Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βαθύτερες διεργασίες

Από την προχτεσινή εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συνεργασία ανάμεσα στο ΕΛΚ και τους Φιλελεύθερους, αυτό που έμεινε είναι η «επικράτηση» εκπροσώπων του ΕΚΛ στην ηγεσία όλων των κορυφαίων οργάνων της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Κομισιόν, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εσχάτως του Ευρωκοινοβουλίου. Εκείνο που πέρασε στα «ψιλά», είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που έκαναν μεταξύ τους οι δυο ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, προκειμένου να καταλήξουν στην εκλογή του Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι. Συγκεκριμένα, η συμφωνία τους αφορά μια «συμμαχία ιδεών για να αλλάξουμε την ΕΕ» και προβλέπει την προώθηση μέτρων όπως η συγκρότηση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, η «νέα διακυβέρνηση» για να βγει η ΕΕ από την κρίση, η δημιουργία «ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης» και μιας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας για την τρομοκρατία. Είναι φανερό ότι σ' αυτή τη συμφωνία αντανακλώνται ευρύτερες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα της ΕΕ, καθώς αναθερμαίνεται η συζήτηση και η αντιπαράθεση πάνω σε συγκρουόμενα σχέδια για την αναμόρφωση της Ευρωένωσης. Στις εξελίξεις αυτές δρα καταλυτικά και η επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ, κάνοντας ακόμα πιο σύνθετη την κατάσταση, από την οποία πάντως τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί.

Συστάσεις φρονιμάδας

«Ειδικότερα για την Ελλάδα, αυτή η χοντροκομμένη παρέμβαση Τραμπ νομίζω ότι θα πρέπει να μας ταρακουνήσει για να καταλάβουμε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή για τη χώρα μας να προχωρήσει χωρίς εμπλοκή και μεγάλες καθυστερήσεις η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και όσα θα ακολουθήσουν μετά το 2018, καθώς εκτός από τον Τραμπ έχουμε και έναν παράγοντα μεγάλης αστάθειας στη γειτονιά μας που λέγεται Τουρκία. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι αστάθεια...». Οι συστάσεις αυτές, που θα μπορούσαν να έχουν τίτλο «λαέ κάτσε φρόνιμα», γίνονται από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, σε προχτεσινή του συνέντευξη. Η «απόλυτη προτεραιότητα», για την οποία κάνει λόγο, είναι η ανάκαμψη του κεφαλαίου, δηλαδή το ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα των εργαζομένων, και γι' αυτό αξιοποιεί τον μπαμπούλα της «αστάθειας» και του «απρόβλεπτου» Τραμπ... Ομως, η «αβεβαιότητα» από τις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, που όλο και πιο συχνά επικαλούνται τα κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε «βεβαιότητα» όσο και να κάτσουν φρόνιμα οι εργαζόμενοι. Αλλωστε, από το χέρι τους το μόνο που περνάει είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η ανοχή στο φασισμό...

Η προχτεσινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να απορρίψει την προσφυγή 16 γερμανικών κρατιδίων που ζητούσαν την απαγόρευση του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD), και κυρίως το σκεπτικό της, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος είναι «νύχι - κρέας» με τις φασιστικές οργανώσεις. Οι Γερμανοί δικαστές αναφέρουν ότι το εν λόγω μόρφωμα αντιβαίνει μεν εξαιτίας της ιδεολογίας του στο Σύνταγμα και το σχετικό άρθρο 21 αλλά δεν συνιστά πραγματική απειλή για τη δημοκρατία, μιας και ασκεί ελάχιστη επιρροή. Πρέπει να θυμίσουμε ότι και άλλες απόπειρες που έγιναν στο παρελθόν γι' αυτό το κόμμα έπεσαν στο κενό και αποδείχτηκε η άμεση σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες και μηχανισμούς του κράτους, ενώ υπήρχε και άμεση σχέση με την άλλη εγκληματική φασιστική ομάδα Εθνικοσοσιαλιστική Παράνομη Δράση (NSU), που αποδεδειγμένα έχει δολοφονήσει 9 μετανάστες. Ολα αυτά δείχνουν επί της ουσίας ότι το αστικό κράτος συντηρεί σκόπιμα τέτοιες δυνάμεις για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και ως εφεδρεία του κεφαλαίου.

Κυβέρνηση και ΜΚΟ

«Εχουν δοθεί χρήματα σε θεσμικές ΜΚΟ. Εχετε δίκιο, δεν έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ και το απαιτούμε από την ΕΕ. Είναι όμως νομικές διαδικασίες και δεν αρκούν οι προθέσεις για να το λύσεις». Αυτό απάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το Προσφυγικό, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη, αφού δεν είναι στο χέρι της να τις ελέγξει. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μην είναι τσιφλίκι των ΜΚΟ οι καταυλισμοί προσφύγων, αλλά αντίθετα ενισχύει τη δράση τους είτε με χρηματοδότηση είτε δίνοντάς τους χώρο να δράσουν σε τομείς που θα έπρεπε να υπάρχει κρατική μέριμνα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ανικανότητα ή την κακή διαχείριση. Είναι γνωστό ότι πίσω από τις ΜΚΟ κρύβονται τεράστια συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά. Και αυτό η κυβέρνηση και το ξέρει και το βλέπει και σε πολλές περιπτώσεις μάλλον το ...θέλει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1809 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη, δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμπτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας, Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1919 Στον απόηχο της δολοφονίας των ηγετών της γερμανικής επανάστασης, Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ, πραγματοποιούνται εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 11.509.048 ψήφους (37,86%) και οι Ανεξάρτητοι 2.317.290 (7,62%). Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε - για ευνόητους λόγους - μακριά από τα προλεταριακά κέντρα της χώρας, στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Οι σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν κυβέρνηση με τα αστικά κόμματα του κέντρου, ενώ η ΚΕ των Σοβιέτ στην οποία κυριαρχούσαν οι σοσιαλδημοκράτες αποφάσισε να αποποιηθεί τις εξουσίες της.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το γκέτο του Λοντζ (το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο μετά από αυτό της Βαρσοβίας). Από τους 200.000 αρχικά Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

1947 Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια, αυτό του «Χειμάρρα», πνίγεται σιδηροδέσμιο το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαγουρτζής, καθώς και άλλοι 18 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1949 Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατάληψη του Καρπενησίου προκάλεσε αναβρασμό στη διοίκηση του κυβερνητικού στρατού και σοβαρές ανησυχίες στην αστική κυβέρνηση της Αθήνας, μιας και το Καρπενήσι ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα νομού που καταλάμβανε ο ΔΣΕ (μετά τη Νάουσα).

1952 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1952 Απαγορεύεται η έκδοση των εφημερίδων «Δημοκρατική» και «Φρουροί της Ειρήνης» (όργανο της Νεολαίας της ΕΔΑ).

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη διά της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

1965 Απεργιακό κύμα πλήττει την Ελλάδα, καθώς γιατροί κάθε βαθμίδας, ναυτικοί και σιδηροδρομικοί απεργούν, διεκδικώντας την αύξηση των αποδοχών τους.

1967 Ανακοινώνεται ότι 8.000 Ελληνες εργάτες της Δ. Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται πως κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο...

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι συλλαμβάνεται στη Βολιβία. Ο Μπάρμπι, όπως και πολλοί άλλοι ναζί, πέρασε μετά τον πόλεμο στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (1947), αξιοποιούμενος αρχικά σε αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Κατόπιν εντάχθηκε στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών - BND - (1965) και εν συνεχεία πέρασε στην υπηρεσία της βολιβιανής κυβέρνησης.

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Καρλ Πέρκινς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org