Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Ενίσχυση της νότιας πτέρυγας με βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης

Φωτ. από τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητάνε ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Νότια πτέρυγά του
Φωτ. από τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητάνε ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Νότια πτέρυγά του
Ενίσχυση της νότιας πτέρυγάς του προωθεί το ΝΑΤΟ, με αναδιάρθρωση της δομής του που ελέγχει τη Μεσόγειο, και εντατικοποίηση επιχειρήσεων και ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας στην επίμαχη ζώνη. Πλάνα όπου βάζει πλάτη και η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, όπως διαρρέει από αρμόδια κλιμάκια, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Φλεβάρη 2017 θα τεθεί το ζήτημα της δημιουργίας αναβαθμισμένης διοικητικής δομής της λυκοσυμμαχίας στον νότο, με βάση το Διακλαδικό Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία.

Οι 4 μόνιμοι αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, φέρονται να έχουν ζητήσει ήδη, με επιστολή τους, προς τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ την αναβάθμιση της Νάπολης, τη σύσταση θέσης αναπληρωτή γγ - συντονιστή του ΝΑΤΟ για τον Νότο, και κοινές επιχειρήσεις και ασκήσεις στη νότια πτέρυγα, ώστε να αντιμετωπιστούν «προκλήσεις που αναδύονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, «δε μένει στα λόγια», αλλά δείχνει και στην πράξη πώς θα προχωρήσει αυτήν την ενίσχυση της δραστηριότητας της λυκοσυμμαχίας στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά, με ευθύνη του ΓΕΝ, 8 με 17/12 διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση «ΝΑΪΑΣ 16», με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες επί των κλασικών μορφών πολέμου, καθώς και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως ναυτικής αποτροπής, αντιμετώπισης της πειρατείας, και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών κ.ο.κ. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία (χώρες δηλαδή σε άμεση διασύνδεση με τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, το νότιο μέτωπο της λυκοσυμμαχίας), καθώς και πλοίων 2 από τις 4 Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τις SNMG2 και SNMCMG2.

Αλλωστε, κύκλοι του υπουργείου Αμυνας και της κυβέρνησης, αποτυπώνοντας και τους πόθους της αστικής τάξης, εκτιμούν ότι, με την εκλογή Τραμπ, το βάρος της συμμαχίας θα πέσει στο νότιο σκέλος της, στον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και διαφημίζουν το βασικό ρόλο που μπορεί να παίξει η βάση της Σούδας στη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό και τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Διακλαδικού Στρατηγείου της Νάπολης φέρεται να εξετάζει πολύ θετικά το ζήτημα και να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας περιφερειακής δομής για τον Νότο το συντομότερο δυνατόν.

Το θέμα συνδέεται άμεσα και με τη συνέχιση της παρουσίας στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας, SNMG2, η οποία επισήμως κατέπλευσε στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό και στην πράξη ελέγχει τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία.

Η συνέχιση της παρουσίας της SNMG2 στο Αιγαίο έχει περιληφθεί εξάλλου από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ στην ημερήσια διάταξη της υπουργικής συνόδου του Φλεβάρη. Η, δε, ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους αρμόδιους παράγοντες ότι επιθυμεί την παραμονή της SNMG2 και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ...εισακουστεί.

Αλλωστε, σε καιρούς οικονομικής κρίσης που οι ΝΑΤΟικοί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή αριθμό πλοίων για τις 4 μόνιμες αρμάδες τους, Ελλάδα και Τουρκία παρέχουν αυτήν τη στιγμή στην SNMG2 συνολικά 4 πλοία, ενώ οι λοιπές ΝΑΤΟικές χώρες συνεισφέρουν «μόλις» 2, το γερμανικό SACHSEN - η ναυαρχίδα της δύναμης, που πρόσφατα ελλιμενίστηκε και στον Πειραιά - και το βρετανικό MERSEY, λύνοντας έτσι τα χέρια των ΝΑΤΟικών στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν εδώ μέσα για να ελέγξουν τον κρίσιμο δίαυλο του Αιγαίου.

  • Στο μεταξύ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν και χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς 3 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 4 παραβάσεις και 17 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ