Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Με κοινή πορεία στον αντιλαϊκό «μονόδρομο»

Σε ένα ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών και με φόντο τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γερμανίας και το ΔΝΤ εξελίσσεται ο κύκλος της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, που βέβαια έχει άμεσες επαφές με τους δανειστές του ελληνικού κράτους, επανήλθε εκ νέου χτες τόσο στο ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους όσο και στην ανάγκη «για περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος», ταυτόχρονα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη. Στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν τόσο το προσχέδιο συμφωνίας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanting), όσο και το ΔΝΤ αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει το ρόλο του «ανεξάρτητου συμβούλου» της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μέτρα που αυξάνουν τη φορολογία για το λαό, ενώ τη μειώνουν για το κεφάλαιο, ωθούν σε νέες περικοπές συντάξεων με πρόσχημα τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, όταν έχουν καταληστεύσει τα αποθεματικά δίνοντάς τα στο κεφάλαιο και έχουν τσακίσει τα υπόλοιπα με το «κούρεμα» του 2012.

Αντίστοιχες «καλές υπηρεσίες» αναμένεται να προσφέρει και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, που επισκέπτεται την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Μοσκοβισί θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, καθώς επίσης και με το προεδρείο του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό το Σαββατοκύριακο, προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη υπουργών της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε χτεσινές δηλώσεις του, χαρακτηριστικά τόνισε: «Εχουμε κάποια επιπλέον μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα»...

Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», o Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ακόμη ότι «οι συζητήσεις είναι πολύ παραγωγικές και πολύ πρόοδος έχει συντελεστεί», ενώ σχετικά με τη διαμόρφωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (μετά το 2018) σημείωσε πως «μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση». Αναφορικά με το ΔΝΤ δηλώνει πως «αν και όταν οι Ελληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».

«Δικαιολογημένα αισιόδοξος» για μια «θετική συζήτηση» πάνω σε «όλα τα ζητήματα» για την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ (στις 5/12) δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί στο «Bloomberg».

Τα νέα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, με αιχμή το 2018 και την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την επανεξέταση, και μάλιστα από «μηδενική βάση», των φοροελαφρύνσεων στα νοικοκυριά, περαιτέρω περικοπές στα κάθε είδους «προνοιακά επιδόματα», κ.ά.

ΣΕΒ: Θέλει επιπλέον φοροαπαλλαγές και «μοίρασμα των βαρών σε περισσότερους ώμους»

«Η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου, των φορολογικών συντελεστών στον φόρο νομικών προσώπων και του μη μισθολογικού κόστους».

Ο ΣΕΒ ανοιχτά και προκλητικά βάζει ζήτημα μείωσης των φόρων τόσο στα επιχειρηματικά κέρδη όσο και στο «μη μισθολογικό κόστος» (δηλαδή, στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία), δηλαδή μέτρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και με αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Μάλιστα, αξιώνουν οι εν λόγω απώλειες για το κρατικό ταμείο να φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, με νέα μέτρα και συγκεκριμένα με την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, προκειμένου να «καμφθούν» οι αβεβαιότητες των «αγορών» και των «επενδυτών», και «προεξοφλώντας δυναμικά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, η κυβέρνηση θα μπορούσε άμεσα να προχωρήσει μέχρι και σε πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και μείωση κάποιων εμβληματικών φορολογικών συντελεστών». Σε αυτό το πλαίσιο, φέρνουν στο προσκήνιο και την άμεση μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του εγχώριου κεφαλαίου. Οπως τονίζουν, με το κλείσιμο της «αξιολόγησης», σε συνδυασμό και με τα άλλα βήματα του «οδικού χάρτη», «θα δοθεί το σήμα που αναμένουν οι αγορές για ανάκαμψη των χρηματοδοτικών ροών και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου που αφορούν στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, του ελληνικού δημοσίου, με τις αγορές να προεξοφλούν την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το «success story», που πλασάρουν η συγκυβέρνηση και το εγχώριο κεφάλαιο, έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με διαδοχικά μέτρα.

Σιγοντάρει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή

Παρά τη διαφορετική προσέγγιση και τους «αστερίσκους» σε ό,τι αφορά τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης για το 2017, το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, ουσιαστικά ομολογεί ότι τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν το μονόδρομο του εγχώριου κεφαλαίου και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στην έκθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 επισημαίνει: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του Ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, δεν έχει διασφαλιστεί παρά τις τελευταίες αλλαγές», ενώ, όπως τονίζει, «η δαπάνη για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ». Δείχνοντας στην κατεύθυνση νέων δραστικών περικοπών στα προνοιακά επιδόματα, επισημαίνει ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» από το 2018. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων συγκυβέρνησης - κουαρτέτου.

Σε σχέση με τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάκαμψης (2,7%), τονίζεται ότι οι κρίσιμες προβλέψεις, «όπως, για παράδειγμα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, εξαρτώνται από αρκετούς όρους έτσι ώστε η πραγματοποίησή τους να είναι επερωτήσιμη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ