Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σήμα για προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία

Σύνθημα για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Εκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016», που ετοιμάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και στην οποία αποτυπώνεται η κατάσταση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τη σκοπιά της στρατηγικής της ΕΕ.

Από την ίδια σκοπιά, της αστικής στρατηγικής, το κείμενο παρουσιάστηκε χτες στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με τίτλους όπως «μετεξεταστέα η παιδεία», «καταπέλτης», «έκθεση - κόλαφος», «σε ελεύθερη πτώση η εκπαίδευση», «κάτω από τη βάση το εκπαιδευτικό σύστημα», «οπισθοδρόμηση της εκπαίδευσης» κ.ο.κ. Μία προσέγγιση που δέχεται σαν «ιδανικό» το μοντέλο που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και προκαλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις, στις οποίες ήδη προσανατολίζεται, αφού μοιράζεται το ίδιο «ιδανικό».

Στη συγκεκριμένη έκθεση δεν θα βρει κανείς «άγνωστες λέξεις». Οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ υιοθετούνται από την κυβέρνηση (και επεκτείνονται) και στα πορίσματα του «διαλόγου για την Παιδεία» και στο τριετές της σχέδιο, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με αυτό, στο σχεδιασμό της, π.χ. για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, σε δηλώσεις, σε νομοθετήματά της. Σχολιάζοντας την Εκθεση, το υπουργείο δήλωνε χτες πως βασίζεται σε στοιχεία παλαιότερων ετών και «η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε να ανακόψει την καθοδική πορεία του εκπαιδευτικού συστήματος, με σειρά μέτρων»...

Πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη πως δεν είναι η μοναδική φορά, ούτε στην Παιδεία ούτε σε άλλο τομέα, που τέτοιου είδους εκθέσεις γίνονται εργαλείο και προπαγανδιστικό όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων που συμμερίζονται τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αναδιαρθρώσεις.

Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει και μία σειρά ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την αντιλαϊκή διαχείριση των κομμένων δαπανών (μειωμένοι προϋπολογισμοί, ολοήμερα σχολεία, χαμηλοί μισθοί κ.λπ.), ωστόσο είναι φανερό πως δεν είναι αυτή η στόχευσή της, αλλά το να θέσει πιο επιτακτικά, τεχνοκρατικά και «εμπεριστατωμένα», αλλά και με αναφορά και στις «προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη λήψη χρηματοδοτικής στήριξης από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της ΕΕ», το ζήτημα των αναδιαρθρώσεων που θα υπηρετήσουν καλύτερα τη στρατηγική της. Για παράδειγμα, επισημαίνει ότι η συμμετοχή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση παραμένει κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, γιατί είναι στρατηγική επιλογή να στραφούν περισσότεροι νέοι στην κατάρτιση από νωρίς. Επαναφέρει το ζήτημα της «αυτονομίας» και της αξιολόγησης στην Εκπαίδευση, επικαλούμενη «τη θετική επίδραση που μπορούν να έχουν στις εκπαιδευτικές επιδόσεις» και αποκρύπτοντας πως επιφυλάσσει σκληρή ταξική κατηγοριοποίηση. «Ανησυχεί» για το ότι έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, ζήτημα που θέτει ανοιχτά το υπουργείο Παιδείας και άλλα μέτρα που καθυστέρησαν και κάτω από την πίεση του κινήματος.

Για «κρίσιμο σταυροδρόμι» κάνει λόγο η Κομισιόν, προλογίζοντας τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία. Σε αυτό το σταυροδρόμι, με βάση την πείρα του, τις σύγχρονες ανάγκες του, χωρίς αυταπάτες για το ποιος συντάσσεται με το μέρος του και ποιος με όσους υπονομεύουν το μέλλον και στην Παιδεία και παντού, ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να εμποδίσει την αντιεκπαιδευτική επέλαση, να διεκδικήσει την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών.


Μ. Κ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Νοθείες και αλλοίωση συσχετισμών στην ΑΔΕΔΥ

Μπροστά στο 36ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που θα γίνει στις 29 Νοέμβρη, η συμβιβασμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα της με βρώμικα κόλπα και νοθείες. Οι ομογάλακτοι με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εκτός από την ίδια στρατηγική, χρησιμοποιούν και τις ίδιες μεθόδους.

Ακολουθούν και πάλι την πεπατημένη του προηγούμενου 35ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, του 2013, όπου νομιμοποίησαν δεκάδες νόθους αντιπροσώπους σωματείων της ΠΟΕ ΥΕΘΑ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας) και ταυτόχρονα απέκλεισαν τους αντιπροσώπους από 21 σωματεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, επειδή είχαν κάνει το αυτονόητο, είχαν δηλαδή δώσει δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους συναδέλφους.

Φέτος, από ό,τι φαίνεται, με την ανοχή και τις πλάτες και των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΜΕΤΑ - ΑΡΚΙ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), επικυρώνουν και άλλες νοθείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το όργιο της νοθείας που έγινε στην Ομοσπονδία του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ), όπου σημειώθηκε πλήθος διπλοψηφιών, προκειμένου να βγει ενισχυμένη η σαπίλα του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ. Ο αριθμός αυτών που διπλοψήφισαν στην ΠΟΕ - ΥΠΠΟ, στα ενιαία σωματεία των διαφόρων περιοχών και στα σωματεία των ειδικοτήτων είναι εκατοντάδες.

Τα βρώμικα σχέδιά τους, όμως, δεν σταματάνε εδώ. Αφήνουν τους «δικούς» τους να διπλοψηφίζουν και πάνε μετά στο Συνέδριο και αφαιρούν από τη ΔΑΣ αντιπροσώπους, δείχνοντας ποιος είναι αυτός που τους αποκαλύπτει και τους ενοχλεί! Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να αφαιρέσουν έναν αντιπρόσωπο της ΔΑΣ από το Σωματείο των Εργατοτεχνιτών, επειδή βρέθηκαν διπλοψηφίες με το Ενιαίο Σωματείο της Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδας, στο οποίο όμως η ΔΑΣ δεν είχε καν κατεβάσει ψηφοδέλτιο!

***

Δεν τους έφταναν, μάλιστα, οι διπλοψηφίες ανάμεσα στα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, που επηρεάζουν τους συσχετισμούς στην ΑΔΕΔΥ, αλλά επιπλέον έχουν προχωρήσει - για χρόνια από ό,τι φαίνεται - και σε διπλοψηφίες με τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα, που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ! Εφτασαν στο σημείο να έχουν ως αντιπρόσωπο (και να τον εκλέγουν και στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΥΠΠΟ) τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων! Ο συγκεκριμένος είναι στέλεχος της ΠΑΣΚΕ/«Πρωτοπορία».

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, με τους συσχετισμούς που διαθέτει και στη σχετική Επιτροπή Πιστοποίησης, κάνει δεκτά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών δεκάδων σωματείων που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, αν και αυτό απαγορεύεται ρητά και από το Καταστατικό της ΑΔΕΔΥ και από το ν.1264/82. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται όταν λείπουν πρακτικά αρχαιρεσιών των τοπικών εφορευτικών επιτροπών, ή όταν αυτά δεν είναι υπογεγραμμένα από τον δικαστικό και την εφορευτική επιτροπή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά όχι το μοναδικό, αποτελεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος δεν έχει προσαρμόσει το καταστατικό του στο ν. 1264/1982 και συνεχίζει να κάνει εκλογές με επιστολική ψήφο. Και δεν μιλάμε για έναν ή δύο ψηφίσαντες... Φέτος ψήφισαν 229 με αλληλογραφία και μάλιστα ομαδική, μέσω της ΑCS! Τι κι αν άλλες παρατάξεις ζητούσαν από την Εκτελεστική Επιτροπή και την Επιτροπή Πιστοποίησης της ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν, να σταματήσουν τη νοθεία και να επιβάλουν την αυτοπρόσωπη παρουσία στις αρχαιρεσίες, όπως εξάλλου ορίζεται.

Τα «μάτια τα κλείνουν» και σε άλλες Ομοσπονδίες, όπως την ΠΟΣΕ - ΥΠΕΧΩΔΕ, την οποία αποδέχονται με 11 σωματεία. Από αυτά, όμως, τα 8 δεν θα έπρεπε να είναι μέλη της, αφού οι εργαζόμενοί τους ανήκουν σε άλλους φορείς (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες)! Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι αυτό αποκλείεται ρητά από το ν. 1264/82.

Αποδέχονται πρωτοφανείς διαδικασίες, όπως στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ετσι, εργαζόμενοι σε σωματεία, που έχουν λιγότερα από 40 μέλη και δεν πιάνουν το μέτρο της εκπροσώπησης, μπορούν να ψηφίζουν για αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία στο «διπλανό» σωματείο του νομού ή της περιφέρειας!

***

Την ίδια ώρα που νομιμοποιούν όλα τα παραπάνω, «ψειρίζουν» με μεγεθυντικό φακό τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες όπου υπάρχει ευνοϊκός συσχετισμός για τις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Με αστεία και αστήρικτα επιχειρήματα προσπαθούν να αφαιρέσουν αντιπροσώπους και να αλλοιώσουν τον πραγματικό συσχετισμό, όπως στην περίπτωση της Ομοσπονδίας ΣΥΑΠΕ (Συλλόγων Υπαλλήλων στις Περιφερειακές Ενότητες).

Κυβέρνηση, εργοδοσία και οι άνθρωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ας το πάρουν χαμπάρι κι ας το χωνέψουν: Οσες νοθείες κι αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθήσουν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς, θα βρουν τον μάστορά τους από εκείνες τις δυνάμεις που συμπαρατάσσονται στο στόχο της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της απαλλαγής των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τη σαπίλα που αντιπροσωπεύει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος.


Βέτα ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org