Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προαναγγελία αντιλαϊκής κλιμάκωσης με φόντο τα μνημόνια διαρκείας

Ξεκινά μια ακόμη φάση των αντιλαϊκών παζαριών ως μέσο συμβολής στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Δεξιά ο Ντ. Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο
Δεξιά ο Ντ. Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο
Στην Αθήνα επανέρχονται σήμερα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεντρικά ζητήματα που θα συζητηθούν στην τρέχουσα φάση της «αξιολόγησης» αφορούν τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, στη συμπλήρωση του «δημοσιονομικού κενού» για το 2018, με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης, τα ζητήματα της Ενέργειας και οι άλλες αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.

Παράλληλα, για όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη και την Πέμπτη με τους Μ. Σούλτς και Φρ. Ολάντ.

Την επέλαση αντιλαϊκών μέτρων λένε «έντιμο συμβιβασμό»...

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, επανέρχεται στη γραμμή του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού», σε μια εξέλιξη που αποτελεί την προαναγγελία της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα: «Η ελληνική έκφραση είναι "βάζω νερό στο κρασί μου". Δεν είναι μία έκφραση που μου αρέσει (...), αλλά ξέρετε τι εννοώ, να φτάσουμε σε μία έντιμη συμφωνία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ίδια φρασεολογία με αυτή του καλοκαιριού του 2015, πριν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ακόμη ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» είναι πιθανόν να συγκρατήσει την οικονομική ανάκαμψη, την έγκαιρη επιστροφή στις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη συμφωνίας θα επιτρέψει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την άνοιξη του 2017 και στη συνέχεια την έξοδο του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές.

Μνημόνια διαρκείας

Ταυτόχρονα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 και σε βάθος πολλών χρόνων, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί «διεξοδικά» σε επόμενη φάση. Σε κάθε περίπτωση, στην αντιλαϊκή «σούμα» από το 2018 προστίθενται και νέα ποσά, πέρα και πάνω από αυτά που φαίνεται να «κλειδώνουν» στην τρέχουσα φάση των αντιλαϊκών παζαριών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες «συμφωνίες επί της αρχής» θα πρέπει να «εξειδικευθούν» στη συνέχεια με την επόμενη φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η περαιτέρω συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, η παραπέρα μείωση των συντάξεων, άλλες παρεμβάσεις, ζητήματα στα οποία πρωτοστατεί το ΔΝΤ και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Να σημειωθεί ότι η πλευρά του ΔΝΤ, με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, έχει ποσοτικοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, στο 2,5% του ΑΕΠ ή περίπου σε 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το συγκεκριμένο ζήτημα δρομολογείται μια κατά αρχή συμφωνία, ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα εξειδίκευσης και ψήφισης της συγκεκριμένης γκάμας των αντιλαϊκών μέτρων.

Κάλεσμα για επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο ομιλίας του στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link για την ελληνική οικονομία που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, εστίασε στη «στρατηγική οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ».

Η έμφαση δόθηκε στους κλάδους στους οποίους καταγράφεται «ισχυρότερη δυναμική ανάπτυξης και εξωστρέφειας», με «συγκριτικό πλεονέκτημα», ενώ ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε ως τομείς που αποτελούν «επενδυτικές ευκαιρίες» για τους διεθνείς επενδυτές τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, τον αγροδιατροφικό τομέα, την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες, τις επιστήμες υγείας και τη φαρμακευτική, τον ιατρικό τουρισμό, τα logistics και τις μεταφορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ