Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκθεση αρχειακού υλικού και ιδιαίτερα στιγμιότυπα

Ο Δ. Κουτσούμπας στην έκθεση
Ο Δ. Κουτσούμπας στην έκθεση
Στην εκδήλωση ξεχώρισε η έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια. Στις προθήκες ξεχώριζαν ένα φύλλο πορείας του Ν. Σουκατζίδη, επιστολές του πριν εκτελεστεί καθώς και ένα τετράδιο καλλιγραφίας του. Επίσης, φωτογραφίες φυλακισμένων και εξόριστων, φωτογραφίες από τη δράση του ΕΛΑΣ της Αθήνας, όπως κατά την οπισθοχώρησή του το Δεκέμβρη του '44 στα Δερβενοχώρια και στη Χασιά.

Ιδιαίτερα συγκινητικό στιγμιότυπο ήταν όταν στην έκθεση βρέθηκε ο Αιγαλιώτης, παλαίμαχος κομμουνιστής Γιώργης Παπαδημητρίου και ξεκίνησε να εξηγεί: «Εδώ είμαστε στις φυλακές Αβέρωφ, σε εκδήλωση που κάναμε για την ΕΠΟΝ κι εδώ στην εξορία στη Γυάρο...». Ο Γ. Παπαδημητρίου είναι πάνω από 70 χρόνια μέλος του Κόμματος και πέρασε πάνω από 20 χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Βγάζει το πορτοφόλι του και δείχνει κι άλλες φωτογραφίες από την εξορία, που, όπως είπε, τις έχει πάντα πάνω του. «Για να τις δείχνω στη νεολαία», εξηγεί, για «να επαγρυπνεί και να αγωνίζεται...».

Στην εκδήλωση βρέθηκε και πλήθος νεολαίας που μένει, εργάζεται ή σπουδάζει στην περιοχή. Ο Γιάννης, φίλος της ΚΝΕ, εργάτης σε μεγάλη βιομηχανία του Ασπροπύργου, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ότι νιώθει μεγάλη περηφάνια να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τους ανθρώπους που κράτησαν ψηλά τη σημαία σε δύσκολα χρόνια. «Παίρνουμε κουράγιο όταν ακούμε πόσα άντεξαν. Από τη ζωή τους φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο...», ανέφερε με αφορμή το παραπάνω στιγμιότυπο.

Ο Δημήτρης, εργαζόμενος από το Περιστέρι, είναι απόγονος αντιστασιακών και οπαδός του ΚΚΕ. Δηλώνει ότι αυτή η προσπάθεια του Κόμματος για την έκδοση ενός υλικού σχετικού με την περιοχή είναι πολύ μεγάλης αξίας και την περίμενε πολλά χρόνια. «Είδα τον πατέρα μου και το θείο μου σε φωτογραφίες από το Αρχείο του Κόμματος, από τη δράση τους στον ΕΛΑΣ που τις αγνοούσα», λέει συγκινημένος, και προσθέτει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν στη συλλογή πολύτιμου αρχειακού υλικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ