Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Κώστα Σάκκο

Τον συνειδητό κομμουνιστή και σπουδαίο αγωνιστή Κώστα Σάκκο, που «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη σε ηλικία 90 ετών, αποχαιρέτησαν την Παρασκευή 23/12, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, οι συγγενείς του, σύντροφοι και συναγωνιστές του.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο πρόεδρος, Χρήστος Τσιντζιλώνης. Στεφάνια στη μνήμη του Κώστα Σάκκου κατέθεσαν εκτός από την ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΟ Αττικής του Κόμματος, η ΚΟΒ Δάφνης καθώς και η δημοτική αρχή Δάφνης - Υμηττού.

Για τη θητεία του Κ. Σάκκου ως δήμάρχου Υμηττού, το ήθος και την αξιοπρέπεια που τον διέκριναν, μίλησε ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, αντιδήμαρχος της πόλης.

Μιλώντας για τον Κ. Σάκκο, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στον αγώνα για τα δίκαια της εργατικής τάξης και του λαού και ότι με την ανιδιοτελή προσφορά και τη δράση του λάμπρυνε την ιστορία των λαϊκών αγώνων στην περιοχή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλος ο Υμηττός θα τον θυμάται ως τον λαϊκό αγωνιστή δήμαρχο. Ολοκληρώνοντας και δίνοντας υπόσχεση συνέχισης του αγώνα στο δρόμο του Κ. Σάκκου, ο Χρ. Κατσώτης είπε:

«Εμείς, οι σύντροφοί σου στον αγώνα, η ΚΕ του ΚΚΕ, η Κομματική σου Οργάνωση, σε αποχαιρετάμε με μια υπόσχεση: Πατάμε γερά στο δρόμο που διάλεξες κι εσύ στη ζωή σου. Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί ο λαός, για να αντεπιτεθεί. Η Ιστορία του Κόμματός μας, μας δείχνει το δρόμο. Παλεύουμε ανυποχώρητα για να γίνει πράξη το μέλλον των λαών. Συνεχίζουμε μέχρι η εργατική τάξη να κατακτήσει με τον αγώνα της τη δική της εξουσία. Το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ο Κώστας Σάκκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1926 και από νεαρή ηλικία συνδέθηκε με το λαϊκό κίνημα. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, το 1943, δράση για την οποία διώχθηκε σκληρά. Μετά την απελευθέρωση έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει, κατοικεί στον Υμηττό και καταφέρνει, με πάρα πολλές στερήσεις, να σπουδάσει γιατρός.

Ως λαμπρός γιατρός και επιστήμονας προσφέρει τις υπηρεσίες του σ' όσους έχουν ανάγκη, συχνά χωρίς αμοιβή, ενώ ταυτόχρονα παίρνει δραστήριο μέρος στους λαϊκούς αγώνες.

Ο Κ. Σάκκος δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ και το 1964 ο λαός του Υμηττού τον ανάδειξε για πρώτη φορά δήμαρχο. Από τη θέση αυτή τον έπαψε η χούντα το '67, όμως μόνο προσωρινά, καθώς με την πτώση της, επανεκλέχθηκε με ποσοστό 70%. Συγκαταλέγεται στους αγωνιστές δημάρχους λαϊκούς ηγέτες, που έδωσαν στην Τοπική Διοίκηση το πραγματικό της λαϊκό, διεκδικητικό περιεχόμενο. Ο Κώστας Σάκκος ως δήμαρχος έγινε ο αναμορφωτής της πόλης, διεκδίκησε και κατέκτησε σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της.

Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1985 παραμένοντας μέλος του για 31 χρόνια, μέχρι το θάνατό του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ