Ο Β. Μάρας |
Η επιχείρηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αυτή ήταν ακόμα μία μάχη που δόθηκε από το λαό της Αθήνας, για να σωθούν σημαντικές υποδομές της πρωτεύουσας, που οι ναζί επιδίωκαν να καταστρέψουν κατά την αποχώρησή τους, μετά τη συντριβή που υπέστησαν στα πεδία των μαχών από το σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.
Να πώς περιέγραψε το χρονικό εκείνης της μέρας ο Θοδωρής Σκολαρίκος, τονίζοντας παράλληλα ότι η ιστορική έρευνα για τα συγκεκριμένα γεγονότα συνεχίζεται:
Ο Θ. Σκολαρίκος |
Από το πρωί λοιπόν της 12ης Οκτωβρίου 1944, οι υπεύθυνοι του ΕΑΜ ειδοποίησαν τον ΕΑΜίτη Νίκο Κορωναίο, πυροτεχνουργό και πρώην εργαζόμενο στη στρατιωτική αποθήκη, που ήξερε πολύ καλά το εσωτερικό των εγκαταστάσεων.
Αρχικά οι Γερμανοί, που βρίσκονταν σε αμαξοστοιχία που κινούνταν προς τους Αγίους Αναργύρους, σταμάτησαν στις "Τρεις Γέφυρες" και ανατίναξαν δυο μεταλλικές γέφυρες.
Αμέσως μετά το τρένο ξεκίνησε και σταμάτησε στη στρατιωτική αποθήκη. Οι Γερμανοί πυροδότησαν το φιτίλι και ξεκίνησαν και πάλι.
Αστραπιαία η ομάδα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που είχε ορισθεί μπήκε στη στρατιωτική αποθήκη και έκοψε τα φιτίλια, αποτρέποντας έτσι την ανατίναξη της στρατιωτικής αποθήκης, που θα είχε ως συνέπεια την απώλεια ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές στις γύρω γειτονιές.
Η ομάδα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ έφυγε κατόπιν με προορισμό τις εγκαταστάσεις της Ραδιοφωνίας στα Νέα Λιόσια, που είχαν παγιδευτεί επίσης για να ανατιναχτούν. Παρότι οι εκρήξεις δεν αποφεύχθηκαν, σώθηκε η μία εκ των δύο κεραιών και ο κεντρικός πομπός.
Στο Δημαρχείο Ιλίου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση |
Το στέλεχος του Κόμματος, στην ομιλία του, στάθηκε αναλυτικά στα πολύτιμα συμπεράσματα και διδάγματα που αντλεί σήμερα το ΚΚΕ από τους ηρωικούς αγώνες ολόκληρης της δεκαετίας του 1940 για να συμβάλει καλύτερα στην οργάνωση της ταξικής πάλης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «μελετάμε την ηρωική ιστορία του Κόμματός μας, για να διδαχθούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν κάνουμε "μνημόσυνα"! Είμαστε πολέμιοι της λαθολογίας, της εκ του ασφαλούς κριτικής με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης, αλλά και του εξωραϊσμού, στον οποίο επιδίδεται ο οπορτουνισμός...».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην επίθεση που κάνει η αστική τάξη και ο οπορτουνισμός, με αφορμή την Ιστορία του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για τη σύγκρουση απλά δυο "σχολών" καταγραφής των ιστορικών γεγονότων. Στην πράξη συγκρούεται η στρατηγική διαιώνισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος με τη στρατηγική επαναστατικής ανατροπής του».
Νωρίτερα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Βασίλης Μάρας αναφέρθηκε στη βρώμικη προσπάθεια της ΕΕ και των αστικών επιτελείων να ξαναγράψουν την Ιστορία, εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια και να καπηλευτεί τους ηρωικούς και αιματοβαμμένους λαϊκούς αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι είναι συνεπής, με απύθμενο θράσος, στη λαθροχειρία της ιστορικής μνήμης. Καταλήγοντας, τόνισε: «Τιμάμε τους αγώνες του ΕΑΜικού κινήματος δυναμώνοντας σήμερα την κοινωνική λαϊκή συμμαχία, τους αγώνες της εργατικής τάξης. Στη μνήμη των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ, του ΔΣΕ υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η φλόγα της αληθινής Ιστορίας που έγραψαν με το αίμα τους να φωτίζει το δρόμο της ταξικής πάλης, μέχρι την τελική νίκη».