Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Επιχείρηση συσκότισης των πραγματικών αιτίων των σκανδάλων στο Φάρμακο

Με την υπερψήφιση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση «Novartis» ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Φλεβάρη η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, παρά τους καβγάδες και τους υψηλούς τόνους, κοινό παρονομαστή είχαν την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων των σκανδάλων. Το ΚΚΕ ψήφισε «ΝΑΙ» για τη σύσταση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι με τη συμμετοχή του σε αυτή θα προσπαθήσει να αναδειχθεί η πραγματική αιτία των σκανδάλων και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, και ότι θα αντιπαλέψει την προσπάθεια να αποτελέσουν οι εργασίες της Επιτροπής άλλοθι για το «ξέπλυμα» της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Η ΝΔ απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έριξαν στις 10 κάλπες (μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο) δικό τους ψηφοδέλτιο, που καταμετρήθηκε ως άκυρο. Κατά τ' άλλα, όλα τα κόμματα υπερθεμάτισαν της «διαφάνειας» και της ανάγκης να «έρθουν όλα στο φως». Τα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία θα ασχοληθεί η Επιτροπή σε διάστημα ενός μήνα είναι ο Αντ. Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός), ο Π. Πικραμμένος (πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός) και οι πρώην υπουργοί Γ. Στουρνάρας, Ευ. Βενιζέλος, Δ. Αβραμόπουλος, Ανδ. Λοβέρδος, Ανδ. Λυκουρέντζος, Μ. Σαλμάς, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Κουτρουμάνης.

Πολλαπλή η στόχευση της σκανδαλολογίας

Το ΚΚΕ ανέδειξε ότι η υπόθεση «Novartis» αξιοποιείται από την κυβέρνηση με πολλαπλή στόχευση. Πρώτον για να συσκοτιστεί ο πραγματικός υπεύθυνος, δηλαδή η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, για να κατακτήσουν, με «θεμιτά» και αθέμιτα μέσα, μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς.

Η δεύτερη στόχευση είναι ο αποπροσανατολισμός από τις επικίνδυνες εξελίξεις αυτού του διαστήματος στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, αλλά και από την τέταρτη «αξιολόγηση» που δρομολογεί η κυβέρνηση που θα κλιμακώσει περαιτέρω την αντιλαϊκή επίθεση.

Τρίτον, αυτή η συζήτηση αξιοποιείται για να επιταχύνει και πολιτικές εξελίξεις, ενταγμένες στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Το παράδειγμα της Ιταλίας με την επιχείρηση «καθαρά χέρια» δείχνει τι μπορούν να κυοφορούν τέτοιες ανακατατάξεις, με αφορμή υποθέσεις διαφθοράς. Βεβαίως η πείρα δείχνει ότι η σαπίλα του συστήματος παραμένει αγιάτρευτη, και αυτό αποδείχθηκε και στην Ιταλία, όπου από τα «καθαρά χέρια» γεννήθηκαν φαινόμενα τύπου Μπερλουσκόνι και προφανώς ποτέ δεν ήρθε η «κάθαρση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι το δίπολο που στήνεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που ανταλλάσσουν κατηγορίες «διαπλοκής» και «σκευωρίας», δεν μπορεί να συσκοτίσει τη στρατηγική σύγκλιση ανάμεσά τους, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ, ενώ αν η ΝΔ πάρει τη σκυτάλη θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική που εφαρμόζεται μόνιμα στις πλάτες του λαού. Αυτό φάνηκε και από τον διαγκωνισμό μεταξύ τους για το ποιος ήταν πιο αποτελεσματικός στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που τελικά τον φορτώνονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Η υπόθεση «Novartis» αξιοποιείται επίσης από την κυβέρνηση για να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι τα κρατικά ελλείμματα και η διόγκωση του δημόσιου χρέους είναι αποτελέσματα της διαφθοράς κάποιων προσώπων, ότι η κρίση οφείλεται στη ρεμούλα, ότι τα μέτρα και τα μνημόνια ήρθαν λόγω των «μιζών» και ότι αν καταπολεμηθεί η διαφθορά δεν θα υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή είναι μια καραμπινάτη επιχείρηση συσκότισης του ίδιου του χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, των αιτιών της κρίσης, των μέτρων που εφαρμόζονται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που στρατηγική τους είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Το πιο μεγάλο σκάνδαλο

Το ΚΚΕ αναδεικνύει το μεγάλο σκάνδαλο: Από τη μια τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα εξαιτίας της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, της τεχνολογίας και της επιστήμης, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και από την άλλη τον χαμηλό βαθμό ικανοποίησής τους. Αυτή η ψαλίδα συνεχώς διευρύνεται. Είναι από τη μια μεριά η τεράστια συσσώρευση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια κι από την άλλη οι συνθήκες διαβίωσης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Είναι δηλαδή το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αντικειμενικά, πάντα οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι εταιρείες είναι πρόθυμες να διαφθείρουν, για να κατακτήσουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Οι πρακτικές της «Novartis» είναι πρακτικές που χρησιμοποιούν όλες οι πολυεθνικές, όλες οι βιομηχανίες και όχι μόνο στο χώρο του Φαρμάκου. Είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, συνολικά στον καπιταλιστικό κόσμο. Αυτά τα φαινόμενα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε ένα κατά τ' άλλα «ειδυλλιακό» επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτός είναι ο χαρακτήρας αυτού του συστήματος, και όσο περισσότερο σαπίζει τόσο θα πολλαπλασιάζονται τέτοια φαινόμενα. Γιατί η αντικειμενική βάση της διαφθοράς δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα πολλαπλά κέντρα συμφερόντων, ο πόλεμος των πολυεθνικών. Στο πλαίσιο αυτού του επιχειρηματικού πολέμου, η υπόθεση της «Novartis» αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που περιλαμβάνουν, εκτός από τη «Siemens» και τη «Volkswagen», την απάντηση που δίνει η ΕΕ, με πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες νέας τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Στην υπόθεση της «Novartis» αντανακλάται επίσης ο πόλεμος ανάμεσα στα πρότυπα φάρμακα και τα γενόσημα, ανάμεσα στην εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές. Ετσι, οι πολιτικές επιλογές στον κλάδο του Φαρμάκου παίρνουν θέση σ' αυτόν τον πόλεμο συμφερόντων. Κάθε σχετική ενέργεια των υπουργών ή οι τοποθετήσεις των μαρτύρων μπορεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς. Τι αξιοπιστία, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ως μάρτυρας κατηγορίας κάποιο στέλεχος εταιρείας που συνδέεται με βασικό όμιλο - ανταγωνιστή της «Novartis» στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο οποίος επίσης μπορεί να συναντιέται και με υπουργούς και μετά το 2015;

Το ΚΚΕ στάθηκε ακόμα στη «μεγάλη εικόνα» που αφορά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, και αυτή περιλαμβάνει τη μείωση των κρατικών δαπανών και της ασφαλιστικής δαπάνης στην Υγεία, με παράλληλη αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προκατόχων της, είναι καταρχάς ότι στην ιδιωτική χρηματοδότηση των δαπανών για την Υγεία η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή. Από το 2009 μέχρι το 2015 η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 19,2% στο 33,7%, και το 2017 έφτασε το 44%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το βάρος μετακυλίεται από το κράτος στις τσέπες του ασφαλισμένου.

Αυτό είναι λοιπόν το μεγάλο σκάνδαλο: Να μην μπορούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στο Φάρμακο, να υπάρχουν εμπόδια ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Αυτή είναι η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, γι' αυτό είναι πρόκληση για το λαό να εκθειάζουν τις περικοπές των δαπανών για την Υγεία, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Το ΚΚΕ ανέδειξε επίσης την υποκρισία της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που σηκώνουν τη σημαία της «κάθαρσης» όταν με ευθύνη τους ο τομέας της φαρμακευτικής - κλινικής έρευνας, ακόμα και η εξέλιξη των γιατρών ως επιστημόνων, εναπόκεινται στις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του Δημοσίου. Οι βουλευτές του Κόμματος ανέδειξαν με στοιχεία τη «νόμιμη» διαπλοκή και σύμφυση των φαρμακευτικών κολοσσών με την Υγεία, μέσω της χρηματοδότησης των ερευνών, των κλινικών μελετών. Αλλωστε, η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ θεωρεί «αναπτυξιακό πυλώνα» τον αριθμό των κλινικών μελετών που χρηματοδοτούνται από πολυεθνικές του Φαρμάκου.

Σχετικά με τη συζήτηση περί «παραγραφής» της απιστίας, το ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία τέτοιου είδους συζήτηση στην Επιτροπή, ότι αυτή πρέπει να τα εξετάσει όλα, ακόμα και την απιστία, η οποία αποτελεί και το συνδετικό κρίκο για τη δωροδοκία, αλλά και για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Οτι η διερεύνηση πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην πολιτική του Φαρμάκου υπουργούς και να επεκταθεί σε όλα τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μέχρι σήμερα.

Τέλος, σχετικά με τους λεγόμενους «προστατευόμενους μάρτυρες» το ΚΚΕ θεωρεί ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει αυτούς τους μάρτυρες ως φυσικά πρόσωπα. Στη Βουλή το Κόμμα ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι είναι κάθετα αντίθετο με το θεσμό των «προστατευόμενων μαρτύρων», που θεσπίστηκε το 2001 με τις αντιδραστικές διατάξεις του «τρομονόμου» και επεκτάθηκε το 2014 για τα ζητήματα διαφθοράς. Μια τέτοια πρακτική δίνει τη δυνατότητα για εξέταση μαρτύρων ανώνυμα, χωρίς τη φυσική παρουσία στο δικαστήριο, ανοίγοντας δρόμους για να φαλκιδευτούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org