία των συνεταιριστικών ενώσεων «με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού», την τάχιστη ενεργοποίηση «όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ειδικά εκείνα τα οποία αφορούν στις επενδύσεις ιδιωτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων», νέο πλαίσιο δανειοδοτήσεων «για χρηματοδότηση, για νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα». «Προωθούμε - πρόσθεσε - την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές».

Οι άξονες αυτοί αναδεικνύουν ότι η ΝΔ διεκδικεί το ρόλο ενός αποτελεσματικότερου διαχειριστή των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την κερδοφορία τους. Επιπλέον, η ΝΔ λέει ότι εκτός από την επιδίωξη γρηγορότερης καπιταλιστικής ανάπτυξης στην αγροτική παραγωγή, θα εξασφαλίσει κερδοφόρα διέξοδο και στην ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου που σήμερα καλύπτει ο ΕΛΓΑ με νέα τσουχτερά ασφάλιστρα.

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ο πρωτογενής τομέας, είναι, δυστυχώς, κύριε Τσίπρα, μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής σας αποτυχίας. Αντί να κάνετε μεταρρυθμίσεις, αντί να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη, για νέες επενδύσεις, κάνετε το ακριβώς αντίθετο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτική στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης για τον αγροτικό τομέα(2013-06-30 00:00:00.0)
Βαθιά αντιλαϊκό το στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση προϊόντων(2012-01-07 00:00:00.0)
Διπλασιάζονται οι εισφορές του ΕΛΓΑ(2010-03-25 00:00:00.0)
Πιο μαζικά, πιο δυνατά για τους νέους αγώνες!(2005-06-17 00:00:00.0)
Επενδύσεις συρρίκνωσης αντί ανάπτυξης...(1995-02-22 00:00:00.0)
Στο περιθώριο αγρότες και γεωργία(1995-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ