Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλίμα συναίνεσης εξέπεμψαν οι συναντήσεις με τα άλλα κόμματα

Συμφωνία με την κυβέρνηση σε βασικές πτυχές της διαδικασίας που κορυφώνεται, πάνω σε διχοτομική βάση

Την εικόνα της συναίνεσης και της συμφωνίας πάνω σε βασικές πτυχές της διαδικασίας που κορυφώνεται για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σε διχοτομική βάση, εξέπεμψαν οι συναντήσεις που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και των ΑΝΕΛ.

Για «πρόοδο» και «αποκλίσεις» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος, προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για συμφωνία, σημείωσε ότι «χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες (...) Ωστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έχει τη στήριξή μας» και πως «καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια», ενώ για την κυβέρνηση της Τουρκίας ανέφερε ότι «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας».

Υπέρ μιας λύσης «χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής» τάχθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι «σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή» και πως «η Ελλάδα οφείλει αυτή την κρίσιμη ώρα να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του». Ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες «ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ - της οποίας η Κύπρος είναι μέλος - να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία» και ανέφερε πως παραμένουμε σταθεροί στη θέση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επανέλαβε την πρότασή του για συγκρότηση «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», με το σκεπτικό ότι «η συνεννόηση στα εθνικά θέματα πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να μην είναι ευκαιριακή». Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου» και ότι «μια χώρα της ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις, ούτε από στρατεύματα κατοχής».

Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξέφρασε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματά τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ...ακριβή.

Το κλίμα της συναίνεσης στις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τους αρχηγούς των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης μετέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. «Είναι σημαντικό ότι για το εθνικό θέμα της Κύπρου υπάρχει μία εθνική θέση, διαμορφωμένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτή είναι η δύναμη του Ελληνισμού. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μία φωνή. Αυτό ισχυροποιεί τις θέσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Ο ίδιος ζήτησε «αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής», λέγοντας ότι «πρέπει να φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης». Στις δηλώσεις του επέλεξε να κάνει ξεχωριστή αναφορά στον παράγοντα ΗΠΑ, λέγοντας ότι «έχουμε μία πολιτική αλλαγή στις 20 του μηνός στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, να περιλαμβάνει και τη βούληση από την πλευρά των ΗΠΑ (...)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ