Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Στο επίκεντρο οι αντιπαραθέσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης

Χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Οι αντιπαραθέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, έκφραση των οποίων είναι και η συγκρότηση νέας Ενωσης, αλλά και τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ζητήματα του κλάδου, κυριάρχησαν στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 10 Δεκέμβρη.

Την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέων δικαστικών Ενώσεων δήλωσε με ψήφισμά της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την ολοκλήρωση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της, κάνοντας παράλληλα λόγο για δημιουργία διχαστικού κλίματος εντός του δικαστικού σώματος. Δήλωσε, επίσης, κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με όποιον τρόπο και αν γίνει, σημειώνοντας ότι συνιστά συνταγματική εκτροπή και ζητώντας την τοποθέτηση των πολιτικών κομμάτων και της πανεπιστημιακής κοινότητας για το θέμα. Δήλωσε, τέλος, ότι θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του μισθολογίου των δικαστών, όπως έχει προσδιοριστεί από το μισθολόγιο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρ. Σεβαστίδης, μίλησε ιδιαίτερα για τη σύσταση της «αντιένωσης», της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, λέγοντας ότι η πολυδιάσπαση εμποδίζει όταν οι εξελίξεις απαιτούν γρήγορες αντιδράσεις, ενώ τάχθηκε εναντίον του ενδεχομένου να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Στο χαιρετισμό του αφού πρώτα αναφέρθηκε στη δύσκολη και κρίσιμη για το λαό περίοδο μέσα στην οποία αυτή πραγματοποιήθηκε, σημειώνοντας ότι οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από αυτά τα μέτρα, όπως και από την όποια αναιμική οικονομική ανάκαμψη υπάρξει στο μέλλον, θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες, σημείωσε:

«Κυρίες και κύριοι,

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθήσαμε έναν κομματικό καβγά, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε στο επίκεντρο την αντιμετώπιση δήθεν της διαφθοράς και των σκανδάλων αλλά και την εξασφάλιση δήθεν της "ανεξαρτησίας" της Δικαιοσύνης.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο, είναι χιλιοπαιγμένο και πλέον ανιαρό. Κάθε φορά που κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση στα θεμελιώδη ζητήματα καταφεύγουν στην ένταση της σκανδαλολογίας, στην κήρυξη του πολέμου κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Φυσικά, η σχετική φιλολογία και αντιπαράθεση έχουν και άλλες πλευρές: Σχετίζονται με ανακατατάξεις στην αγορά, με τους ανελέητους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα σε παλιά και νέα "τζάκια", όπως λέγεται, πίσω από τα οποία στοιχίζονται κάθε φορά κυβέρνηση και κόμματα.

Για παράδειγμα, η όλη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις και αξιοποιείται ως μέσο επιτάχυνσης της συγκεντροποίησης της παραγωγής σε μια σειρά κλάδους, αλλά και αύξησης των κρατικών εσόδων. Αν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ήθελαν πραγματικά την προώθηση της διαφάνειας, την αντιμετώπιση της διαπλοκής και των σκανδάλων, θα είχαν υιοθετήσει τις επανειλημμένες προτάσεις του Κόμματός μας για υποχρεωτική μετατροπή όλων των μετοχών από ανώνυμες σε ονομαστικές, καθώς και όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων του Δημοσίου και των τραπεζών, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος για το τι κατέχει ο καθένας, για την κατάργηση όλων των απορρήτων, τραπεζικού, φορολογικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, την απαγόρευση λειτουργίας των εξωχώριων εταιρειών, τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων. Ωστόσο, τις απορρίπτουν ασυζητητί.

Οσον αφορά το υποκριτικό ενδιαφέρον και την κριτική τους για την περιβόητη "ανεξαρτησία" της Δικαιοσύνης, αυτά εξαρτώνται κάθε φορά από τη θέση που βρίσκονται.

Οταν είναι στην κυβέρνηση, είναι όλα καλώς καμωμένα στη Δικαιοσύνη, που "ξεχειλίζει" από ανεξαρτησία, αμεροληψία και κύρος.

Οταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, τότε ξαφνικά παύει να είναι ανεξάρτητη, ανακαλύπτονται οι διαπλοκές και οι παρεμβάσεις στο έργο της.

Κάνουν πως ξεχνάνε ότι από κοινού ψηφίζουν τα μνημόνια και τους βασικούς αντιλαϊκούς νόμους, που καλείται να εφαρμόσει και η Δικαιοσύνη, ότι συμφωνούν στο διορισμό της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Κατά τη γνώμη μας, η αντιπαράθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά ζητήματα της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, όπως φυσικά και με τα προβλήματα των ίδιων των δικαστών και εισαγγελέων.

Στην πραγματικότητα, ο σκοπός της είναι, μέσω αυτής, να ελέγξουν θέσεις και μηχανισμούς και να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο χώρο υπέρ των στενών κομματικών συμφερόντων τους, αλλά και μερίδων των επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας και οι οποίοι αξιοποιούν κάθε μέσο, νόμιμο και παράνομο.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, παραμένει άθικτο και ενισχύεται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα η χειραγώγηση και η ευθυγράμμισή τους με την κυρίαρχη πολιτική, ενώ παράλληλα εντατικοποιείται η εργασία τους, μέσω της αύξησης της χρέωσης των υποθέσεων και των ασφυκτικών προθεσμιών για τη διεκπεραίωσή τους, με αρνητικές φυσικά συνέπειες στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων.

Οπως γνωρίζετε, ως Κόμμα έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα, για τη δικαίωση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και το ρόλο του στο σημερινό σύστημα με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, όλους εσάς δηλαδή που εργάζεστε και πασχίζετε σε αυτό το χώρο και αντιμετωπίζετε κι εσείς μαζί με τον υπόλοιπο λαό, στον έναν ή τον άλλον βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας, μέσα και έξω από τη Βουλή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Και ο κ. πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση, αντί να σκύψουν πάνω από αυτά, δεν δέχτηκαν να συνομιλήσουν με τις δικαστικές Ενώσεις, δηλαδή τους φυσικούς και θεσμικούς εκπροσώπους των δικαστών και εισαγγελέων.

Προαναγγέλλουν μάλιστα στην ουσία ότι θα δημιουργήσουν δικαστές και εισαγγελείς δύο μισθολογικών - και όχι μόνο - "ταχυτήτων", υποσχόμενοι, από τη μια μεριά, κάποια πιο ευνοϊκή μεταχείριση στους ανώτατους και επιφυλάσσοντας καθαρά, από την άλλη - παρά την προσπάθεια εφησυχασμού - σταδιακή μισθολογική καταβαράθρωση των νέων και κατώτερων δικαστών και εισαγγελέων, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία του Σώματος.

Εφαρμόζουν, δηλαδή, για άλλη μια φορά, τη γνωστή πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", που αποσκοπεί στη διάσπαση και την υποταγή.

Θέλουμε να τονίσουμε επίσης ότι πρωτοβουλίες κι ενέργειες από τους χώρους των ανώτατων δικαστών, με αίτημα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών στα 70 χρόνια, δεν αποτελούν λύση για τα προβλήματα των δικαστών και εισαγγελέων.

Το ζήτημα αυτό, που απασχόλησε τη δημόσια αντιπαράθεση το προηγούμενο διάστημα, πέρα από το γεγονός ότι θα οδηγήσει τα πράγματα πολύ αρνητικά και θα ενισχύσει διασπαστικές λογικές, είναι και ένα αίτημα που αντικειμενικά λειτουργεί τροχιοδεικτικά για το σύνολο των εργαζομένων, σε συνθήκες που η ΕΕ επιτάσσει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στο όνομα δήθεν της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Οσον αφορά επίσης το σοβαρό ζήτημα της καθυστέρησης στην εκδίκαση και έκδοση αποφάσεων, για το οποίο πολύς λόγος γίνεται και απασχολεί και εμάς, θεωρούμε ότι πραγματική επιτάχυνση προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων - γιατί για τις υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων ή για την κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών γνωρίζουμε ότι εφαρμόζονται διαδικασίες εξπρές - δεν μπορεί να υπάρχει με όρους περαιτέρω συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους και υποβάθμισης της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης, με οικονομικά και άλλα εμπόδια, που κάνουν δυσπρόσιτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αλλά με την κάλυψη και γενναία αύξηση των κενών οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, με την ουσιαστική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.

Κυρίες και κύριοι,

Το Κόμμα μας προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, προς όφελος του λαού, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του, με βάση τις δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας.

Σε αυτόν τον αγώνα πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμπορευτούμε όλοι και όλες για το δίκιο και την ευημερία του λαού, για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους».

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, χρησιμοποιώντας τη γνωστή «καραμέλα» της κήρυξης του πολέμου κατά της διαφθοράς και διαπλοκής από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που επί 30 χρόνια διατηρούσαν το καθεστώς σήψης και διαφθοράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η διαφθορά και η διαπλοκή θα ηττηθεί κατά κράτος και ηττήθηκε».

Εκανε λόγο, επίσης, για «εστίες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, από διαδίκους, από ισχυρούς οικονομικούς κύκλους, ακόμη και ποδοσφαιρικές ομάδες, πιέσεις από το εσωτερικό της Δικαιοσύνης και από μη κρατικές δυνάμεις».

Ως «θεματοφύλακας» του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης, από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, εμφανίστηκε η ΝΔ. Ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στη συστηματική «υπονόμευση του κύρους της», με ευθύνη, όπως είπε, της σημερινής κυβέρνησης. Αποκάλεσε «εθνικό στοίχημα με αναπτυξιακό πρόσημο» την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, ενώ μίλησε για «άκαιρες» προσπάθειες ενίσχυσης του συνδικαλιστικού χαρακτήρα του κλάδου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, χαρακτήρισε την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης «διχαστική, με ισοπεδωτική κριτική». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, άφησε αιχμές για «χρωστούμενα» της φυσικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, στον λόγο της, για ακόμη μια φορά, υπεραμύνθηκε της προοπτικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, παραθέτοντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών και μιλώντας για «δυσμενή διάκριση», λέγοντας πως «θα πρέπει να εναρμονιστεί η εσωτερική έννομη τάξη με την έννομη τάξη της ΕΕ». Αναφερόμενη επίσης στη νεοσύστατη Ενωση, είπε πως θα συμβάλει θετικά κι αποτελεσματικά στην επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ