Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζεται η κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα

Από τις συνομιλίες Ακιντζί - Αναστασιάδη στην Ελβετία
Από τις συνομιλίες Ακιντζί - Αναστασιάδη στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αναβρασμός επικρατεί σε αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία ενόψει των επόμενων εξελίξεων που όλα δείχνουν ότι δε θα αργήσουν στο Κυπριακό, με δεδομένη τη διακηρυγμένη επιθυμία όσων εμπλέκονται στην προώθηση της νέας διχοτομικής λύσης οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν, παρά τη μη κατάληξη των πρόσφατων επαφών στην Ελβετία. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση που υπάρχει αφορά περισσότερο το «καθεστώς εγγυήσεων» (δηλαδή, τι στρατεύματα θα υπάρχουν στο νησί), πράγμα που σχετίζεται με τον πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που παίζει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι πυκνώνουν οι αστικές αναλύσεις που παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ ως τον «καλύτερο εγγυητή της ασφάλειας».

Χτες, πάντως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε για τις εξελίξεις το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν πρώην Πρόεδροι της χώρας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων), έχοντας διακηρύξει ήδη ότι στόχος είναι οι συνομιλίες όχι μόνο να μη σταματήσουν αλλά και να εντατικοποιηθούν.

Αλλωστε, για τις προθέσεις της Λευκωσίας μίλησε χτες στο «ΣΚΑΪ» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιμένοντας στη σημασία που έχει η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με την επισήμανση ότι όσο δε λύνεται το Κυπριακό «τα τετελεσμένα που δημιουργούνται... δυσκολεύουν την εξεύρεση λύσεων».

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε πως διατυπώθηκαν σκέψεις για το πώς «θα προχωρήσουμε περαιτέρω», προσθέτοντας ότι «δική μας θέση είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έχουν σταματήσει, δίχως όρους και πίεση χρόνου». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα καταθέσει άμεσα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μίλησε για «ώρα δύσκολη», κατά την οποία χρειάζεται με «συλλογική διαχείριση... να συζητήσουμε κάποια διαπραγματευτικά όπλα που έχει η πλευρά μας». Η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, αναφέρθηκε σε συνθήκες «ευνοϊκές» για να στηριχθούν οι θέσεις της Λευκωσίας, ενώ ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι «η Τουρκία φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο (...) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε». Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γ. Περδίκης, κάλεσε σε αξιοποίηση του «διαλείμματος» για να εμπλακούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εν αναμονή συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

Ενταγμένη στο πλαίσιο των πολύπλευρων παζαριών είναι και η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά από την περασμένη Παρασκευή, παρότι χτες το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε ότι αυτή έχει προγραμματιστεί, απαντώντας και σε δημοσιεύματα που την ήθελαν να πραγματοποιείται στις αρχές Δεκέμβρη.

Θυμίζουμε ότι τη συνάντηση είχε ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεφωνική επαφή των δύο ανδρών «έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε ό,τι αφορά το ανοιχτό θέμα των εγγυήσεων», όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δ. Τζανακόπουλος, στο φόντο των προχτεσινών δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις» για την επίλυση του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι αναφερόμενος σε φήμες περί τριβών μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε με χτεσινές του δηλώσεις ότι «είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, που εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές, που διαμορφώνονται μέσα από την ομάδα την κυβερνητική, και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτήν ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε».

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι παρεμβάσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς το Κυπριακό είναι μέρος ευρύτερων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επαφή και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Από τη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, χαιρέτισε «την ετοιμότητα των (δύο) πλευρών για εκτεταμένη εργασία προς όφελος της διευθέτησης του προβλήματος», διατυπώνοντας την ελπίδα ότι «η μεγάλη δυναμική των πρόσφατων επαφών και η εποικοδομητική προσέγγιση θα διατηρηθούν» αλλά και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την «προσπάθεια από μερικούς από τους δυτικούς εταίρους μας να επηρεάσουν εκ των έξω τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιταχύνουν τεχνητά τη διαδικασία».

Συνέχιση τουρκικών προκλήσεων

Σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται στα Κατεχόμενα, όπου χτες είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της «Βουλής» αλλά τελικά αναβλήθηκε, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Είναι καθαρό ότι η τουρκική αστική τάξη μελετά τα δεδομένα για να αποφασίσει πώς θα διασφαλίσει περισσότερα πλεονεκτήματα, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την επιθετικότητά της. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε ο σύμβουλος σε θέματα οικονομίας του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, υποστηρίζοντας: «Η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού - Ισλάμ σε αυτή τη γεωγραφία. Σε περίπτωση που η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της "ΤΔΒΚ") οργανώνεται στην Τουρκία...».

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι «στις βρετανικές βάσεις τη νύχτα της 15ης Ιουλίου (σ.σ. όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) υπήρχε κινητικότητα. Επίσης, κινητικότητα υπήρχε και στα αεροπλανοφόρα που βρισκόντουσαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον ασύρματο υπήρχε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εισβολής στην Τουρκία. Κάποια μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν ανέμεναν σήματα. (Υπ' αυτές τις συνθήκες) θα δώσω την Κύπρο στην ΕΕ και στην συνέχεια θα παρακαλώ για θεώρηση του Σένγκεν; Πρόκειται για μια δολοφονία»!

Αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του χτες ανέφερε σχετικά με το Κυπριακό πως «προέχει να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος», σημειώνοντας ότι «εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα. Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς». Απαντώντας εμμέσως στα σενάρια των τελευταίων ημερών ανέφερε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να παίζει blame game, επίρριψης ευθυνών». Επί της ουσίας του Κυπριακού, ανέφερε ότι αυτό «αποτελεί διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα ... παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού» και πως «πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως, της Κύπρου ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας προχτές βράδυ στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της κίνησης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος.

Στον απόηχο φημών για ενδοκυβερνητικές τριβές σχετικά με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, χαρακτήρισε «γελοιότητες» όσα κυκλοφόρησαν περί παραίτησής του. Για την ένταση στις σχέσεις με την Αλβανία, μίλησε για «εθνικισμό της αλβανικής ελίτ» και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην πΓΔΜ, την οποία κάλεσε να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας σε ραδιοσταθμό («Κανάλι 1»), απέδωσε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης στο ότι «η Τουρκία είναι σε μια δύσκολη στιγμή» και «εξάγει αυτά τα προβλήματα» ή «διαπραγματεύεται με τις υπερδυνάμεις πάνω σε αυτά». Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα» στο νησί και ότι «δεν μπορεί ένα κράτος - μέλος της ΕΕ να τελεί υπό εγγύηση».

Για το ίδιο θέμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «η αναστολή της διαδικασίας των συνομιλιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποτυχία την προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου (...) η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι τέτοια που επιβάλλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας».

Από το ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε «την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και την Τουρκία να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να συμβάλουν εποικοδομητικά στο διάλογο», ενώ «να μην φοβηθούμε το πολιτικό κόστος και να στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι «το Κυπριακό πρέπει να λυθεί τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ