Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πόλεμος με όλες τις μορφές για τα κέρδη των μονοπωλίων

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το χρηματισμό γιατρών στην Ελλάδα από τη φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS, προκειμένου να διευρύνει η πολυεθνική το μερίδιό της στην αγορά του Φαρμάκου έναντι των ανταγωνιστών της, παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, υπό το φως των αποκαλύψεων για σκοτεινές και λιγότερο ορατές πλευρές της υπόθεσης. Ανάμεσα στα πολλά που λέγονται και γράφονται, δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, προβάλλοντας προπαγανδιστικά την αποφασιστικότητά της να «βάλει τάξη» στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια του Φαρμάκου και να «εξορθολογίσει» παραπέρα τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία. Αντίστροφα, η ΝΔ σηκώνει κι αυτή τη ρομφαία της κάθαρσης και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο, που σύμφωνα με τις έως τώρα καταγγελίες, φαίνεται πως αγγίζει και τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Για μια ακόμη φορά, η αντιπαράθεση πάνω σε ένα υπαρκτό ζήτημα αξιοποιείται για να συσκοτιστεί η αλήθεια και να θαφτεί η ουσία, σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα.

***

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και άλλες στο παρελθόν, όπου εμπλέκονταν πολυεθνικά μεγαθήρια, όπως η «Siemens» ή η «Volkswagen» (σκάνδαλα που «ανακάλυψαν» οι ΗΠΑ) ή η υπόθεση της «Apple» (για φοροαποφυγή την έχει κατηγορήσει η Κομισιόν), είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός ανελέητου επιχειρηματικού πολέμου ανάμεσα σε μονοπώλια διαφόρων κλάδων και κρατών, για την κυριαρχία τους στην παγκόσμια αγορά. Ο πόλεμος αυτός, όταν μιλάμε για επιχειρηματικούς ομίλους αυτού του μεγέθους, παίρνει διαφορετικές μορφές και αξιοποιεί διάφορα μέσα, οικονομικά, πολιτικά, ακόμα και στρατιωτικά. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις πολεμικές περιφερειακές συρράξεις που μαίνονται αυτή την περίοδο σε διάφορα σημεία του πλανήτη, για το ποια μονοπώλια, ποιανού κράτους θα ελέγξουν τους δρόμους και τις πηγές της Ενέργειας, των πρώτων υλών. Στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο ανταγωνισμός αφορά την «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων, όσο υπολογίζεται η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη.

***

Ειδικά στη χώρα μας, η περίοδος για την οποία ελέγχεται η συγκεκριμένη εταιρεία, συμπίπτει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα γενόσημα φάρμακα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το πώς θα διανέμεται η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, με δεδομένο και τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Αλλα δημοσιεύματα σημειώνουν με νόημα ότι η NOVARTIS συγκεντρώνει γερμανικά κατά βάση κεφάλαια και ότι η έρευνα διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές, όπως είχε γίνει και με την αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen». Δίνεται, δηλαδή, η διάσταση ενός νέου επεισοδίου στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ και Γερμανίας για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων. Βέβαια, πολλές πλευρές αυτής της υπόθεσης είναι και θα παραμείνουν άγνωστες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σίγουρα, όμως, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το παρασκήνιο και τη σκοπιμότητα τέτοιων αποκαλύψεων, έχοντας ως δεδομένο ότι στον ανταγωνισμό για την κυριαρχία στην αγορά κανένα μονοπώλιο δεν πάει «με το σταυρό στο χέρι».

***

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι ότι το υπόβαθρο για όσα δύσοσμα αναδίνονται και από την υπόθεση της NOVARTIS υπάρχει και δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου. Το κεφάλαιο ελέγχει την Ερευνα και βγάζει τεράστια κέρδη από την παραγωγή και τη διακίνηση ενός πολύτιμου για τον άνθρωπο αγαθού. Αυτό είναι που διαμορφώνει το έδαφος ώστε τα πολυεθνικά μεγαθήρια να εξαγοράζουν μερίδα των γιατρών και να τους μετατρέπουν σε πλασιέ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Επομένως, όσους «τεμενάδες» κι αν κάνει ο αρμόδιος υπουργός στη διαφάνεια, όσες «δικλείδες ασφαλείας» κι αν υπόσχεται, όσους μύδρους κι αν εξαπολύει για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», είναι όλα για λαϊκή κατανάλωση, όσο οι πολυεθνικές ελέγχουν το Φάρμακο και αυτό παράγεται και διακινείται σαν εμπόρευμα με σκοπό το κέρδος.

***

Αποκορύφωμα της προσπάθειας να κρυφτεί η ουσία, είναι και η δήλωση του υπουργού Υγείας ότι η καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων περνάει μέσα από την «ηθικοποίηση της Υγείας». Δηλαδή, σ' ένα σύστημα όπου φτάνει μέχρι το μεδούλι η διαφθορά και η διαπλοκή, πρώτα απ' όλα του κρατικού μηχανισμού με τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου με ευθύνη του κράτους η Υγεία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η «απάντηση» στα φαινόμενα χρηματισμού είναι - σύμφωνα με την κυβέρνηση - η «ηθικοποίηση» όσων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ανακατεύονται με τα «πίτουρα» των ...διεφθαρμένων μονοπωλίων, που χρησιμοποιούν «νόμιμες» και λιγότερο νόμιμες μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη τους! Τέλος, η κοινή διαπίστωση κυβέρνησης και ΝΔ, ότι μέθοδοι όπως αυτές έχουν άμεση επίδραση και επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά του κράτους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, μια μόνο ανάγνωση έχει: Ενοχοποίηση των (υπαρκτών) σκανδάλων για το σημερινό χάλι της Υγείας και της Ασφάλισης, απενοχοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων που υπηρετεί, προετοιμασία του εδάφους για νέες περικοπές και μέτρα σε βάρος του λαού, στο όνομα της «εξυγίανσης» του συστήματος, όταν γι' αυτό ευθύνεται το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική διαχείρισής του...


Κ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκάνδαλο είναι το Φάρμακο - εμπόρευμα, είναι να πληρώνουν όλο και περισσότερα οι ασφαλισμένοι(9/10/2019)
Επιχείρηση συσκότισης των πραγματικών αιτίων των σκανδάλων στο Φάρμακο(24/2/2018)
Ο πόλεμος των πολυεθνικών, οι «καρφωτές» και το πραγματικό σκάνδαλο(17/2/2018)
Πίσω από τον κουρνιαχτό της σκανδαλολογίας(17/2/2018)
Στη Βουλή η δικογραφία(6/2/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org