Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συνεδρίαση στην Αθήνα για το Κυπριακό

Με αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης το Κυπριακό συνεδρίασε την Παρασκευή, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Κοτζιά.

Θυμίζουμε ότι στο ΕΣΕΠ, που συστάθηκε με νόμο το 2003, ως «συμβουλευτικό της κυβέρνησης» όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, διαφωνώντας με το χαρακτήρα του, καθώς, ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός δήλωσε, επισήμως, ότι οι συμμετέχοντες στο ΕΣΕΠ συμφώνησαν πως «στηρίζουμε μια ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις. Συμφωνήσαμε, επίσης, να (...) διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας (...) Συζητήσαμε, επίσης, για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ανέλυσα τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο που μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση».

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, που αμέσως μετά τη συνεδρίαση έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δηλώνοντας ότι «η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ δεν συνιστά με κανέναν τρόπο συμμετοχή ή συνδιαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε βέβαια συνιστά κατά οποιονδήποτε τρόπο υποκατάσταση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση και τη συνολική στάση που θα έχει η Ελλάδα, αφού την πλήρη ευθύνη έχει η κυβέρνηση».

Παραπέρα, χαρακτήρισε «παρωχημένη» τη «λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων», επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται (...) Διότι δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», και επιπρόσθετα στάθηκε στην προγραμματιζόμενη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας ότι «γι' αυτήν την κρίσιμη συνάντηση πρέπει να υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα: 1. Πάρα πολύ καλή προετοιμασία σε βάθος. 2. Αυστηρά προσδιορισμένο αντικείμενο. Δηλαδή, η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και μόνο αυτό. 3. Οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας να είναι σε απόλυτη αρμονία και συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ