Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Με φούρια στο '17 για «ασφάλεια» και «άμυνα»

Με φούρια μπαίνουν στο 2017 τα επιτροπάτα της ΕΕ, τα αρμόδια για ζητήματα «ασφάλειας» και «άμυνας», εστιάζοντας σε μια σειρά μέτωπα, στα ανατολικά και τα νότια του ευρωατλαντικού άξονα, όπου μονοπώλιά του ανταγωνίζονται με άλλα κεφάλαια για τη διείσδυση και κατοχύρωση θέσεων σε «αγορές», τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας με «σημεία συζήτησης», όπως αναγράφονται στην ατζέντα, την κατάσταση σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και Μάλι. Ακολουθεί συζήτηση για την κατάσταση στο Νότιο Καύκασο και τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Μπουρούντι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Σομαλία.

Αύριο, εξάλλου, και στον απόηχο πληροφοριών περί διάχυσης μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στην ΕΕ, συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτικής Διαχείρισης Κρίσεων, αλλά και η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, στην προεδρία της οποίας αναρριχήθηκε ο τ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα και από την κατάληψη πόστων και την ανάληψη αποστολών.

Στο μεταξύ, ενδεικτική ανακατατάξεων που συντελούνται στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, ενδοαστικών ανταγωνισμών για το μεταξύ τους προβάδισμα, και ειδικά της πρεμούρας της γερμανικής αστικής τάξης να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά ζητήματα ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι το γεγονός ότι η γερμανική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της στην αεροπορική βάση της Εσθονίας, Αμάρι, για άλλο ένα τετράμηνο, στο πλαίσιο της Πολιτικής του ΝΑΤΟ για τις Εναέριες Περιπολίες στη Βαλτική.

Η διαβόητη «NATO's Baltic Air Policing mission», που καλύπτει Λιθουανία και Εσθονία, ξεκίνησε το 2004 - πολύ πριν την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης... - και έκτοτε συνεχίζεται ανελλιπώς.

Τα πρώτα πέντε γερμανικά μαχητικά Eurofighter Typhoon, μαζί με εφόδια, πιλότους, μηχανικούς και λοιπό προσωπικό, μεταστάθμευσαν στην εσθονική αεροπορική βάση στα τέλη Αυγούστου 2016, και όπως αποφασίστηκε, η αποστολή της γερμανικής ΠΑ στην Εσθονία συνεχίζεται με νέα αεροσκάφη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ